Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Αποφάσεις πρώτης συνεδρίας Δ. Ι. Σ. Σεπτεμβρίου

Συνήλθε σήμερα Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011, στην πρώτη Συνεδρία της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 155ης Συνοδικής Περιόδου.

Στην αρχή τελέσθηκε η ειδική Ιερά Ακολουθία επί τη ενάρξει των εργασιών της Ιεράς Συνόδου και στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, καλωσόρισε τα νέα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ευχήθηκε ευόδωση των εργασιών της Συνόδου σε πνεύμα αγάπης και συνεργασίας και τόνισε ότι έχουν αλλάξει οι δομές της κοινωνίας, γι’ αυτό καλούμεθα όλοι μαζί, χωρίς μεγαλοστομίες, αλλά με έργα αγάπης, να συμβάλουμε να υπάρξει συστηματική παρουσία της Εκκλησίας μέσα στην κοινωνία.
Μετά τον Μακαριώτατο Πρόεδρο, εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Συνέδρων αντιφώνησε ο Αντιπρόεδρος της Δ.Ι.Σ., Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας και Παξών κ. Νεκτάριος ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Πρόεδρο, δι’ όσα εποικοδομητικά είπε, εξέφρασε τον σεβασμό όλων και τόνισε ότι η Εκκλησία, χωρίς να εκκοσμικεύεται, μπορεί να είναι «πόλις επάνω όρους κειμένη» και ο προφητικός λόγος της Εκκλησίας θα κληθεί να δώσει τη δική του μαρτυρία. Τέλος είπε ότι οφείλουμε να ακολουθήσουμε το έργο της προηγουμένης Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και να διαφυλάξουμε την ομόνοια και συμπόρευση πάντων.

Μετά την επικύρωση των Πρακτικών της Εξουσιοδοτήσεως από της λήξεως της προηγουμένης Συνόδου έως σήμερα, συγκροτήθηκαν τα Συνοδικά Δικαστήρια σύμφωνα με τις διατάξεις του Νομου 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας». Στη συνέχεια διορίσθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Συνδεσμοι – Μελη των Συνοδικών Επιτροπών κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του Νομου 590/1977, καθώς και τα Συνοδικά Μελη στα Διοικητικά Συμβούλια Αποστολικής Διακονίας, Εφορευτικής Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου και Υποεπιτροπής «Διπτύχων». Επίσης έγινε η συγκρότησις του Α.Υ.Σ.Ε. και των λοιπών Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Ειδικότερα, ως Συνοδικοί Συνδεσμοι των Συνοδικών Επιτροπών, διορίσθηκαν :
- Στην Συνοδική Επιτροπή επί της Αρχιγραμματείας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος
- Στην Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Τεχνης και Μουσικής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος.
- Στην Συνοδική Επιτροπή Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Έργου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφάνιος.
- Στην Συνοδική Επιτροπή Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.
- Στην Συνοδική Επιτροπή επί του Μοναχικού Βιου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος.
- Στην Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος.
- Στην Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος.
- Στην Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως Εφημεριακού Κλήρου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας και Παξών κ. Νεκτάριος.
- Στην Συνοδική Επιτροπή Τυπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.
- Στην Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ.
- Στην Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος.
- Στην Συνοδική Επιτροπή επί των Οικονομικών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας.

Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ορίσθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Κατόπιν αναγνώσθηκε ο Κανονισμός Εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Η Διαρκής Ιερά Συνοδος όρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας και Παξών κ. Νεκτάριο, Μέλος της Μεικτής επιτροπής Εκκλησίας – Πολιτείας.

Ανεγνώσθη η από 1ης Σεπτεμβρίου 2011 επιστολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου, εις την οποία αναφέρει ότι «για λόγους υγείας και καταπονήσεως σωματικής, μη δυναμένου να συνεχίσει εν πλήρει δυνάμει την διακονίαν του» επιθυμεί να παραιτηθεί από τον θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου. Η Διαρκής Ιερά Συνοδος, σεβομένη την προσωπική επιλογή του Σεβασμιωτάτου, έκανε ομοφώνως αποδεκτή την υποβληθείσα παραίτηση, σύμφωνα με το άρθρο 34, παρ. 2 του Νόμου 590/1977 «Περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος» και αναφέρθηκε διεξοδικά στην ιερατική διακονία και προσφορά του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου, στο συντελεσθέν έργο του τόσο στις διάφορες θέσεις που η Εκκλησία τον τοποθέτησε, όσο και ως ποιμενάρχης στην Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου και αποφάσισε να εκφράσει την ευαρέσκειά Της.

Τέλος η Διαρκής Ιερά Συνοδος ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: