Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας στο Διαδίκτυο!

Πέντε από τα σημαντικά κείμενα θα διαβάζονται με ένα κλικ και στα αγγλικά
 
Πλέον δεν θα έχουν πρόσβαση στα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας μόνον ελάχιστοι και εκλεκτοί λόγιοι, καθώς μέσω της ψηφιοποίησής τους, θα μπορούν όλοι να διαβάσουν ορισμένα από αυτά στο Διαδίκτυο και με αγγλική μετάφραση. EPA/ABIR SULTAN

Τελ Αβίβ 

Δύο χιλιάδες χρόνια αφότου γράφτηκαν και δεκαετίες αφότου βρέθηκαν σε σπηλιές στην έρημο, μερικά από τα πολύτιμα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας, μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα, θα είναι πλέον διαθέσιμα μέσω Διαδικτύου, στο πλαίσιο ενός προγράμματος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Ισραήλ και της Google.

Η εμφάνιση πέντε από τους σπουδαιότερους παπύρους στο Ιντερνετ και μάλιστα συνοδευμένους από αγγλική μετάφραση, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας των φυλάκων των φημισμένων χειρογράφων - οι οποίοι έχουν επικριθεί σημαντικά για το γεγονός ότι τα χειρόγραφα μονοπωλούνταν από ελάχιστους λόγιους - να τα κάνουν προσβάσιμα σε όλους.

Τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας είναι μια συλλογή περίπου 900 παπύρων και περγαμηνών,, που συγκαταλέγονται ανάμεσα στα παλαιότερα και πιο σπάνια θρησκευτικά κείμενα στον κόσμο και αποτελούν τμήμα της βιβλιοθήκης της εβραϊκής θρησκευτικής κοινότητας των Εσσαίων.

Τα κείμενα, που είναι γραμμένα στην Εβραϊκή, την Αραμαϊκή και την Ελληνική γλώσσα, ανακαλύφθηκαν το 1947 από έναν βοσκό σε μια σπηλιά κοντά στο χωριό Κουμράν, στη νοτιοδυτική ακτή της Νεκράς Θάλασσας.
Μεταξύ άλλων κειμένων, τα Χειρόγραφα περιέχουν όλα τα βιβλία της εβραϊκής Βίβλου, εκτός από το βιβλίο Εσθήρ. Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία της Βίβλου που διαβάζουμε σήμερα. Τα Χειρόγραφα αποτελούν τα αρχαιότερα αντίγραφα της εβραϊκής Βίβλου και περιλαμβάνουν κείμενα από τον 3ο αιώνα π. Χ. μέχρι τον 1ο μ. Χ.

Σήμερα φυλάσσονται στο Μουσείο του Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ, σε σκοτεινά δωμάτια με ελεγχόμενη θερμοκρασία. Η πρόσβαση σε αυτά επιτρέπεται μόνο σε τέσσερις ειδικά εκπαιδευμένους υπαλλήλους - το πολύ δύο κάθε φορά.
Σύμφωνα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί χάρη σε ένα νέο σύστημα που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία MegaVision, το οποίο θα επιτρέψει απεικόνιση με την υψηλότερη δυνατή ανάλυση και θα εξασφαλίσει τη διατήρηση των κειμένων για πολλές γενιές ακόμα.

Ο Σούκα Ντόρφμαν, διευθυντής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Ισραήλ, δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί «ορόσημο στη σύνδεση της προόδου και του παρελθόντος. Καταφέραμε να διατηρήσουμε αυτό τον θησαυρό που αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά όλων μας, έτσι ώστε το κοινό να έχει με ένα κλικ ελεύθερη πρόσβαση στην Ιστορία. Είμαστε υπερήφανοι για το έργο, το οποίο θα προσφέρει απεριόριστη πρόσβαση σε ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα του 20ου αιώνα».

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: