Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Σε Μαθητικό Θεολογικό Συνέδριο στην Ξάνθη παρουσιάστηκαν εργασίες μαθητών του 3ου Γυμνασίου Χίου και του Λιβανείου Γυμνασίου Καρδαμύλων

Το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 διεξήχθη στους χώρους του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Πολιτισμού στη ακριτική πόλη της Ξάνθης το 3ο Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο «Η Θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο».
Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το 1ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης και απευθυνόταν σε μαθητές που φοιτούν σε Γυμνάσια και Λύκεια όλης της Ελλάδας. Σ’ αυτό παρουσιάστηκαν 110 ομαδικές εργασίες 850 περίπου μαθητών από 50 σχολεία της χώρας (μεταξύ των οποίων ήταν το Κολλέγιο Αθηνών, το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα – Γείτονα, τα Εκπαιδευτήρια Πάνου, σχολεία από τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Αττική, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Ιουνίου, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων). Η όλη διοργάνωση είχε ως στόχο να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές να διερευνήσουν θεολογικά ζητήματα, να αναζητήσουν ήθη και έθιμα συνυφασμένα με τη θρησκεία τους, να μελετήσουν θέματα που άπτονται της επιστήμης, αλλά και της θρησκείας και να πάρουν θέση απέναντι σε κοινωνικά και άλλα προβλήματα της σύγχρονης εποχής εξετάζοντάς τα και υπό το πρίσμα της χριστιανικής ηθικής.



Στο Συνέδριο τα σχολεία της Χίου εκπροσωπήθηκαν από τις εργασίες των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Χίου και του Λιβανείου Γυμνασίου Καρδαμύλων. Η παρουσίαση του 3ου Γυμνασίου περιελάμβανε ψηφιακές εργασίες (videos) που εκπονήθηκαν στο μάθημα της Τοπικής Ιστορίας από μαθητές της Γ΄ Τάξης κατά το σχολικό έτος 2015-2016 σχετικές με τον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου των Πετροκοκκίνων στον Κήπο της πόλης της Χίου και το Μετζητιέ Τζαμί-Βυζαντινό Μουσείο, υπό την καθοδήγηση του Θεολόγου Καθηγητή Κωνσταντίνου Καρατζά.



Η συμμετοχή -για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά- του Λιβανείου Γυμνασίου Καρδαμύλων περιελάμβανε δύο ψηφιακές εργασίες (videos) με θέμα «Μοντέρνα Τέχνη και Ιερό», που ετοίμασαν οι μαθητές της Γ΄ Τάξης κατά το σχολικό έτος 2015-2016 στο μάθημα των Θρησκευτικών, υπό την καθοδήγηση του Θεολόγου Καθηγητή Δημητρίου Μπεκριδάκη. Η πρώτη εργασία ανέλυσε τον πίνακα του Salvador Dali: Corpus Hypercubus, ενώ η δεύτερη τον πίνακα του Κων/νου Παρθένη: Ευαγγελισμός.



Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το Συνέδριο είναι εγκεκριμένο από την Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (αρ. έγκρ. 628/ΔΕΠΠΣ/20-12-2016) και το ΥΠ.Π.Ε.Θ. (Φ15.1/13089/Δ2/26-1-2017), και τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου και της ΔΕΠΠΣ, ενώ οργανωτικά υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: