Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

ΛΑΜΠΡΟΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε το τριήμερο 17, 18 και 19 Απριλίου 2015 η πανίερη μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Μακαρίου Αρχιεπισκόπου Κορίνθου του Νοταρά στον ομώνυμο μεγαλοπρεπή Ιερό Ενοριακό Ναό της πόλεως του Ξυλοκάστρου. Ο περικαλλής αυτός Ναός, ο οποίος είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα και ιστορείται από τον διακεκριμένο Κορίνθιο αγιογράφο κ. Βλάσιο Τσοτσώνη, θεμελιώθηκε την 1η Μαρτίου 1987 και εγκαινιάσθηκε την Κυριακή των Μυροφόρων 15 Μαΐου 2005 υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Διαυλείας κ. Δαμασκηνού (νυν Μητροπολίτου Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος) τῃ ευλογίᾳ και αδείᾳ του αοιδίμου Μητροπολίτου Κορίνθου κυρού Παντελεήμονος επ’ ευκαιρία της επετειακής συμπληρώσεως 200 ετών από την οσιακή κοίμηση του Αγίου (1805 -2005). 

 
 

Την Παρασκευή της Διακαινησίμου 17 Απριλίου τελέσθηκε επί τῃ μνήμῃ του Αγίου Όρθρος και Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας. Το απόγευμα στις 6:30 εψάλη Εσπερινός, ενώ το Σάββατο της Διακαινησίμου 18 Απριλίου στις 7 το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία επ’ ευκαιρία της εορτής της Συνάξεως πάντων των Κολλυβάδων Αγίων, στη χορεία των οποίων εξέχουσα θέση κατέχει ο Άγιος Μακάριος ο Νοταράς, ο εν Χίῳ ασκήσας και ενταύθα οσιακώς κοιμηθείς στις 17 Απριλίου 1805, ο οποίος στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου έχει καθιερωθεί από πολλών ετών να εορτάζεται πανηγυρικά την Κυριακή του Θωμά, επειδή η μνήμη του συνήθως πέφτει μέσα στη Μ. Τεσσαρακοστή ή τη Μ. Εβδομάδα. Έτσι προς τιμήν του εορταζομένου Αγίου το απόγευμα του Σαββάτου στις 7 εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης της Αποστολικής Εκκλησίας της Κορίνθου κ. Διονύσιος, συμμετείχαν δε δεκατέσσερις ιερείς και δύο διάκονοι, ενώ έψαλε βυζαντινός χορός υπό τη διεύθυνση του κ. Αναστασίου Γκιούλη, Πρωτοψάλτου του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αποστόλου Παύλου Κορίνθου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου. Επακολούθησε η Λιτάνευσις της ανθοστόλιστης Ιεράς Εικόνος του Αγίου, καθώς και του τεθησαυρισμένου από το 1986 τμήματος του Ιερού Λειψάνου του. Τη λιτανευτική πομπή συνόδευσε η Δημοτική Φιλαρμονική του Δερβενίου, καθώς και πλήθος φιλαγίων και ευλαβών χριστιανών. 


Την Κυριακή του Θωμά 19 Απριλίου εψάλη στις 7 το πρωί ο Πανηγυρικός Όρθρος και επακολούθησε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου, Σικυώνος, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους κ. Διονυσίου, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο με πολλαπλά μηνύματα για την Ανάσταση του Χριστού, την ομολογία του Αποστόλου Θωμά και την πολύπτυχη προσφορά του Αγίου Μακαρίου, του εκλεκτού αυτού γόνου της επιφανούς οικογένειας των Νοταράδων από την αγιοτόκο και ευλογημένη γη των Τρικάλων Κορινθίας. Το απόγευμα στις 7 εψάλη η Ιερά Παράκλησις στον θαυματουργό Άγιο Μακάριο, τον και επονομαζόμενο Γενάρχη του Φιλοκαλισμού, για να πρεσβεύει στον Πανοικτίρμονα Θεό για την πνευματική προκοπή και σωτηρία του ορθοδόξου ελληνικού λαού. Η ευχή όλων μας είναι οι σημερινοί Νεοέλληνες να μείνουν σταθεροί και προσηλωμένοι στην ορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση, για την οποία με τόση αγάπη, πίστη και αφοσίωση αγωνίσθηκε ο Άγιος Μακάριος, ο ευκλεής και ταπεινός αυτός ιεράρχης της Αποστολικής Εκκλησίας της Κορίνθου, ο οποίος αναδείχθηκε φιλόστοργος ποιμενάρχης, φωτεινός ασκητής με χάρισμα θεοσημειών, ονομαστός αλείπτης νεομαρτύρων, πολύτιμος συγγραφέας ψυχοσωτήριων βιβλίων, τα δε «ὀστά τούτου μετά θάνατον ἐτίμησεν ὁ Θεός εὐωδίᾳ καί θαύμασι πλείστοις». 


Αριστείδης Γ. Θεοδωρόπουλος
Εκπαιδευτικός

 

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με την απαραίτητη προϋπόθεση της αναφοράς του συγγραφέα και του ιστολογίου πρώτης δημοσίευσης (kallimasia.blogspot.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: