Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΑ ΕΘΙΜΑ;

Εισήλθαμε και εφέτος, με τη χάρη του Θεού στο Άγιο Τριώδιο, στην πιο κατανυκτική και αγιασμένη περίοδο του εορτολογικού κύκλου της Εκκλησίας μας. Ονομάζεται δε Τριώδιο, από το ομώνυμο λειτουργικό βιβλίο της Εκκλησίας μας, που χρησιμοποιείται αυτή την περίοδο. Αυτές τις ημέρες μας καλεί η Αγία μας Εκκλησία να κάνουμε τη μέγιστη δυνατή πνευματική μας προετοιμασία, ώστε να τρέξουμε στο νοητό στάδιο των αρετών μας. Να καθαρίσουμε από τους ρίπους της αμαρτίας την ψυχής μας, να απαλλαγούμε από τα πάθη μας και να αγιαστούμε από τη χάρη του Θεού, ώστε να αξιωθούμε να εορτάσουμε καθαροί την αγιότατη εορτή του Πάσχα. 

Αλλά αλίμονο! Για την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, άνοιγμα του Τριωδίου σημαίνει το άνοιγμα του καρνάβαλου! Είσοδο στους ξέφρενους ρυθμούς της κραιπάλης, της ικανοποίησης των άγριων ενστίκτων και της χαλάρωσης κάθε ηθικής αναστολής! Αυτή την ιερή περίοδο νεκρανασταίνεται η πιο χυδαία μορφή του προχριστιανικού οργιαστικού παγανισμού, προκειμένου να επικαλυφτεί η ανάγκη του κόσμου για πνευματική αφύπνιση. Τα καρναβαλικά έθιμα των ημερών αυτών δεν είναι τίποτε άλλο από σύγχρονη αναβίωση των αρχαίων ειδωλολατρικών οργιαστικών εορτών, προς τιμήν του «θεού» Διόνυσου, τα λεγόμενα «Διονύσια». Οι αμόρφωτες και δεισιδαίμονες μάζες συμμετείχαν με πάθος σε αυτές τις αισχρές εορτές, διότι έδιναν αφάνταστη ελευθερία και στα πιο ταπεινά ορμέμφυτα των θρησκευτών. Μοιχοί, πόρνοι, έκφυλοι και κάθε λογίς ανώμαλοι, κρυμμένοι πίσω από τα ειδεχθή προσωπεία, μπορούσαν να ικανοποιήσουν τα αισχρά πάθη τους «νόμιμα», εκτελώντας τα θρησκευτικά τους καθήκοντα! Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι αναγκάζονταν με το ζόρι οι γυναίκες που ήταν κλεισμένες στους γυναικωνίτες να βγαίνουν τις ημέρες των «εορτών» στους θορυβώδεις δρόμους και να παίρνουν μέρος στις τελετές, υποκύπτοντας στις βρωμερές ορέξεις του κάθε ανώμαλου και αισχρού άνδρα θρησκευτή, ως δήθεν υποταγή στο θέλημα του Διόνυσου! Η σεξουαλική κακοποίησή τους θεωρούνταν θρησκευτική πράξη λατρείας προς το «θεό»! Μέσα σε αυτό το απίστευτο κομφούζιο διαδραματίζονταν επίσης πράξεις αξιόποινες, ώστε στα ρωμαϊκά χρόνια να απαγορευτούν οι γιορτές αυτές υπό την απειλή της ποινής του θανάτου! 

Τα σύγχρονα καρναβάλια έχουν μεγάλη ομοιότητα με αυτές τις οργιαστικές και ανήθικες εορτές. Φροντίζουν κάποιοι να τα προωθούν, με σκοπό, είτε το οικονομικό κέρδος, είτε, το χειρότερο, την προώθηση της αμαρτίας και την βεβήλωση της ιερότητας των αγίων ημερών του Τριωδίου! Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται δυστυχώς και οι Δήμοι της πατρίδας μας, δαπανώντας τεράστια ποσά από τα άδεια ταμεία τους! Οι καρναβαλικές «εορτές», όχι μόνον δεν έχουν σχέση με το άγιο Τριώδιο, αλλά, το αντίθετο μάλιστα, αποτελούν εσκεμμένο και τρόπο αποπροσανατολισμού μας από το πνευματικό περιεχόμενο και το κλίμα των αγίων ημερών, δόλια παγίδα του διαβόλου και των επί γης οργάνων του! 

Ας δείξουμε, λοιπόν, έμπρακτα την αντίθεσή μας στις δαιμονοκίνητες ασχήμιες αυτών των ημερών. Ας κρατήσουμε μακριά από τα σπίτια μας το «αποκριάτικο πνεύμα» του κόσμου. Να μην μασκαρέψουμε τα παιδιά σας και τον εαυτό μας. Να δώσουμε για μια ακόμη φορά την ομολογία της σώζουσας πίστης μας, διακηρύττοντας πως η πραγματική και μόνιμη χαρά βρίσκεται στην ενσυνείδητη ένωσή μας με το Χριστό, μέσω της αγίας Του Εκκλησίας και όχι στα «αποκριάτικα» καρναβάλια και στις εφήμερες κραιπάλες, η οποίες αφήνουν στις ψυχές των «καρναβαλιστών» απύθμενο κενό και θανατερή μοναξιά! Ας δείξουμε, ως συνειδητοί Χριστιανοί, ότι διαφέρουμε από τον αμαρτωλό συρφετό του κόσμου και με την αποχή μας από τις καρναβαλικές ασχήμιες και αισχρότητες! 

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΤΡΙΩΔΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: