Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Νέες Χιακές Εκδόσεις Λεωνίδα Οθ. Πυργάρη, Φιλολόγου: "ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΤ. ΖΥΓΟΜΑΛΑΣ (1890-1914)- Ο Χιωτογιαννιώτης ήρωας των Βαλκανικών Πολέμων (1912-13) και του Βορειοηπειρωτικού Πολέμου (1914)-Μικρό αφιέρωμα σε Μεγάλο Ήρωα"

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου- Αντιδημάρχου Παιδείας

Ο λίαν αγαπητός μου, Λεωνίδας Οθ. Πυργάρης, καθηγητής Φιλόλογος, είναι γνωστό τοις πάσιν ότι, με ό,τι καταπιαστεί, κάνει μικρά θαύματα. Αλτρουιστής και ανθρωπιστής, ρεαλιστής μα και φιλόσοφος, λάμπει μέσα του αδάμαστη του Γένους η ψυχή. Δεν ανέχεται την ψευτιά, την υποκρισία, την αλχημεία. Προβάλλει σθεναρά τα υγιή πρότυπα που έχουν ανάγκη οι σύγχρονοι Έλληνες, για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, με αξιοπρέπεια, εμπνεόμενοι από τις μεγάλες αλήθειες και το σθένος της ηρωικής μας φυλής, της ένδοξης πατρίδας μας.

Είναι ο ίδιος που, με τη συνέργεια και άλλων εκλεκτών συναδέλφων του, ίδρυσε τον εθελοντικό σύλλογο <<Αλλήλων Ένεκα>>, όπου αφιερώνουν δεκάδες εργατοώρες αφιλοκερδώς και με πνεύμα αλληλεγγύης επιχειρούν (και με επιτυχία κατορθώνουν) να μορφώσουν εκατοντάδες παιδιά ετησίως, στη βαθμίδα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του τόπου. Για όλα αυτά και πολλά άλλα, είναι άξιος επαίνου ο Λεωνίδας.

Σήμερα, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε στα χέρια μας ένα λαμπρό πνευματικό δημιούργημα του Λεωνίδα, τον τόμο υπό τον τίτλο <<ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΤ. ΖΥΓΟΜΑΛΑΣ (1890-1914)- Ο Χιωτογιαννιώτης ήρωας των Βαλκανικών Πολέμων (1912-13) και του Βορειοηπειρωτικού Πολέμου (1914)-Μικρό αφιέρωμα σε Μεγάλο Ήρωα>> που, με ιδιαίτερο ζήλο επιμελήθηκε και συνέγραψε και που μπορεί να συγκριθεί μόνο με διδακτορικά συγγράμματα και μελέτες του είδους.

Ο συγγραφέας καταπιάνεται με την προσωπικότητα του ήρωα της πατρίδας μας και αγωνιστή Ανδρέα Αντ. Ζυγομαλά, εν πολλοίς αγνώστου, με τεράστια δράση και απαράμιλλο σθένος για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων του Γένους μας.

Ο σκιαγραφούμενος άνδρας αποτελεί τέκνο της νήσου μας, κατά το ήμισυ και στον τόπο ανήκει η οφειλόμενη απόδοση τιμής και μνήμης την οποία ήλθε να υπενθυμίσει, με την προσήκουσα ευλάβεια, ο ρέκτης εκπαιδευτικός, Λεωνίδας Πυργάρης.

Ο πολυτελής και καλαίσθητος τόμος του όλου έργου αποτελείται από 21 κεφάλαια που αναπτύσσονται στις 500 σελίδες του. Το πόνημα διακρίνεται για την πλήρη ανάλυση κάθε περιστατικού της ζωής του ήρωα Ζυγομαλά, από την καταγωγή της οικογενείας του μέχρι τα της θανής και των μετέπειτα γενομένων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επιστολές-αλληλογραφία του ήρωα, την οποία αναζήτησε, βρήκε και παραθέτει -με επαρκή σχόλια- ο συγγραφέας και που θέλγει τον αναγνώστη του βιβλίου και μαρτυρεί το μεγαλείο της ψυχής του.

Το υπό αναφορά πόνημα αποκτά και μια άλλη, ιδιαίτερης σημασίας, αξία: Γράφει, αποτυπώνει, μέρος της σύγχρονης ιστορίας για τις μετέπειτα γενιές, γύρω από τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Βορειοηπειρωτικό Πόλεμο, γεγονότα για τα οποία οι σύγχρονοι Έλληνες -και ιδιαίτερα οι νέοι σε ηλικία- αγνοούν ή ελάχιστα γνωρίζουν. Ο συγγραφέας του έργου παρουσιάζει με κάθε λεπτομέρεια τα γεγονότα της εποχής, τα οποία εξιστορεί ως έχουν, δίχως προσωπικές κρίσεις ή επικάλυψη/απόκρυψη. Εκεί μπορεί κανείς να πληροφορηθεί τα της Ελληνικής διπλωματίας, τα των διεργασιών και όσων διημείφθησαν μεταξύ της χώρας μας και των γειτονικών κρατών, αλλά και την σθεναρή αντίσταση του Έλληνα πολεμιστή κατά κάθε είδους τυράννου ή επίβουλου.

Πολλά από τα αναφερόμενα πιστοποιούνται με συγκινητικό και εμφαντικό τρόπο μέσα από την πλούσια φωτογραφική συλλογή που έχει διανθίσει το βιβλίο.

Πρέπει δε να τονίσουμε ότι ολόκληρη η οικογένεια του εκλιπόντος ευεργέτησε τον τόπο και ιδιαίτερα την περιοχή του Αυλώνα Αττικής, όπου η μητέρα του ήρωα ανέπτυξε μια τεράστια φιλανθρωπική δραστηριότητα, καταλείποντας ολόκληρη την περιουσία της για την επίτευξη έργων ευποιίας και αλληλεγγύης, που διατηρούνται μέχρι σήμερα. Για τον λόγο αυτό και το όνομα της οικογενείας χαίρει της <<έξωθεν καλής μαρτυρίας>> και αποδίδεται σ΄ αυτήν η τιμή και ευγνωμοσύνη εκ των κατοίκων της περιοχής.

Το έργο αφιερώνεται από το συγγραφέα <<στην ιερή μνήμη του Ανδρέα Ζυγομαλά και στον Αυλώνα Αττικής>>, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια και έκδοσή του ανέλαβε το Βιβλιοπωλείο- εκδόσεις <<Πυξίδα>>.

Προσωπική μου άποψη, όπως και πολλών άλλων, είναι ότι, το έργο αυτό, με μεγάλη άνεση θα μπορούσε να υποβληθεί ως διδακτορική διατριβή στο τμήμα Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου. Όπως, επίσης, με μεγάλη χαρά πιστεύω ότι, θα αναλάμβανε την περαιτέρω επανέκδοσή του η Ακαδημία Αθηνών, διανέμοντας ένα αντίτυπο του σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Χίου, των Ιωαννίνων και του Αυλώνα Αττικής (τόποι- σταθμοί της οικογένειας Ζυγομαλά), αλλά και στα Μουσεία και τους φορείς της ευρύτερης περιοχής Ηπείρου και Μακεδονίας.

Τον φίλο, ακάματο ρέκτη και κοινωνικό σκαπανέα, Λεωνίδα Οθ. Πυργάρη, συγχαίρω θερμά για το νέο του έργο και τον ευχαριστώ για την ευρύτερη προσφορά του, ευχόμενος καλή συνέχεια στις φιλότιμες και ευγενικές του προσπάθειες.

Προς ενημέρωση του κοινού να σημειώσουμε ότι, επίσημη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την προσεχή Πέμπτη 18/12 και ώρα 7 το απόγευμα, στον όροφο του βιβλιοπωλείου <<Πυξίδα>> (Απλωταριάς 34), από την Δρα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αθηνά Ζαχαρού-Λουτράρη, ενώ αποσπάσματά του θα αναγνώσει η Δρ. Θεατρολογίας, Στέλλα Τσιροπινά.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: