Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

Πολλές φορές μέσα από μια αρνητική κατάσταση προκύπτουν θετικά σημάδια, στην αναζήτηση τρόπων επιβίωσης. Τούτο είναι πασιφανές αλλά και πρόδηλο μέσα από τα γεγονότα της ιστορίας στο διάβα των αιώνων.

Βέβαια, υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνες όπου κάποιοι προσπαθούν να ΄΄βαφτίσουν το κρέας ψάρι΄΄, προκειμένου να επιτύχουν τους υποχθόνιους σκοπούς τους. Έτσι και σήμερα, το πολιτικό δίδυμο της εθνικής συμφοράς και κατάντιας που ακούει στο όνομα Σαμαράς- Βενιζέλος, γερά σφιχταγκαλιασμένο με τους θώκους της εξουσίας, παρασυρόμενο από τις ξενοκίνητες ορμές που δρουν ανθελληνικά, μέσα στην καταχνιά και την απελπισία του για τη διατήρηση στην πολιτική βιοτή, ΄΄τέχνας κατεργάζεται΄΄. Ανακοινώθηκε, λοιπόν ότι, στις προσεχείς δημοτικές εκλογές (τον Μάιο του 2014) δεν θα θέσουν υποψηφιότητα δημοτικοί συνδυασμοί με αυτόνομα ψηφοδέλτια, αλλά δύο ψηφοδέλτια ανά Δήμο, όπου στο πρώτο θα εκλέγονται ανεξάρτητα οι Δημοτικοί Σύμβουλοι (άνευ παρατάξεως, αλλά σε κοινό ψηφοδέλτιο) και στο δεύτερο ο Δήμαρχος (μεταξύ άλλων υποψηφίων Δημάρχων) την δεύτερη -προφανώς- Κυριακή ή θα εκλέγεται ήδη εφόσον συγκεντρώσει ποσοστό 42 %.

Και ο πλέον αδαής αντιλαμβάνεται ότι το τέχνασμα αυτό, της δικομματικής καταστροφής, επινοήθηκε για να ΄΄κατεβάσουν΄΄ κοινό υποψήφιο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε κάθε Δήμο και να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα της ιδεολογικής τους προδοσίας (ή –καλύτερα– ταύτισης, που αγγίζει τα όρια του ανθελληνισμού). Και, αναμφισβήτητα δεν μας είπαν, πώς θα ασκήσει εξουσία ένας Δήμαρχος που π.χ. προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ ή τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων ανήκει στη ΝΔ ή δεν ξέρω γω που ! Σκέτο αλαλούμ !!!

Όμως, οπωσδήποτε υπάρχει και μια θετική εξέλιξη. ΄΄Σπάει΄΄ η δικομματική απολυταρχία που ταλάνισε την ελληνική ύπαιθρο και την ευρύτερη κοινωνία επί σχεδόν δύο αιώνες και ιδιαίτερα το τελευταίο μισό του προηγούμενου αιώνα. ΄΄Σπάνε΄΄ και οι ανήκουστες -για υγιώς σκεπτόμενους, πολιτικά και ηθικά- δήθεν κομματικές και παραταξιακές ΄΄πειθαρχίες΄΄. Συμφωνίες ΄΄κάτω από το τραπέζι΄΄ για ανταλλαγή θέσεων, επί το πλείστον έμμισθων, Αντιδημαρχιών, Προεδριλικιών, κ.α. παύουν να υφίστανται. Τα ανταλλάγματα για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα θα προσκρούσουν στην πολυσυλλεκτικότητα αλλά και τον βαθμό της ΄΄άγρας΄΄ ψήφων εκ των πιθανών υποψηφίων συμβούλων και όχι στο κατά πόσο τον ΄΄πάει΄΄ μια κομματική γραμμή ή όχι για να τον συμπεριλάβει σε ένα αμιγώς κομματικό ψηφοδέλτιο, κλπ. Ομοίως και η ποσόστωση των γυναικών όπου, κατά το παρελθόν, υποψήφιοι Δήμαρχοι έταζαν ΄΄λαγούς με πετραχήλια΄΄ σε κυρίες για να πλαισιώσουν έναν δημοτικό συνδυασμό και ας ήξεραν ότι, ενδεχομένως, δεν εκλέγονται. Πολλά κακά περιορίζονται, εάν και εφόσον-βεβαίως- νοσηροί πολιτικάντηδες εγκέφαλοι δεν επινοήσουν νέα και έχουμε πάλι μια από τα ίδια.

Μπροστά σε αυτό το νέο πολιτικό σκηνικό ξεκινούν οι διεργασίες και οι επιθυμίες κάποιων να ασχοληθούν με τα κοινά και δη την τοπική Αυτοδιοίκηση και στον τόπο μας. Κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει άτομα που δεν του ανήκουν πλέον, κι ας διακηρύσσουν το αντίθετο για να χαίρουν των προνομίων τους και να καρπώνονται των οφελών -οικονομικών, θεσμικών και κοινωνικών- των θέσεων που εδώ και χρόνια κατέλαβαν ΄΄κομματικώ δικαίω΄΄. Και η ΝΔ κοιμάται μακαρίως με την επιθυμία των στελεχών της να γίνουν όλοι Δήμαρχοι (!), με αποτέλεσμα να χάσουν, προσεχώς, για μια ακόμη φορά ΄΄τ΄αυγά και τα πασχάλια΄΄ !

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο φαίνεται να μην μπορεί να πείσει. Όλα θα εξαρτηθούν και από την πλαισίωση του περιφερειακού ψηφοδελτίου και από ποιους, ώστε να αναζητηθούν οι πιθανοί μνηστήρες για πιθανή εκδήλωση του ενδιαφέροντος τους στο δημοτικό. Πολλά γίνονται και πολλά ακούγονται κάθε μέρα. Οι περισσότεροι δεν τα μαθαίνουν, ούτε τα αντιλαμβάνονται. Κι ας είναι αιρετοί. Έχουν αγκιστρωθεί στα γραφεία τους και αγνοούν την ΄΄τάση του κόσμου΄΄-λαού, όπως αυτή διαμορφώνεται στις πλατείες, τα καφενεία, τα χωριά, την θερινή ύπαιθρο. Πάντως όλα δείχνουν να οδηγούνται προς την εύνοια σε πρόσωπα που ήδη ενεργούν προς τούτο και που θα ΄΄πιάσουν τους άλλους στον ύπνο΄΄.

Για να δούμε, τι θα γίνει τελικά ? Θα βγει, επιτέλους, η Χίος από το τέλμα ?

Θα ασχοληθεί και κάποιος σοβαρός άνθρωπος ? Θα καθίσουμε στα σπίτια μας ή όχι ? Θα υπάρξουν άνθρωποι συνεννοήσιμοι, θετικοί για συνεργασία ή από δω πάν κι άλλοι ?

Ας ελπίσουμε ότι, τουλάχιστον, στην εκλογή των δημοτ. Συμβούλων θα υπάρξει μια ανανέωση, τώρα που ο κόσμος έχει ΄΄και το μαχαίρι και το πεπόνι΄΄ με το υπό συζήτηση Νομοσχέδιο. Δεν θα έχει τον φόβο μην τυχόν ψηφίζοντας έναν καλό συμπολίτη του για σύμβουλο, εκλέξει πιθανά έναν εγκάθετο Δήμαρχο ! Στο χέρι του είναι να στείλει σπίτι τους εκείνους που ασχολούνται με τα κοινά πέραν των 15-16 ετών και να τοποθετήσει στη θέση τους νεότερους. Καλά είναι πια, ας πάνε και στις υπηρεσίες τους να εργαστούν λίγο αυτοί που έχουν ξεχάσει που διορίστηκαν και ποια ήταν η εργασία τους !!!

Περισσότερα, πικάντικα και πιπεράτα, προσεχώς. Διαρκώς ενημερωνόμαστε !

Δεν υπάρχουν σχόλια: