Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ "ΛΥΚΟΥ"

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου- πρώην Δημοτικού Συμβούλου Χίου

Κατ΄ επανάληψη λέμε και γράφουμε επί χρόνια ότι, οι δημόσιοι λειτουργοί οφείλουν να σέβονται τη δημοσία περιουσία. Επιτρέπεται – "κατ' οικονομίαν" όπως ισχύει στους Ιερούς κανόνες, δηλαδή κατ΄ εξαίρεση – να μπαίνει σε δεύτερη σειρά τούτο, εφόσον προηγείται το κοινό όφελος ένεκα του οποίου υφίσταται περισσότερο ποιοτικό κέρδος, στα πλαίσια αναβάθμισης της ανθρώπινης ζωής, έναντι των οικονομικών παροχών, συνεπώς είναι μεγαλύτερο απ΄ αυτές.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, επί παλαιότερης Δημοτικής Αρχής (εάν δεν κάνω λάθος πριν από 13-16 χρόνια), αποφάσισε να κατεδαφίσει το κτίριο που μέχρι πρότινος στέγαζε το εστιατόριο (πιτσαρία) "Λύκου", ως αυθαίρετο και "θίγον" το περιβάλλον, αφού είχε χτιστεί επί επιχωματώσεων πριν από κάποιες δεκαετίες (οι παλαιότεροι ενθυμούνται αξέχαστες χοροεσπερίδες εκεί επί του κοσμικού κέντρου Κασαπάκη – Κολύβα).

Ήλθε, όμως, το πλήρωμα του χρόνου και η χώρα μας έφτασε ως εδώ που έφτασε, στο χείλος του γκρεμού. Θεωρείται σήμερα, αν μη τι άλλο, τρελό να γκρεμίζεις δημοτικά κτίρια μιας κάποιας αξίας τη στιγμή που:

α). σου δίδουν ενοίκια, δηλαδή έσοδα και β). υπάρχουν δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες που πληρώνουν ενοίκια σε ιδιώτες για να χρησιμοποιήσουν άλλα κτίρια. Τελικά, η εμμονή ορισμένων σε οπισθοδρομικούς ρομαντισμούς (περί δήθεν σεβασμού και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, ενώ δεν έχουν κάνει κάτι το επουσιώδες γι΄ αυτό) οδηγούν στην απώλεια τεράστιου οφέλους για τον τόπο και τους κατοίκους του.

1). Επικαλέστηκαν κάποιοι ότι το κτίριο αυτό είναι αυθαίρετο. Και ρωτώ: Είναι το μόνο κτίριο στη Χίο που είναι αυθαίρετο ? Είναι το μόνο ΔΗΜΟΤΙΚΟ κτίριο που είναι αυθαίρετο ? Γκρεμίστε τα όλα. Αλλά πως μπορούμε να μιλάμε για γκρέμισμα όταν δεν μπορούμε ούτε τις παράνομες πέργκολες να καθαιρέσουμε ? Κι απ΄ την άλλη: Αφού είναι αυθαίρετο, πως ο Δήμος συνέταξε νόμιμο ενοικιοστάσιο και εισέπραττε χρήματα ? Οξύμωρο σχήμα για δυνατούς λύτες ! 

2). Επικαλέστηκαν κάποιοι ότι ο Δήμος δεν εισέπραττε ενοίκια. Αυτό είναι ψευδές. Εάν ο Δήμος δεν εισέπραττε, να βεβαιώσει το ποσό της οφειλής του ιδιώτη τόσο στο Δημοτικό ταμείο (Δημοτική Ενημερότητα) όσο και στη Δ.Ο.Υ. (Φορολογική Ενημερότητα) για τα περαιτέρω. Όμως, εάν ο Δήμος, που του ανήκει το κτίριο, δεν έκανε ποτέ του επισκευή - ως όφειλε- και την έκανε ο ιδιώτης, τότε να μην διαμαρτύρεται κανείς ότι δεν εισέπραττε ο Δήμος, εφόσον τα ενοίκια "μπάτσιζαν" με τα έξοδα της εκάστοτε επισκευής. Δεν μπορείς να έχεις και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.

3). Επικαλέστηκαν κάποιοι ότι θίγεται το περιβάλλον. Μάλιστα. Με τη διαφορά ότι το περιβάλλον εθίγη αρχικώς με την επιχωμάτωση του χώρου (που ήταν καθαρά αιγιαλός, όπως και εκατέρωθεν του) και στη συνέχεια με την ανέγερση κτιρίου και τους επιπλέον εκβραχισμούς. Εάν επιθυμούν οι ίδιοι - φωνασκούντες- να το αποκαταστήσουν θα περιμένουμε, ευθύς μετά την κατεδάφιση του δημοτικού κτιρίου να καθαιρεθεί και η επιχωμάτωση, μετατρέποντας τον ίδιο χώρο σε αιγιαλό αμιγώς (δίχως αυτοκίνητα, πάρκινγκ, κλπ). Εάν αυτό δεν συμβεί, λυπούμαι που το λέγω, αλλά η όλη φασαρία θα θεωρηθεί από πολλούς – και εύλογα – ότι γίνεται μόνον για να εξυπηρετηθούν ιδιώτες οι οποίοι μπορούν ήδη να καγχάζουν από την φρικαλέα ενέργεια της άλογης κατεδάφισης ενός δημοτικού κτιρίου. Κι επειδή η Χίος είναι μικρή, οι πάντες κρίνονται και οι πράξεις διατηρούνται στο διηνεκές στη μνήμη και την κρίση του λαού, θα περιμένουμε κι εμείς να δούμε αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα συνέχεια της όλης υπόθεσης.

Για την ιστορία και μόνο πρέπει να πούμε ότι υπάρχει έτοιμη μελέτη από ομάδα εκλεκτών επιστημόνων η οποία έγινε αποδεκτή από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και η οποία δεν απεικονίζει, στην υπό αναφοράν έκταση, χώρους στάθμευσης (και πολύ σωστά). Διότι εάν είναι σε μια ακροθαλασσιά να γκρεμίζουμε δημοτικά ακίνητα για να εξυπηρετούνται ιδιώτες και όχι οι περιπατητές και επισκέπτες, τότε – συγγνώμη που το λέω – αλλά δεν εξυπηρετείται το δημοτικό συμφέρον αλλά το ιδιωτικό. Ακόμη και εάν ισχυριστούμε ότι πρέπει να προχωρήσει η κατεδάφιση (κάτι το οποίο θεωρώ λανθασμένο με τα σημερινά δεδομένα, εδώ δηλαδή που έφτασε η χώρα μας, πλέον), ας ακολουθήσουν την ήδη συνταχθείσα και εγκριθείσα μελέτη που προαναφέραμε.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: