Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΠΕΡΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

Σαν σήμερα (14/02), κάθε χρόνο, δράττομαι της ευκαιρίας και δεν καταπονούμαι να μιλώ και να γράφω για τα περί εορτασμού του Αγίου Βαλεντίνου, που την ημέρα τούτη τιμάται. Και που καμία σχέση δεν έχει με αυτόν που επιχειρούν, εδώ και πολλά χρόνια, να εισχωρήσουν στο μυαλό και τη συνείδηση των ανθρώπων κάποιοι γόητες, αγύρτες, σαλτιμπάγκοι, άσχετοι με την αγιοσύνη, την πνευματική ζωή και τα ζητήματα της πίστης, στυγνοί έμποροι της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και δούλοι του εφήμερου συμφέροντος, ενίοτε ανόμου.

Όπως είναι γνωστό, κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες ανεδείχθησαν εκατομμύρια Μάρτυρες για την πίστη στο Χριστό, οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους για τον αληθινό Θεό, αρνούμενοι να θυσιάσουν στα είδωλα των ψευτοθεών των ειδωλολατρών αυτοκρατόρων και κρατούντων της εποχής, οι οποίοι είχαν τις εστίες τους σε πολλά κράτη με επίκεντρο τη Ρώμη.

Ένας από αυτούς τους Μάρτυρες – και μάλιστα Ιερομάρτυς, δηλαδή Κληρικός Μάρτυρας –είναι και ο Άγιος Βαλεντίνος. Ο οποίος, σημειωτέον, ήταν Έλληνας που δραστηριοποιήθηκε και μαρτύρησε στη Ρώμη γύρω στο 268-269 μ. Χ. 

Πως οι θεομπαίχτες καιροσκόποι τον "έμπλεξαν" με τον έρωτα ? Εκείνοι μόνο ξέρουν και ο μαμωνάς που λατρεύουν και υπηρετούν.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι, κατά την παράδοση και τον βίο του Αγίου, βρέθηκε κάποτε ως αυτόπτης μάρτυρας μπροστά σε έναν καυγά που είχε ένα παντρεμένο ζευγάρι. Και βλέποντας ο Άγιος ότι το όλο κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο και ηλεκτρισμένο, προκειμένου να συγκεράσει, να ξεπεράσει το ζευγάρι τον θυμό, την οργή και προκειμένου να ανατρέψει την κακοπροαίρετη διάθεσή τους, προσέφερε από ένα λουλούδι στη νύφη και τον γαμπρό, ως δείγμα αγάπης και αγαθής προαίρεσης. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την απαρχή της συμφιλίωσης του παντρεμένου αυτού ανδρογύνου. 

Τώρα, από το σημείο αυτό και έως να πιάνουν τον Άγιο στο στόμα τους δημοσιογράφοι, παρουσιαστές, καλλιτέχνες, έμποροι, ακόμη και μέντιουμ-αστρολόγοι…(!) και να τον παρουσιάζουν ως "προστάτη των ερωτευμένων" ή "πορνοβοσκό", μόνο εκείνοι γνωρίζουν το πως και το γιατί. Εκείνο που δεν γνωρίζουν (ή το γνωρίζουν αλλά ηθελημένα το αποσιωπούν) είναι ότι ασεβούν και υβρίζουν έναν Άγιο, πολύ δε περισσότερο διαστρεβλώνουν το παράδειγμά του – άξιο προς μίμηση – που ήταν η διατήρηση της εύρυθμης έννομης συζυγίας (κατά Θεόν) και η αποφυγή του διαζυγίου. Και ασφαλώς όχι οι κάθε είδους ελεύθερες ερωτικές σχέσεις, που δεν ευλογούνται από τον Θεό ("πόρνους και μοιχούς κρινή ο Θεός" αναφέρει η Αγία Γραφή) και που καταλήγουν στα προσωπικά δράματα όταν γίνουν πριν την ώρα τους. Οι παλιοί άνθρωποι έλεγαν, χαρακτηριστικά, "όποιος σκέφτεται και λειτουργεί με το κάτω κεφάλι, θα σπάσει το πάνω"…

Ο άνθρωπος (άνω-θρώσκω= βλέπω ψηλά, ατενίζω τον ουρανό-ως άνθρωπος της βασιλείας των ουρανών, του Θεού) διαφέρει από τα ζώα. Είναι έμψυχο όν, με ζώσα και αθάνατη ψυχή, πνεύμα, κρίση, βούληση και πίστη. Και δεν λειτουργεί μόνο ενστικτωδώς – σε αντίθεση με τα άλογα ζώα που λειτουργούν μόνον ενστικτωδώς – ως προς τις γενετήσιες του ορμές. Για δε την σωτηρία του, ο ίδιος ο Θεός έλαβε ανθρώπινη μορφή, κατέβηκε στη γη, ταπεινώθηκε, χλευάστηκε κατ΄ άνθρωπον, Σταυρώθηκε, έχυσε το αίμα Του, Αναστήθηκε, για να απαλλάξει τον άνθρωπο από τα φθοροποιά πάθη και να του χαρίσει την αιωνιότητα. 

Ας τα γνωρίζουν αυτά όσοι, ειλικρινά, επιθυμούν να μάθουν και να μιμηθούν τον Άγιο Βαλεντίνο, εφαρμόζοντας το της Αγίας Γραφής "τιμή μάρτυρος, μίμησις μάρτυρος". Εάν θέλεις να τιμήσεις έναν Άγιο πραγματικά, μιμήσου τον.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: