Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Πρώτη τακτική Συνεδρία της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012, σε πρώτη τακτική Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, εψάλη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού, Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου, Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου και Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθονίκου, οι οποίοι απουσίασαν ητιολογημένα.

Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τύπου από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Φθιώτιδος κ. Νικόλαο και Κορίνθου κ. Διονύσιο.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ως Πρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας προσεφώνησε τα Μέλη Αυτής.
Στην εισηγητική του ομιλία ο Μακαριώτατος είπε τα εξής:
« Χάριτι Θεού συνέρχεται σήμερα η Τακτική Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας μας. Και τούτο γίνεται σε μια εποχή ποικίλων αγκυλώσεων, αμφισβητήσεων και ακανθωδών προβλημάτων. Αυτός είναι και ο λόγος που η παρελθούσα Διαρκής Ιερά Σύνοδος επέλεξε ως κεντρικό θέμα ενασχολήσεώς μας τις ημέρες αυτές: "Η ποιμαντική διακονία της Εκκλησίας εις μίαν κοινωνίαν πτωχείας, ανεργίας και συγχρόνου πνευματικής συγχύσεως".

Μεγάλη η ευθύνη μας, μεγάλο το βάρος της διακονίας, σε μια εποχή που όλα αλλάζουν, όπου η κοινωνία μας σταδιακά αποϊεροποιείται. Ταυτόχρονα η οικονομική κρίση έχει εξαχρειώσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού και έχει δημιουργήσει άγχος, θλίψη, αγανάκτηση και ανασφάλεια στον λαό μας.

Βεβαίως, όλοι ξέρουμε ότι στην πραγματικότητα η κρίση είναι πνευματική.
Τό πρόβλημα της ταυτότητος του Νεοέλληνα, που συνθλίβεται στον μύλο της παγκοσμιοποίησης και του άκρατου υλισμού, γίνεται τραγικό και έχουμε την εκκλησιαστική επαλήθευση ότι, όταν αρχίσουμε να προσκυνούμε το είδωλο, οι δοκιμασίες θα ενσκήψουν ταχύτατα και οι ψυχές θα σκοτεινιάσουν.

Ιδιαίτερα σήμερα, είναι ανάγκη να κοιτάξουμε στους πνευματικούς μας καθρέπτες και να παρακαλέσουμε την Χάρη του Αγίου Πνεύματος να μας δώσει αυτομεμψία. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, θα πρέπει πρώτα να ομολογήσουμε την δική μας κρίση και να πάρουμε τις ευθύνες μας. Η κρίση μας κρίνει, φέρνει στην επιφάνεια τα λάθη, τις παραλείψεις μας, τις αδυναμίες μας.

Θά πρέπει να ομολογήσουμε ότι πολλοί από εμάς, δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει, ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα, έχουμε κλειστεί στο παρελθόν, αρνούμαστε να δούμε την στενόχωρη αλήθεια που μας περιβάλλει.

Νά η αποστολή, η ποιμαντική της Εκκλησίας μας. Δεν εξαντλείται σε καμμιά υλική βοήθεια αλλά δυναμώνει τις λυγισμένες ψυχές, δίνει το νόημα της ενότητος, εμπνέει ελπίδα και αισιοδοξία, δημιουργεί πρότυπα, προβάλλει το Όραμα. Ὅραμα που μας λείπει και το αναζητούμε όλοι στη Χώρα μας».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ως αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, αντεφώνησε εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής :
«Η σύναξίς μας έχει μεγάλη σημασία και αξία. Δι αὐτό οι οφθαλμοί πάντων εις ημάς ελπίζουν. Η προσοχή όλων είναι εστραμμένη εις ημάς και η προσδοκία αυτών είναι να ακούσουν λόγον παρακλήσεως, να γνωρίσουν οδόν σωτηρίας, να αποκτήσουν άγκυραν ελπίδος, να βεβαιωθούν ότι ο πατήρ ημών οίδε ότι χρήζομεν τούτων απάντων. Και η εκλογή του θέματος και η δομή των εισηγήσεων και η συζήτησις θα εξυπηρετήσουν αυτό τον σκοπό, ώστε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, εν Αγίω Πνεύματι συνδιασκεψαμένη, να εκθέσει και να εξαγγείλει όρον θεοδίδακτον, που θα δικαιώση την προσδοκίαν, θα στηρίξη στην ελπίδα και θα εξασφαλίση και διατηρήση την εμπιστοσύνη προς τον Θεόν και την Εκκλησίαν Αυτού»

Κατόπιν οι Σεβασμιώτατοι Πρόεδροι των Συνοδικών Επιτροπών ενημέρωσαν περί των πεπραγμένων της παρελθούσης Συνοδικής Περιόδου (Αύγουστος 2011 έως Σεπτέμβριος 2012) και ακολούθησε συζήτηση.
Στην συνέχεια άρχισε η επεξεργασία του κεντρικού θέματος της Τακτικής Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας με τον γενικό τίτλο: «Η ποιμαντική διακονία της Εκκλησίας εις μίαν κοινωνίαν πτωχείας, ανεργίας και συγχρόνου πνευματικής συγχύσεως». Πρώτος ανέγνωσε την εισήγηση του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος με θέμα: «Η ποιμαντική της Εκκλησίας την εποχή των μνημονίων», προκαλέσας δια της εμπεριστατωμένης και εναγωνίου παρουσιάσεως του θέματός του, συζήτηση, στην οποία έλαβαν μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καστορίας κ. Σεραφείμ, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Καισαριανής κ. Δανιήλ, Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Γουμενίσσης κ. Δημήτριος, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Ύδρας κ. Εφραίμ, Μάνης κ. Χρυσόστομος και Λαγκαδά κ. Ιωάννης. Την συζήτηση έκλεισε ο Μακαριώτατος με την επί του θέματος τοποθέτησή του, επισημαίνοντας τις απόψεις που ακούστηκαν στην γενομένη συζήτηση.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο το πρωί.

Η Επιτροπή Τύπου
της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: