Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΛΙΓΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου – πρ. Δημοτικού Συμβούλου Χίου

Το παρόν κείμενο σκέφθηκα αρκετά εάν έπρεπε να το γράψω ή όχι. Διότι το πρώτο που μπορεί να υποψιαστεί όποιος το διαβάσει είναι <<Ο Παπαδόπουλος κάτι έχει και τα λέει αυτά>>…!!! Όμως, σκέφθηκα ότι είναι προτιμότερο να το γράψω, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, όπου ούτε εκλογές έχουμε ούτε κάτι άλλο, ώστε να θεωρείται ότι επιδιώκω κάτι το προσωποπαγές. Και - ομολογουμένως - ήθελα καιρό να μιλήσω, γενικά περί Περιφέρειας, αλλά το ανέβαλα γιατί όλο και κάποιος ΄΄καλοθελητής΄΄ θα έλεγε ότι έχω σκοπιμότητα να μιλήσω τώρα. Ειδικά όταν κάποιος έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με τα κοινά και είναι πιθανό να ασχοληθεί και πάλι στο εγγύς μέλλον. 

Από την άλλη πάλι, καλό είναι να λέμε κάποιες αλήθειες στην καθημερινότητα, εφαρμόζοντας το του Ιερού Χρυσοστόμου <<δέχου εκούσια τραύματα φίλου, παρά ακούσια φιλήματα εχθρού>> (δέξου τα ελεγκτικά λόγια του φίλου σου, που θέλει να σου τα πει για το καλό σου, παρά τους επαίνους και τις επευφημίες όσων δεν σε θέλουν και δεν πιστεύουν στα λόγια τους αυτά).

Διάβασα, πριν λίγες ημέρες, στον τοπικό Τύπο τις δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Χίου σχετικά με την παραχώρηση του κτιρίου του πρώην ξενοδοχείου <<Ξενία>> και απόρησα. Όταν στη Σάμο, τη Μυτιλήνη και τόσα άλλα μέρη της χώρας μας, συλλήβδην οι τοπικοί άρχοντες επιζητούν τα κτίρια της Εταιρίας Ελληνικών Ακινήτων να δοθούν δωρεάν στην τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να στεγάσουν υπηρεσίες τους και να απαλλαγούν από τα ενοίκια, πως είναι δυνατόν να μιλάμε εδώ για επαγγελματική- ξενοδοχειακή δραστηριότητα, όταν δίδουμε (από τον κρατικό μπεζαχτά, δηλαδή την τσέπη του φορολογούμενου πολίτη) δεκάδες χιλιάδων Ευρώ για ενοικιάσεις κτιρίων ? Να κάνουμε τι, να παίξει η Περιφέρεια τον ρόλο του ιδιώτη και να δράσει ανταγωνιστικά απέναντι στις ήδη φυτοζωούσες επαγγελματικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ? Γιατί ? Για να έχουν την κατάληξη των τ. δημοτικών ξενοδοχείων του Βροντάδου (σε Αίπος και Τρείς Μύλους) ? Είναι οι καιροί κατάλληλοι να ανταγωνιζόμαστε την ιδιωτική πρωτοβουλία ? 

Λυπούμαι διότι διαπιστώνω ότι μια σειρά θεμάτων που αφορούν τον δεύτερο βαθμό της τοπικής Αυτοδιοίκησης σε τοπικό επίπεδο χωλαίνουν (και δεν σημαίνει πάντοτε ότι φταίει ένας άνθρωπος συγκεκριμένα- εγώ μιλώ συλλογικά και αναφέρομαι γενικά). Αναφέρομαι δε ειδικότερα στα απλά - καθημερινά: Οι περισσότεροι κόμβοι στο επαρχιακό δίκτυο βρίσκονται σε κακό χάλι. Πάνω από τους μισούς ανάβουν την ημέρα και είναι σβηστοί τη νύχτα, ενώ οι περιβάλλοντες χώροι τους έχουν εγκαταλειφθεί. Το επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει τα μαύρα του τα χάλια σε πλείστα όσα σημεία. Κατά παρόμοιο τρόπο, τι να πει κάποιος για τα ουσιαστικότερα: - Την γκάφα να ψηφίσουν στο περιφερειακό συμβούλιο για την εγκατάσταση μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στην <<Καρύντα>> Πυργίου και μετά να ανακαλέσουν, λέγοντας πως δεν κατάλαβαν τι ψήφισαν ? - Την αδράνεια για το νέο λιμάνι, όπου αναγκάστηκαν στη συνέχεια (και αφού προηγήθηκε παγχιακό ΄΄κράξιμο΄΄ με αφορμή μια συνέντευξη του Περιφερειάρχη στην οποία είπε ότι δεν θα γίνει) να ανασκευάσουν και να εντάξουν το εν λόγω έργο στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας ? - Την λησμονιά της Χίου έναντι της Μυτιλήνης (από πότε έχει να έλθει στη Χίο ο κ. Γιακαλής, πόσες φορές έχει έλθει από τότε που εξελέγη, πόσες φορές έχουν έλθει στη Χίο οι λοιποί – μη Χίοι – θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, πόσες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου έχουν γίνει στη Χίο και πόσες άλλες τοπικού χαρακτήρα με τη συμμετοχή των λοιπών τοπικών Αρχών και του συνόλου των χιωτών περιφερειακών συμβούλων για να συζητηθούν από κοινού ζητήματα της Χίου ? Επίσης, γιατί δεν ενημερώνεται ο κόσμος για το ποια ποσά του ευρύτερου περιφερειακού προϋπολογισμού αναλογούν στη Χίο και για ποιες δράσεις ? Έχει πέσει αφωνία από πλευράς Περιφερειακών συμβούλων. Δεν βλέπουμε καμία σοβαρή παρέμβαση, γίνονται αντιληπτοί στις πίτες, τις Δοξολογίες και τα πανηγύρια.       

Μέχρις εδώ ας πούμε όλα καλά. Όμως:

-το να υπάρχει πρόταση από τον περιφερειακό συνδυασμό της μειοψηφίας για να λειτουργήσει με έδρα τη Χίο η ενιαία εταιρία της Περιφέρειας (κάτι αντίστοιχο με την πρώην ΕΝΑ Χίου) και να μην ψηφίζεται από τους χιώτες συμβούλους (προφανώς επειδή το πρότειναν <<οι άλλοι>> και όχι <<εμείς>>), ανεξάρτητα σε ποιο συνδυασμό ανήκουν, κ.λπ. (το ανασκεύασαν και αυτό και είπαν ότι το πρότειναν κι εκείνοι στον Γιακαλή στη συνέχεια)

-το να αφήνεις τον Δήμο να υλοποιεί τα προγράμματα ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄, ενώ διαθέτεις Δ/νση Κοιν. Μέριμνας (μην μας πουν ότι η Νομοθεσία είναι έτσι, διότι η Νομοθεσία τροποποιήθηκε, ας το δουν)

-το να βγαίνεις και να λες ότι δεν θα λειτουργήσεις την δημόσια κατασκήνωση (την περίοδο που ακόμη ανήκε στην αρμοδιότητά σου), δίνοντας έμφαση όχι τόσο στο γεγονός ότι δεν σου έστειλε το κράτος χρήματα, προς τούτο, αλλά επισημαίνοντας ότι δεν γίνεται διότι δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί από εσένα, τη στιγμή που – σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία – δεν απαιτείται η έκδοση αδείας από εσένα, εφόσον η λειτουργία της, προς την τοπική Αυτοδιοίκηση, εντέλλεται από το αρμόδιο Υπουργείο (υπάρχουν σχετικές εγκύκλιοι), αφήνοντας δεκάδες παιδιά πέρυσι να μην πάνε κατασκήνωση

-το να ακούγονται ανακρίβειες γύρω από την έκδοση των αδειοδοτήσεων για την κατασκευή νέου λιμένα, όπως π.χ. η υποχρεωτική λήψη συγκεκριμένης άδειας στην παρούσα φάση, για να ενταχθεί το έργο, τη στιγμή που δεν απαιτείται τη συγκεκριμένη στιγμή (όπως δήλωσε ο απερχόμενος Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου)

-το να προτείνουν σχεδόν όλοι (βουλευτές, Δήμος, Ν.Π., κ.α) να δοθεί το ΄΄Ξενία΄΄ προς χρήση στην τοπική Αυτοδιοίκηση κι εσύ να λες να γίνει ξενοδοχείο από ιδιώτη

Ε τότε, τι να πω: Ας φοβόμαστε να κάνουμε οτιδήποτε ουσιαστικό – μην τυχόν και δεν πετύχει – κι ας έχουμε τίτλους για να τρέχουμε στις πίτες και κάθε …καρβουνοπατάτα (!!!) μακριά από εμάς …και όπου αλλού θέλει ας πάει ! Μόνο ξεχάσαμε τούτο: Η ενασχόληση με τα κοινά θέλει τσαγανό, θέλει να σπάσεις αυγά, δεν μπορείς να έχεις πάντοτε το προφίλ του καλού και να μην δυσαρεστείς κανέναν. Διαφορετικά, στο τέλος, δεν θα κάνεις τίποτε το ουσιαστικό, πέραν μιας χρηστής διαχείρισης (δηλαδή, όσοι προσπαθούν στηριζόμενοι στον εθελοντισμό – π.χ. η Εκκλησία, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, κ.α. – δεν θα έπρεπε να κάνουν τίποτε, μην τυχόν και δεν επιτύχει το εγχείρημά τους ?). Ο κόσμος χόρτασε ανακοινώσεις για επαφές, συσκέψεις, εκδηλώσεις, συγκροτήσεις επιτροπών. Με τα υπόλοιπα, ουσιαστικότερα, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, τι γίνεται ? Από που προκύπτει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κ. Περιφερειάρχη για τη Χίο, όταν μας έλεγε (στου ΄΄Χανδρή΄΄) <<εγώ δεν ξεχνώ ότι η Χίος μου έδωσε τη νίκη. Θα είμαι διαρκώς δίπλα σας. Θα αντιμετωπίζεστε με τους ίδιους όρους έναντι της Μυτιλήνης και διακρίσεις δεν θα υπάρχουν>> ? 

Αυτές οι λίγες σκέψεις με αγάπη, δίχως πρόθεση ψόγου και δίχως ίχνος…εξυπνάδας...! Εμείς θα τα λέμε για να μπορούμε να μιλάμε και στη συνέχεια σε όσους μας πουν <<γιατί δεν τα είπατε όταν τα βλέπατε>>. Και θυμηθείτε: Όταν ακόμη κανένας δεν ήξερε ούτε ποιος θα είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης ούτε ποιοι υποψήφιοι σύμβουλοι, διότι το ΠΑΣΟΚ τελούσε ΄΄εν υπνώσει΄΄, ο γράφων τα παρόντα βγήκε, με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του στον τοπικό Τύπο, (τον Αύγουστο του 2010) και είπε <<Καλά έκανε ο Γιακαλής και κατέβηκε για Περιφερειάρχης>>. Εν κατακλείδι λέγω <<Εμείς, Νάσο, σε θέλουμε πιο κοντά μας>>. Ουσιαστικά και όχι τυπικά !-

Δεν υπάρχουν σχόλια: