Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Iων και Δωριεύς - Ο Μακαριστός Χίου Διονύσιος

του Άγγελου Δενδρινού στο AMEN.gr

Με αυτά τα λόγια αυτά χαρακτήρισε τον προκάτοχό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρρών και Οινουσών κ. Μάρκος κατά το τρίμηνο Μνημόσυνο που τελέστηκε υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειδήμου Κυρού Διονυσίου Μπαϊρακτάρη, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στον Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής, οδού Ακαδημίας στην Αθήνα, με συμμετοχή Χίων και εκπροσώπων Χιακών Σωματείων της Αττικής και πνευματικών του τέκνων. 

Την Θ. Λειτουργία τέλεσαν οι Αρχιμανδρίτες π. Καλλίνικος Μαρούλης (Αντισυνταγματάρχης Θρησκευτικού της ΑΣΔΕΝ), ο π. Αθανάσιος Σουλτάνωφ, και ο Πρωτοπρεσβύτερος Ηλίας Δροσινός, προϊστάμενος του Ιερού Ναού εις τον οποίον ο μακαριστός Ιεράρχης τελούσε Θ. Λειτουργίες και Ιερές Ακολουθίες για τους Χίους της Αττικής. Συμμετείχαν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Σπύρίδων Λόντος και ο Οικονόμος π. Χρήστος Στουπάκης, στο δε αναλόγιο έψαλλε ο κ. Ηλίας Ρεδιάδης-Τούμπας.

Στην προσωπικότητα και το έργο του Μακαριστού Ιεράρχη ανεφέρθη με γλαφυρό τρόπο και εμφανή συγκίνηση ο νεοεκλεγής διάδοχός του λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ο Μακαριστός Γερόντάς μας κυρός Διονύσιος ο Μπαϊρακτάρης υπήρξε Ίων την καταγωγή, Ίων στην αρχοντία, Ίων το φρόνημα, αλλά εποίμανε την μυροβόλο Χίο, την ιστορική και αγιοτόκο νήσο αυτή της Ιωνίας, με τρόπο και ύφος Δωρικό.Απλός και στωικός, με στρατιωτική πειθαρχία και ασκητική λιτότητα πέρασε όλη του την ζωή αποτελώντας έμπρακτο παράδειγμα των διδαχών του. Σταθερός στις αρχές του, φιλάνθρωπος και ποδηγέτης του ποιμνίου του εκυβέρνησε θς δόκιμος οιακοστρόφος την θαλασσομάνα Μητρόπολή του και στήριξε με δόκιμο πείρα και σοφία το νοητό πλοίο της Εκκλησίας μας. Ως «Καπετάνιο» τον αποχεραίτησε δίκαια ο ναυτικός κόσμος της Χίου στην εξόδιο ακολουθία και ως στοργικό Πατέρα το απορφανισθέν ποίμνιό του».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: