Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Ας αφήσουμε ήσυχο τον νέο Επίσκοπο να ξεκινήσει απρόσκοπτα και ανεμπόδιστα το έργο του

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΩΤ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Πρώην Δημοτικού Συμβούλου

Μέσα σε κλίμα ανείπωτης χαράς και αγαλλίασης δέχθηκε η Χίος το άκουσμα της εκλογής του νέου Μητροπολίτη μας π. Μάρκου (Βασιλάκη) το πρωί της Παρασκευής 7/10. Η ψηφοφορία στην Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με το συντριπτικό αποτέλεσμα, απέδειξε περίτρανα ότι ο νέος Επίσκοπος δεν ανήκε σε καμία «κλίκα» και έγινε ομόφωνα αποδεκτός από όλες τις «παρατάξεις» της. Όντως, ο νέος Μητροπολίτης Χίου είχε μοναδικό «μέσο» την πρεσβεία του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου –που τόσο πολύ αγαπά παιδιόθεν–, την ευχή της μητέρας του και το διακαή, διαχρονικό και μειλίχιο πόθο της θυσιαστικής αγάπης και της διακονίας στον αμπελώνα της Εκκλησίας του Χριστού και τον άνθρωπο.
Τις τελευταίες ημέρες έγινε «βομβαρδισμός» δημοσιευμάτων, κειμένων, υποδείξεων, τηλεοπτικών δηλώσεων, «παραπολιτικών» σχολίων, κλπ. προς τον νέο Επίσκοπο. Πολλοί δε εκ των ομιλούντων έχουν τέτοια σχέση με την Εκκλησία όση έχουν οι... «ονειροκρίτες» ή όσοι την επισκέπτονται μόνο το Πάσχα και τα Χριστούγεννα ! 
Επειδή η τοπική μας κοινωνία είναι μικρή -και από λίγο ως πολύ όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας- είναι πασιφανές ότι όλοι εκτιμούν τον νέο Μητροπολίτη και όσα εγράφησαν είναι από αγαθή πρόθεση και όχι για την αυτοανάδειξη του κάθε γράφοντος. Όλων τα σχό λια ήσαν καλοπροαίρετα και όλοι στις «υποδείξεις», ή καλύτερα επισημάνσεις, τους είχαν δίκιο. 
Όμως, θεωρώ ότι στους ώμους του νέου Επισκόπου ήδη αποτέθηκε ένα μεγάλο βάρος από τις δηλώσεις και τα κείμενα αυτά. Και είτε είναι θετικά είτε είναι αρνητικά, το βάρος είναι το ίδιο. Διότι ακόμη και αυτοί που γράφουν θετικά (αυτούς να φοβάσαι περισσότερο στην πολιτική... αλλά και τη ζωή...) ευκολότατα μπορούν να μεταστραφούν εναντίον σου μόλις δεν τους αρέσει μια σου λέξη ή κίνηση και με το αιτιολογικό ότι είχαν μιλήσει θετικά για σένα, θεωρούν ότι μπορούν να σε κρίνουν διαρκώς...! Πρόκειται για ανθρώπους στους οποίους αρέσει η παρελθοντολογία, που θέλγει ο συγκρητισμός, που επί έτη σιωπούσαν και τώρα έγιναν λαλίστατοι! «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας».
Βέβαια, ο νέος Επίσκοπος γνωρίζει τι πρέπει να κάνει διότι και γνώσεις έχει, και ήθος και ακέραιο εκκλησιαστικό φρόνημα. Και επίσης γνωρίζει ότι ο εναγκαλισμός με συγκεκριμένα πρόσωπα της πολιτικής δεν αρμόζει σε έναν Επίσκοπο. Όλοι είναι παιδιά του ανεξαρτήτως χρώματος (ιδεολογίας), προτιμήσεων, κοινωνικής ή οικονομικής κατάστασης. Και αυτό μέχρι σήμερα ο π. Μάρκος το τήρησε απαρέγκλιτα. Όμως, οι «πέριξ» ήδη ανεφύησαν από την ημέρα της εκλογής. Εμείς αγαπούμε τον Επίσκοπο ειλικρινά από την παιδική ηλικία και ακόμη πριν από την είσοδό του στον Ιερό Κλήρο. Δεν θα τον στενοχωρήσουμε ποτέ δίχως σοβαρό λόγο και δεν θα του ζη τήσουμε ποτέ τίποτα που να εμπεριέχει την ιδιοτέλεια ή την ατομική μας ανάδειξη. Όμως, και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν άλλο να το πράξει διότι κάποιοι, ενδεχομένως, θα αγκαλιάσουν τον Επίσκοπο για να επιτύχουν προσωπικές φιλοδοξίες. Τούτο θα τον φθείρει μόλις στα 2-3 πρώτα έτη της ποιμαντορίας του. Και επειδή εμείς δεν θέλουμε να γίνει κάτι τέτοιο θα αντιδράσουμε σοβαρά. Θα το αναφέρουμε πρωτίστως εκεί όπου πρέπει και –εάν χρειαστεί μεταγενέστερα– δημόσια.
Ευχή και προσδοκία μας είναι ο νέος Επίσκοπος να φέρει στο δρόμο του Χριστού, στο ενεργό πλήρωμα της Εκκλησίας μας, ακόμη περισσότερες ψυχές. Το σωτηριολογικό του έργο να επιφέρει πλούσιους καρ πούς. Οι πνευματικοί δεσμοί είναι οι δυνατότεροι δεσμοί. Τέτοιοι να αναπτυχθούν μεταξύ του Επισκόπου και όποιου τον πλησιάζει καλοπροαίρετα. Αυτοί είναι δυνατότεροι και ισχυρότεροι παντός άλλου, φυσικού και βιολογικού δεσμού. Η αγκαλιά της μητέρας Εκκλησίας μας είναι τόσο μεγάλη που τους χωράει όλους μέσα. Ας αφήσουμε, λοιπόν, ήσυχο τον νέο Επίσκοπο να ξεκινήσει απρόσκοπτα και ανεμπόδιστα το έργο του, δίχως πολλά λόγια και ο χρόνος θα δικαιώσει τις προσδοκίες μας αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: