Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σύρου Δωρόθεο στην Μακρόνησο


Με καταφανή συγκίνηση στα μάτια και στις καρδιές, Τζιώτες Λαυρεώτες αλλά και πολίτες από άλλες πόλεις της Ελλάδος, που πληροφορήθηκαν από το Διαδίκτυο το γεγονός, παρακολούθησαν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που τέλεσε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ στον αύλιο χώρο του Ναϋδρίου του Αγίου Νικολάου στη νήσο Μακρόνησο.
Η μετάβαση των προσκυνητών πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί από το Λαύριο με το πλοίο «Μαρμάρι Εξπρές». Τον Μητροπολίτη συνόδευαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Κέας, Ιερείς από την Κέα και την Αθήνα, ο Δήμαρχος Κέας και Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και ο Πλοιοκτήτης του «Μαρμάρι Εξπρές».
  
   
  
  
 
Ομιλώντας προς τους προσκυνητές, κατά τη Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

«Ἡ σημερινή μέρα είναι ιστορική! Πρώτον επειδή ουδέποτε Μητροπολίτης λειτούργησε σε αυτό το μέρος και δεύτερον γιατί, όπως μαρτυρείται, έχει να τελεστεί Θεία Λειτουργία εδώ από το 1953.

…..Πραγματοποιούμε σήμερα ένα προσκύνημα σε αυτό τον τόπο του αγώνα και της αγωνίας, του μαρτυρίου και της μαρτυρίας.

Αγάλλονται σήμερα οι ψυχές των Τούρκων, που οδηγήθηκαν εδώ πρόσφυγες το 1912 και πολλοί απ’αυτούς πέθαναν, των Ποντίων, που μεταφέρθηκαν στο Λοιμοκαθαρτήριο της Μακρονήσου το 1922, αλλά και όσων Ελλήνων εκτοπίστηκαν εδώ, επειδή είχαν διαφορετική ιδεολογική άποψη και διεκδικούσαν το δικαίωμα να την εκφράζουν ελεύθερα.

Προσευχηθήκαμε την ώρα της Αγίας Αναφοράς και παρακαλέσαμε τον Θεό να τους αναπαύει αιώνια…

…….Η Ιστορία της ανθρωπότητας έχει καταγράψει φρικτούς τρόπους, που επινόησε ο άνθρωπος για να εξοντώσει τον συνάνθρωπο του, και έχει πληρώσει, και μέχρι σήμερα πληρώνει, μεγάλο φόρο αίματος, καθώς σε ολόκληρη την Οικουμένη εξακολουθούν να καταδιώκονται και να εξοντώνονται όσοι έχουν διαφορετικές απόψεις.

Διαπιστώνοντας και μελετώντας όλα αυτά, αναρωτιέται κανείς πώς αυτός που τα επινοεί μπορεί να θεωρηθεί πλάσμα και δημιούργημα του Θεού της αγάπης, της καταλλαγής και της ειρήνης.

Η Εκκλησία καταδικάζει πάντοτε κάθε μορφή περιορισμού της ελευθερίας του ανθρώπου, της ελευθερίας, που αποτελεί το μεγάλο δώρο του Θεού προς αυτόν.

Και ο λαός μας, που γνώρισε τόσες και τέτοιες δύσκολες στιγμές, παρέλαβε από τους Πατέρες του την δίψα της ελευθερίας. Δεν είναι πολεμοχαρής, αλλά κάθε φορά που αλλότριοι απείλησαν τα όρια της πατρώας γης και επεδίωξαν να του στερήσουν το δικαίωμα να ζει ελεύθερος, αγωνίστηκε και έδωσε την ζωή του για την ελευθερία και την ανεξαρτησία.

Όταν μάλιστα, μετά την Κατοχή, ήρθε η ποθητή μέρα της ελευθερίας και δοκιμάστηκε από τον εμφύλιο σπαραγμό, τότε κατάλαβε πόσο δίκιο είχε ο ποιητής γράφοντας ότι «αν μισούνται ανάμεσά τους δεν τους πρέπει λευτεριά».

Καθώς αποβιβαζόμαστε σήμερα, ήσυχοι και ανέμελοι, στην μικρή αποβάθρα της Μακρονήσου, έφερα στο μυαλό μου εικόνες εκείνης της εποχής, όταν στην ίδια αυτή αποβάθρα αποβιβάζονταν αγγεληδόν απ’ τα καΐκια άνθρωποι για να ζήσουν, υπό τραγικές πολλές φορές συνθήκες, σε αυτά τα χαλάσματα, βλέποντας, μισό μίλι θάλασσας να τους χωρίζει από την ελευθερία, που μερικοί από αυτούς δεν κατόρθωσαν να ξαναγευθούν.

Ας προσευχηθούμε γι αυτούς και ας παρακαλέσουμε τον Θεό να συγχωρέσει και όσους «επινόησαν και οραματίστηκαν» να μετατρέψουν αυτό το νησί σε ένα τόπο δακρύων και αίματος.

Η Εκκλησία ούτε πολιτεύεται, ούτε κομματίζεται, ούτε πολιτικολογεί. Τους αγκαλιάζει όλους, και όσους την αγαπούν και όσους την διώκουν, και όσους αποδέχονται τα Μυστήρια και τις Αγιαστικές της πράξεις και όσους επιλέγουν να έρχονται και να φεύγουν από αυτό τον κόσμο μακριά από την ευλογία της.

Με την ευχή και της Μητέρας Εκκλησίας, ας ευχηθούμε όλοι μας σήμερα να μην υπάρξουν ποτέ και σε κανένα μέρος του κόσμου Μακρονήσια».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, προ του μνημείου του «Δεσμώτη Αγωνιστή της Μακρονήσου» τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και ρίχτηκαν στο χώρο φύλλα δάφνης και λουλούδια.
  
  
   
 
Στην συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος επισκέφτηκε το απομακρυσμένο Παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου και παρακάλεσε τους συγκεντρωμένους προσκυνητές να συνεργήσουν στην προσπάθεια του Δήμου Κέας και τη Ιεράς Μητροπόλεως για την συντήρηση και ανακαίνιση των Παρεκκλησίων του μαρτυρικού νησιού.
  
Τέλος ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε ότι αυτή η λειτουργική επίσκεψη θα γίνεται, με την βοήθεια του Θεού, κάθε χρόνο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: