Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου - πρ. Δημοτικού Συμβούλου Χίου

Πολύς λόγος έγινε τελευταία για τη φορολόγηση της Εκκλησίας, οπότε όσοι είναι προκατειλημμένοι εναντίον της Εκκλησίας έσπευσαν να ξιφουλκήσουν εξαπολύοντας μύδρους και ψεύδη οτι δήθεν δεν πληρώνει φόρους.

Το ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν πληρώνει φόρους είναι ένα μεγάλο ψέμα. Πληρώνει και παραπληρώνει. Και πρέπει να μιλήσουμε με νούμερα: Το έτος 2010 πλήρωσε συνολικά περί τα 3 εκατομμύρια Ευρώ στο Δημόσιο σε φόρους, ΦΠΑ, ΕΤΑΚ και έκτακτες εισφορές. Συνεπώς, όσοι ισχυρίζονται ότι η Εκκλησία δεν πληρώνει είναι είτε αμαθείς είτε συκοφάντες. Και πρέπει να τονίσουμε ότι η Εκκλησία ουδέποτε ζήτησε να μην πληρώνει ή να εξαιρεθεί της φορολογίας. Να πληρώνει, αλλά ΔΙΚΑΙΑ. 

Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, της φετινής έκτακτης εισφοράς των ακινήτων, έπρεπε να εξαιρεθούν μόνον οι Ναοί και καλώς εξαιρέθηκαν (από το σύνολο των ακινήτων της Εκκλησίας που θα πληρώσει έκτακτη εισφορά γι΄ αυτά) για τον λόγο ότι, εφόσον ο χρήστης ενός κτιρίου υποχρεούται στην καταβολή εισφοράς, οι Ναοί που χρησιμοποιούνται από το σύνολο των πιστών, από ποιόν θα πληρωθεί η εισφορά και από ποια έσοδα ? Μην τρελαθούμε κιόλας. Να σημειώσουμε οτι δεν εξαιρέθηκαν μόνον οι Ορθόδοξοι Ναοί αλλά οι Ναοί και οι ευκτήριοι οίκοι όλων των θρησκειών και δοξασιών. 

Ας μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας και δίχως προκατάληψη.

Ρωτήστε όποιον Επίτροπο θέλετε σε όποιο Ναό της Χίου θέλετε (είναι αδύνατον να μην ξέρετε κανέναν): Για να συντηρηθεί και λειτουργήσει ένας Ενοριακός Ναός θέλει 2.000-2.500 Ευρώ το μήνα το λιγότερο για λειτουργικά έξοδα- ανελαστικές δαπάνες (μισθοί Ιεροψαλτών, μισθός Νεωκόρου, ΙΚΑ, Εφορία, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΧ, πετρέλαιο, κεριά, καθαριστικά, Τριμηνιαία εισφορά ΔΟΥ, κ.α.) ξεχωριστά από το φιλανθρωπικό έργο (αίθουσες για αθλοπαιδιές, βιβλιοθήκη, φιλανθρωπικό έργο, τρόφιμα και βοηθήματα σε απόρους της ενορίας, κ.α.) οπότε μιλάμε για τουλάχιστον άλλα 1.000 Ευρώ το μήνα για να γίνουν, εκτός εάν θέλουμε Ιερείς μόνον για να θυμιάζουν και κοινωνικό έργο μηδέν. Για να συγκεντρώσεις, λοιπόν, 2.500-3.000 Ευρώ το μήνα θα πρέπει θεωρητικά να εκκλησιάζονται και τις τέσσερις Κυριακές του μήνα περί τα 600 άτομα κάθε Κυριακή και να ρίχνει ο καθένας εξ αυτών περί το ένα Ευρώ. Ισχύει κάτι τέτοιο ? Δεν νομίζω να το πιστεύει κανείς. Από που, λοιπόν, θα συγκεντρώσει ο Ναός τα έξοδά του ? Ας μας πουν οι πολέμιοι της Εκκλησίας και όσοι ξέρουν μόνον να κρίνουν και να επικρίνουν εκ του ασφαλούς. Παρακαλούν όλοι να γίνει κανένας Γάμος ή καμία Βάπτιση για να μαζέψει ο Ναός δύο φράγκα. 

Ο μύθος ότι η Εκκλησία έχει τεράστια έσοδα πρέπει να εξαλειφθεί. Ο κόσμος πρέπει να μάθει την αλήθεια: Άλλο τα φακελάκια των Ιερέων και άλλο τα έσοδα των Ναών. Έχουν μπερδέψει οι άνθρωποι τα όσα συμβαίνουν. Ας εξαλειφθούν τα φακελάκια που συνιστούν ΄΄σιμωνία΄΄ (εξαγορά των Μυστηρίων- διαβάστε το βιβλίο της Αγίας Γραφής ΄΄Πράξεις των Αποστόλων΄΄ για περισσότερα και παράβαση των κανονισμών και της Εκκλησίας αλλά και του κράτους) και ας αφήσουν τα έσοδα των Ναών που φορολογούνται σε ποσοστό 67 % (καλά διαβάζετε !- κατά τα 2/3 των εσόδων τους), για όσους δεν γνωρίζουν. Επίσης, καλό είναι ο κόσμος να μάθει ότι η Εκκλησία λειτουργεί σε όλη την Ελλάδα γηροκομεία (όχι το κράτος, όπως πιθανόν κάποιοι νομίζουν. Κρατικά γηροκομεία στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, υπάρχουν είτε εκκλησιαστικά είτε από φιλανθρωπικά ιδρύματα), ιδρύματα με υποτροφίες σπουδαστών, οικοτροφεία μαθητών και φοιτητών όπου οι τελευταίοι δεν πληρώνουν ούτε ένα Ευρώ, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, ακόμη και γήπεδα. Επίσης, εκκλησιαστικά συσσίτια όπου σιτίζονται καθημερινά δεκάδες χιλιάδων απόρων και αστέγων ανά την Ελλάδα. Αυτά, ποιος θα τα πληρώσει εάν δεν τα συντηρήσει η Εκκλησία ? Μήπως το ανάλγητο κράτος μας ? Λένε και ξαναλένε όλοι για την περιουσία της Εκκλησίας όμως εγώ βλέπω ότι και ένα Ευρώ να δώσεις στην Εκκλησία το αξιοποιεί, βλέπω και όσους δίνουν στο κράτος είτε να κατακλέβουν οι πολιτικοί είτε να είναι αδρανείς και κανένας να μην τιμωρείται. Γιατί, λοιπόν, να μην δώσει τον οβολό του κάποιος στην Εκκλησία αλλά να τον δώσει στο κράτος ?

Όπως για τη μισθοδοσία του Κλήρου: Όλοι μιλούν για τους 10.000 Κληρικούς της Ελλάδας, αλλά κανένας δεν μιλά για τις στρατιές των εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων που, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, εγκατέστησαν στα σβέρκα του κράτους, καθιστώντας τους ως τον κομματικό στρατό από τον οποίο αντλούσαν ψηφαλάκια και εξασφάλιζαν τα βουλευτικά τους έδρανα οι ίδιοι. Ας επιστρέψουν στην Εκκλησία την ακίνητη περιουσία της (αυτή που απομυζούν απο τη δεκαετία του 1950) και τότε ας σταματήσουν τη μισθοδοσία του Κλήρου. Με τη διαφορά οτι το κράτος, εάν την επιστρέψει, για να δημιουργήσει νέες δομές σε δική του περιουσία (αυτή που δεν έχει, οπότε ας μην λένε βλακείες οι εκπρόσωποί του) θα κοστίσουν σήμερα όσο κοστίζει η μισθοδοσία του ελληνικού Κλήρου τουλάχιστον για τα επόμενα 150 χρόνια. Ας διαλέξει, λοιπόν, το κράτος και ας αποφασίσει... ! 

Όσο για την ιστορία των πραγμάτων και αναφορικά με όσα ΄΄φαεινοί΄΄ εγκέφαλοι εφευρίσκουν και σπεκουλάρουν λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης της χώρας μας, σχετικά με την ακίνητη περιουσία όσων Ελλήνων, επί τουρκοκρατίας, την έγραφαν στην Εκκλησία για να τη σώσουν, έχω να πω ότι, ευτυχώς, που υπήρχε και αυτή η ΄΄ασφαλιστική δικλείδα ΄΄ διαφορετικά ο κόσμος και θα είχε πεινάσει ακόμη περισσότερο αλλά και θα είχε ξεχάσει την ιστορία του. Δεν διαβλέπω στο σημείο αυτό κάτι το κακό: Εάν την είχαν δώσει στο κράτος θα ήταν σήμερα είτε κλεμμένη, είτε εγκαταλελειμμένη, είτε καταπατημένη. Είδατε κανένα ακίνητο της Εκκλησίας εγκαταλελειμμένο και αναξιοποίητο ? Γιατί θα πρέπει οι πολίτες να έχουν το κράτος ως παράδειγμα προς μίμηση όταν αυτό ασελγεί εις βάρος τους και μάλιστα ανερυθρίαστα εκ μέρους των νομίμων εκπροσώπων του ?

Αυτά για την αλήθεια και – πιστέψτε με – εάν ο κόσμος σταματήσει να ελπίζει και να δέχεται το στήριγμα αυτό που έχει σήμερα από την Εκκλησία (κυρίως ηθικό και δευτερευόντως υλικό), να είστε σίγουροι ότι η κατάθλιψη στον τόπο μας θα εκτιναχθεί σε τρελά ποσοστά. Η προσφορά της Εκκλησίας θα αναγνωριστεί στο μέλλον και κάποιοι που σήμερα τη λοιδορούν θα ντρέπονται. Αυτό, βεβαίως, δεν έχει καμία σχέση με εκείνους που καλοπροαίρετα εκφράζουν την - όποια - άποψή τους, αλλά με όσους είναι κακόβουλοι και προκατειλημμένοι περί την Εκκλησία.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: