Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΗΜ.ΑΡ: «Καταργήστε το αφορολόγητο της εκκλησίας»

Αίτημα των βουλευτών της προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο

Την κατάργηση των φοροαπαλλαγών της εκκλησίας ζητά η «Δημοκρατική Αριστερά» του κ. Φ. Κουβέλη

Την φορολόγηση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας, καθώς και την πλήρη κατάργηση της φοροαπαλλαγής των εμπορικών συναλλαγών τους ζητά η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ). Με αφορμή την εξαίρεση των χώρων άσκησης θρησκευτικής λατρείας από την καταβολή του έκτακτου τέλους ακίνητης περιουσίας, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ.Φ. Κουβέλης και οι βουλευτές της κ.κ. ο Θ. Λεβέντης, Γρ. Ψαριανός και Ν. Τσούκαλης κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο , στην οποία επαναφέρουν το αίτημά τους για την παύση των φοροαπαλλαγών της εκκλησίας. Αν και υπογραμμίζουν ότι «δεν παραγνωρίζουμε το πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας», εστιάζουν στην αντίστιξη χιλιάδες Έλληνες πολίτες να βιώνουν τις συνέπειες των μέτρων λιτότητας ενώ τα εισοδήματα της εκκλησίας να «εξακολουθούν να είναι στο φορολογικό απυρόβλητο».

Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ σημειώνουν ότι η εκκλησία της Ελλάδος διαθέτει 7.945 ενορίες και πάνω από 500 μοναστήρια και ησυχαστήρια, «χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτά τα μετόχια μονών του Αγίου Όρους ή πρεσβυγενών πατριαρχείων που λειτουργούν στην ελληνική επικράτεια». Επιπλέον, τονίζουν ότι η εκκλησία της Ελλάδας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης (μετά το ελληνικό κράτος), με 130.000 εκτάρια γης, διαθέτει το 1,5% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, με έναν εκπρόσωπο της στο διοικητικό της συμβούλιο και ότι «η οικονομική διεύθυνση της εκκλησίας επιβεβαιώνει την καταβολή φόρων εισοδήματος ύψους € 2.500.000 το 2010».

Παραθέτουν σειρά νόμων από το 1997 έως το 2010 με τους οποίους η εκκλησία απαλλάσσεται από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν οι ναοί και οι μονές, και από την υποχρέωση της εισφοράς 35% των εσόδων της (η εισφορά είχε θεσπιστεί το 1945, όταν το κράτος ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει τους μισθούς των κληρικών και η εκκλησία να εισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό το 25% των ακαθάριστων εσόδων της, ποσοστό που το 1968 αυξήθηκε στο 35%) κ.ά.

Έτσι, η ΔΗΜΑΡ ζητά να μάθει μεταξύ άλλων αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην φορολόγηση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας και αν προτίθεται να συμπεριλάβει την εκκλησία και τα άλλα θρησκευτικά δόγματα στην έκτακτη εισφορά ακινήτων, εξαιρώντας μόνο όσα ακίνητα χρησιμοποιούνται αποδεδειγμένα για φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς σκοπούς (ορφανοτροφεία, γηροκομεία κ.λ.π.).

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: