Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Συνοδικοί - αγκάθια για κυβέρνηση και Αρχιεπίσκοπο

  • Το προφίλ των δώδεκα μελών της νέας Ιεράς Συνόδου που αναλαμβάνει καθήκοντα από τον Σεπτέμβριο 
  • «Πολλοί δεν θα τους χαριστούν εύκολα σε όλα τα μεγάλα θέματα», λένε όσοι τους ξέρουν καλά

Με μια πρώτη ανάγνωση μπορεί να θεωρηθεί ως μια Ιερά Σύνοδος «χαμηλών τόνων». Η ετερόκλητη όμως σύνθεση της ΔΙΣ που αναλαμβάνει τα καθήκοντά της από τον Σεπτέμβριο και για έναν χρόνο, μπορεί πολύ εύκολα να κάνει τον Αρχιεπίσκοπο και την κυβέρνηση να περάσουν έναν βαρύ και δύσκολο χειμώνα...

Η θητεία των μελών της απερχόμενης Ιεράς Συνόδου της 154ης συνοδικής περιόδου έληξε τυπικά με την εκπνοή του Αυγούστου. Μια ΔΙΣ που όσο και αν οι διαφωνίες προσπάθησαν να κρατηθούν «οίκοι» συνέβησαν πολλά. Σίγουρα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με μια Ιερά Σύνοδο που από τα δώδεκα μέλη της οι δέκα Μητροπολίτες ήταν χειροτονίες του Μακαριστού Χριστόδουλου θα πρέπει να χαμογελά που πέρασε -σχετικά- ανώδυνα. Τουλάχιστον με όσα βγήκαν επισήμως προς τα έξω. Γιατί για εκείνους που παρακολουθούν στενά την εκκλησιαστική πραγματικότητα, ο Αρχιεπίσκοπος κατάφερε να συγκεράσει τις ετερόκλητες απόψεις, κάνοντας επώδυνες υποχωρήσεις σε θέματα, που διαφωνούσε (κυρίως σε όσα αφορούν την κυβέρνηση) και φτάνοντας στο σημείο να θυσιάσει ακόμη και φίλους (Ιωαννίνων, Ζαμπέλης). 

Η νέα εκκλησιαστική χρονιά ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου για την Εκκλησία. Όπως κάθε χρόνο έρχεται μια νέα ΔΙΣ της επόμενης συνοδικής περιόδου που συνθέτουν έξι Μητροπολίτες της Παλαιάς Ελλάδας και έξι των «Νέων Χωρών». Με μία πρόχειρη ματιά μπορεί κάποιος να υποθέσει πως η Σύνοδος που θα ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι τον Αύγουστο του 2012 θα είναι πιο «βατή» σε σύγκριση με την προηγούμενη για τον Αρχιεπίσκοπο, που θα κληθεί να κρατήσει τις ισορροπίες μεταξύ τους και προς την κυβέρνηση. Ίσως θεωρείται εκ πρώτης όψης πιο «συννενοήσιμη» και για την κυβέρνηση που έχει να διαπραγματευτεί ένα σωρό θέματα (κάρτα του πολίτη, μεταμοσχεύσεις, αποποινικοποίηση ναρκωτικών, αποδέσμευση εκκλησιαστικών ακινήτων κ.λπ.).

Όμως τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Πολλοί από τους Μητροπολίτες είναι εκρηκτικές προσωπικότητες που δεν έχουν μάθει να «μασούν τα λόγια τους». Κάποιοι δεν διατηρούν καλές σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο και δεν βλέπουν με καλό μάτι την τακτική που ακολουθεί. Μερικοί δεν έχουν τη διάθεση να κρυφτούν πίσω από μια απόφαση της Συνόδου και να συμβιβάσουν τη δική τους ισχυρή γνώμη. Αρκετοί δεν δείχνουν διάθεση για υποχωρήσεις σε θέματα που αφορούν την Εκκλησία και το έχουν αποδείξει πλείστες φορές στην αρθρογραφία και τα κηρύγματά τους. Όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν μία εκρηκτική Ιερά Συνόδο. Και παρά τη ρητή επιθυμία του Αρχιεπισκόπου να κρατούνται χαμηλά οι τόνοι, δεν είναι καθόλου απίθανο τη νέα χρονιά να δούμε μεγάλες φουρτούνες στις σχέσεις με την κυβέρνηση και ίσως και εντός της Εκκλησίας. 

Το προφίλ της νέας Συνόδου
Η νέα Ιερά Σύνοδος (όπως και η περυσινή) έχει χαμηλό μέσο όρο ηλικίας και αποτελείται αποκλειστικά και μόνο από αρχιερείς που χειροτονήθηκαν την περίοδο του Μακαριστού Χριστόδουλου. 

• Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος
Πνευματικό τέκνο του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ο 49χρονος ιεράρχης διαθέτει αιχμηρό λόγο και αρθρογραφεί τακτικά κυρίως για θέματα εθνικά. Ασκεί κριτική και για την πορεία που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η Εκκλησία. Ο κ. Άνθιμος διατηρεί ουδέτερες σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο. 

• Γλυφάδας Παύλος
Ο 68χρονος Μητροπολίτης Γλυφάδας αποτελεί ίσως τη δυσκολότερη φωνή που θα έχει να αντιμετωπίσει μέσα στη νέα ΔΙΣ ο Αρχιεπίσκοπος. Έχει τραβήξει τον δικό του δρόμο σε πολλά θέματα, και ασκεί εντονότατη κριτική στον κ. Ιερώνυμο (μέσω επιστολών που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας). 

• Εδέσσης Ιωήλ
Συμπληρώνει μία δεκαετία στον αρχιερατικό θρόνο. Ο κ. Ιωήλ θεωρείται άνθρωπος της πλειοψηφίας και είναι αμφίβολο αν θα ακουστεί ποτέ το όνομά του σε ενδοεκκλησιαστικές έριδες. Ό,τι κι αν έχει να πει θα ειπωθεί εντός των συνοδικών θυρών, λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά.

• Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος
Ιεράρχης που σπάνια απασχολεί τα ΜΜΕ ο κ. Χρυσόστομος, ασχολείται κυρίως με τα της Μητρόπολής του και παραμένει μια από τις χειροτονίες του Μακαριστού Χριστόδουλου που ξεχωρίζουν για την πραότητά τους. 

• Ζιχνών Ιερόθεος
Εξελέγη Μητροπολίτης πριν από οκτώ χρόνια. Έχει μεγάλη εμπειρία στα συνοδικά θέματα, αφού υπηρετούσε στην Ιερά Σύνοδο ως γραμματέας από το 1989. Είναι 66 ετών και θεωρείται χαμηλών τόνων ιεράρχης που ακολουθεί και αυτός τις επιλογές της πλειοψηφίας.

• Θήρας Επιφάνιος
Ο 77χρονος Μητροπολίτης αποτελεί την ήρεμη δύναμη μέσα στη νέα ΔΙΣ. Εμπνέει τους νεώτερους και είναι ένα πρόσωπο που σέβονται όλοι για την εμπειρία του και τη σύνεση της σκέψης του.

• Κερκύρας Νεκτάριος
Ο 58χρονος κ. Νεκτάριος είναι ένα από τα πνευματικά παιδιά του Μακαριστού Χριστόδουλου που υπηρέτησε στο πλευρό του όταν εκείνος ήταν Μητροπολίτης Δημητριάδος. Εξελέγη Μητροπολίτης το 2002, οι φιλοδοξίες του είναι περιορισμένες πια μετά την εκλογή του στη Μητρόπολη και θεωρείται ιεράρχης που του αρέσει να κρατά αποστάσεις από το κέντρο.

• Κοζάνης Παύλος
Του χρόνου συμπληρώνει το 70ό έτος της ηλικίας του ο Μητροπολίτης Κοζάνης που εξελέγη το 2004. Ο κ. Παύλος έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του κοινωνικού έργου στην περιοχή του. Θεωρείται ιεράρχης που τον ενδιαφέρει πρωτίστως να αναδειχθεί το έργο της Εκκλησίας, χωρίς να δίνει μεγάλη σημασία στο προσωπικό του προφίλ και τους στόχους του. 

• Κυθήρων Σεραφείμ
Ο κ. Σεραφείμ έχει διαφωνήσει ανοικτά με την τακτική της «αφωνίας» της διοίκησης της Εκκλησίας. Γι' αυτόν τον λόγο έστειλε και επιστολή στην ιεραρχία ζητώντας να «βγουν μπροστά» σε μία σειρά θεμάτων (κάρτα του πολίτη, περιορισμός στις προσλήψεις κληρικών κ.ά.) για να μάθει ο κόσμος την άποψή τους. Ο 61χρονος Σεραφείμ αναμένεται να ζητήσει και πιο ενεργό εμπλοκή της ΔΙΣ σε επίκαιρα θεολογικά ζητήματα. 

• Μεσογαίας Νικόλαος
Από τις πιο πληθωρικές προσωπικότητες της νέας Συνόδου με πλούσιο βιογραφικό, θεολογικές γνώσεις και επιστημονική κατάρτιση. Διαθέτει μεγάλη αυτοπεποίθηση, είναι βέβαιος για τον εαυτό του και παραμένει απόλυτα σταθερός στις απόψεις του. Όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που μπορούν να κάνουν τον κ. Νικόλαο έναν ιεράρχη που μπορεί να σου επιτεθεί «με το γάντι» και να μην ξέρεις πού να κρυφτείς... Σίγουρα τη φετινή χρονιά θα «πάρει πάνω του» τη διαφωνία Εκκλησίας - κυβέρνησης για τις μεταμοσχεύσεις.

• Πατρών Χρυσόστομος
Αποτελεί μια από τις εκπλήξεις των χειροτονιών του Μακαριστού Χριστόδουλου. Αν και στην αρχή είχε το προφίλ του μειλίχιου και πράου Μητροπολίτη, τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει έναν πύρινο λόγο και ασχολείται πολύ με προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία και τη χώρα. Ο 53χρονος Χρυσόστομος προβλέπεται ένας από τους αυστηρότερους κριτές των επιλογών της κυβέρνησης τον φετινό χειμώνα.

• Νεαπόλεως Βαρνάβας 
Ο Νεαπόλεως είναι της ίδιας γενιάς με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως. Ο κ. Βαρνάβας εξελέγη τρεις μέρες νωρίτερα από τον κ. Άνθιμο τον Οκτώβριο του 2006. Οι απόψεις τους συμπίπτουν σε πολλά θέματα. Όμως χρησιμοποιεί περισσότερο τη διπλωματία και δύσκολα θα έρθει σε σύγκρουση με κάποιον, ακόμη κι αν διαφωνεί με τις απόψεις του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: