Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ιερώνυμος: Η Αρχιεπισκοπή έχει 600 κληρικούς και η επαρχία πολλά κενά

Να σταθούν στον άνθρωπο που χάνει την ψυχική του αντοχή σε αυτή τη μεγάλη κρίση που περνά ο τόπος, κάλεσε ο Μακαριώτατος όλους όσοι συμμετείχαν στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ι.Α.Α.

Η Συνέλευση πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Κλειστό Γυμναστήριο του ΜΕΤΣ με τη συμμετοχή χιλιάδων κληρικών και των μελών των μοναστικών αδελφοτήτων, των εκκλησιαστικών συμβουλίων, των Ενοριακών Φιλόπτωχων Ταμείων και των Ενοριακών Νεανικών Εστιών και τελούσε υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος κάλεσε τους κληρικούς και τα μέλη των Ενοριών να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να βοηθήσουν τον λαό σε αυτή την μεγάλη κρίση που περνά ο τόπος, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Χρειάζεται συντονισμός και προγραμματισμός για τη διακονία του νέου έτους. Ο τόπος περνά μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις και ο άνθρωπος χάνει την ψυχική του αντοχή» σημείωσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε πως η Ενορία σήμερα περνά κρίση και χρειάζεται να λειτουργεί πρώτα ως οικογένεια που θα αποκαθιστά τον χωρισμένο από τον Θεό άνθρωπο.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης», πρόσθεσε ο Μακαριώτατος, «πως η ενορία και η Εκκλησία δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισμός, αλλά θεανθρώπινη κοινωνία».

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ενορίες και οι ιερείς, στο νέο Πνευματικό Κέντρο που δημιουργεί η Ι. Αρχιεπισκοπή στην οδό Πειραιώς, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολή του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ι.Α.Α. «Μοχλοί στην Ενορία», τόνισε, «είναι ο παπάς και οι συνεργάτες. Αυτοί σκέφτονται και αυτοί αποφασίζουν. Πρέπει να νιώθουμε, τόσο η κεντρική διοίκηση της Ι. Αρχιεπισκοπής, όσο και οι Ενορίες, πως είμαστε μια οικογένεια και δεν υπάρχουν προκαταλήψεις».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως το κράτος δεν μπορεί για τα επόμενα δύο χρόνια να μισθοδοτήσει νέους κληρικούς. «Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών διαθέτει 600 κληρικούς» και κάλεσε όσους μπορούν να σκεφτούν αν θα μπορούσαν να καλύψουν τα κενά στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Πρώτα να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας και στη συνέχεια να έχουμε απαιτήσεις από τους άλλους» σημείωσε.

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στα νέα ιδρύματα της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, επισημαίνοντας πως πρέπει να γίνονται έργα που θα έχουν εξασφαλισμένη βιωσιμότητα. Σε αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει, σημείωσε, η περιουσία της Εκκλησίας που έχει απομείνει. «Είναι ένα 4% πια το ποσοστό που έχει απομείνει, το υπόλοιπο έχει ληστευθεί» υπογράμμισε. «Ακόμη και αυτό όμως μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε μεγάλο πνευματικό και κοινωνικό έργο. Δεν παραχωρούμε την περιουσία μας, συνεργαζόμαστε» είπε χαρακτηριστικά.

Της ομιλίας του Μακαριωτάτου προηγήθηκε εισήγηση του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Α.Α., Πανοσ. Αρχιμανδρίτη π. Γαβριήλ Παπανικολάου, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για τις προσπάθειές τους.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε και βίντεο με το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Ι.Α.Α. και της ΜΚΟ «Αποστολή» αλλά και με τα έργα που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: