Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Ρόδου Κύριλλος: "Εντύπωση προκαλεί ο διορισμός 200 μουφτήδων"

Συντάχθηκε απο τον/την Πέγκυ Ντόκου (ΡΟΜΦΑΙΑ)

Περίεργες ‘ισορροπίες’ φαίνεται να προωθεί η κυβέρνηση από την στιγμή που διορίζει 200 μουμφτήδες στη Θράκη προκειμένου να διδάξουν το κοράνι και να την τουρκική γλώσσα στους μουσουλμάνους και την ίδια ώρα διορίζει μόλις… έναν κληρικό ανά Μητρόπολη στην Ελλάδα!

Η δυσάρεστη αυτή διαπίστωση εξέπληξε τόσο τους εκκλησιαστικούς κύκλους όσο και την κοινή γνώμη που παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις.

Όπως δήλωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος «εμείς σαν Μητρόπολη είχαμε ζητήσει να καλυφθούν τρεις οργανικές θέσεις αφού έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Μόλις ενημερωθήκαμε για τις αποφάσεις του υπουργείου, εκπλαγήκαμε» είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Για παράδειγμα στη Φθιώτιδα υπάρχει σοβαρή έλλειψη ιερέων. Αν συνεχιστεί αυτή η τακτική τα μισά χωριά Φθιώτιδας δεν θα έχουν παπά σε λίγα χρόνια. Ο ρόλος του ιερέα είναι ουσιαστικός και κυρίως στα μικρά χωριά όπου ο ‘παπάς’ αποτελεί συνδετικό κρίκο με την κοινωνία. Νομίζω ότι είναι και μία κοινωνική προσφορά και κάτι ευρύτερο.»

«Αυτές τις αποφάσεις του υπουργείου, ως Εκκλησία δεν μπορούμε να τις καταλάβουμε. Δυστυχώς, δεν έχουμε τα μέσα για να ανταποκριθούμε. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να το δει από άλλο πρίσμα. Η πρόσφατη απόφαση λοιπόν ‘μία θέση ανά μητρόπολη σε όλη την Ελλάδα’ την στιγμή που μερικές δεκάδες ιερείς έχουν συνταξιοδιοτηθεί ή αποδημήσει, δημιουργεί αρνητικές συνθήκες στη λειτουργία του κλήρου και της εκκλησίας», σημείωσε ο κ. Κύριλλος.

Επίσης ανέφερε ότι «η εκκλησία δεν είναι ένας θεσμός ξεκομμένος από την κοινωνία. Ο παπάς εξυπηρετεί τον λαό και τους πιστούς. Εμείς στη Ρόδο δεν έχουμε πολλές ελλείψεις και δεν δημιουργείται μεγάλη δυσλειτουργία για τις ενορίες. Αν συνεχιστεί αυτό το μέτρο - ένας διορισμός κατ’ έτος, σε 5 χρόνια θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα».

Εντύπωση προκαλεί η διαπίστωση ότι στη Θράκη διορίστηκαν 200 μουφτήδες για να διδάξουν το κοράνι και την τουρκική γλώσσα και μόλις… 100 χριστιανοί ορθόδοξοι ιερείς στις Μητροπόλεις όλης της Ελλάδας!

«Λυπούμεθα γι’ αυτό. Δεν θα κρίνουμε εμείς αν είναι αναγκαίοι ή όχι. Γιατί όμως να υπάρχουν 2 μέτρα και 2 σταθμά; Για παράδειγμα υπάρχει ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή από ανθρώπους που θέλουν να χειροτονηθούν και δεν μπορώ να προχωρήσω σε χειροτονίες. Ο Μεσσαναγρός δεν έχει παπά, ούτε η Προφύλια και ο Ίστριος. Καταλαβαίνουμε ότι 5 - 6 ιερείς έχουν επωμισθεί να συμπληρώνουν αυτές τις υπηρεσίες για να καλύπτουν τα κενά».

Να σημειωθεί τέλος, ότι πληροφορίες αναφέρουν πως στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου δεν παρατηρείται πρόβλημα δυσλειτουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: