Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Επιμένει το "BHMA" για περικοπές στους μισθούς κληρικών

Του Νίκου Παπαχρήστου από το AMEN.gr

Για απόφαση που θα ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, αναλαμβάνοντας το κόστος της, για την περικοπή κατά 50% της μισθοδοσίας του κλήρου, κάνει λόγο η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής» επιμένοντας στην πληροφορία που δημοσίευσε πριν δύο εβδομάδες και η οποία προκάλεσε έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με πληροφορίες του Amen.gr, πως στελέχη της Εκκλησιαστικής διοίκησης – όπως λέγεται ακόμα και από το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου – ζητούσαν επίμονα από κυβερνητικούς παράγοντες τη διάψευση των σχετικών πληροφοριών. Διάψευση που, θα πρέπει να σημειωθεί, ουδέποτε έγινε. Οι ίδιοι εκκλησιαστικοί κύκλοι θέλοντας να διασκεδάσουν τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας υπενθύμιζαν ότι στην πρόσφατη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου και της αντιπροσωπείας της ΔΙΣ με τον Πρωθυπουργό και στελέχη της Κυβέρνησης αποφασίστηκε η σύσταση κοινής επιτροπής για την εξέταση των ζητημάτων που απασχολούν τις σχέσεις των δύο πλευρών. «Ζήτημα περικοπών στους μισθούς των κληρικών δεν υπάρχει. Δεν ζητήθηκε να αναλάβουν οι Μητροπόλεις μέρος της δαπάνης μισθοδοσίας» σχολίαζαν αφήνοντας να εννοηθεί πως «κάποιοι θέλουν να διαταράξουν τις σχέσεις συνεργασίας Κυβέρνησης-Εκκλησίας». 

Τι αναφέρει το σημερινό «ΒΗΜΑ της Κυριακής» στο οικονομικό ρεπορτάζ του

«Θύελλα αντιδράσεων» έχει προκαλέσει στην Εκκλησία η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών που αποκάλυψε "Το Βήμα της Κυριακής" πριν από δύο έβδομαδες να περικοπούν οι μισθοί των κληρικών κατά 50% και η διαφορά να καταβάλλεται από πόρους των μητροπόλεων. Το μέτρο αυτό, όπως και οι περικοπές της αποζημίωσης και των "έξτρα" αμοιβών των βουλευτών, θα αποφασιστούν και θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου ο οποίος θα σηκώσει και το βάρος της ανακοίνωσης τους, μαζί με τη συνολική λύση που συμφώνησε στο Λουξεμβούργο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση».

Ερωτήματα και εκνευρισμός στην Ιεραρχία

«Τελικά τι ισχύει; Έτσι ξαφνικά η Κυβέρνηση αποφασίζει κάτι τέτοιο; Και η Ιεραρχία τι κάνει; Παρακολουθεί απαθής; Περιμένει τα τετελεσμένα για να εκδώσει μια χλιαρή ανακοίνωση και να παραπέμψει το θέμα σε μια ακόμα Επιτροπή της Συνόδου;» διερωτάται ένας εκ των Μητροπολιτών, κληθείς από το Amen.gr να σχολιάσει τις νεότερες πληροφορίες της κυριακάτικης εφημερίδας.

«Πρέπει να βγούμε στους δρόμους, στις πλατείες, μαζί με το λαό, ενάντια στην υποδούλωση της χώρας, ενάντια στην παγκόσμια εξουσία των αγορών που αποφάσισαν να εξανδραποδίσουν τον ελληνικό λαό, να σκλαβώσουν την Ελλάδα» υποστηρίζει άλλος Μητροπολίτης και προσθέτει: «Να επιστρέψουν στην Εκκλησία όλα όσα της αφαίρεσαν με πραξικοπηματικό τρόπο για τα οποία ουδέποτε την αποζημίωσαν». 

Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί Μητροπολίτες προσανατολίζονται να ζητήσουν άμεσα την σύγκληση έκτακτης Συνόδου της Ιεραρχίας με αποκλειστικό θέμα την ενημέρωση για όσα συζητήθηκαν με τον Πρωθυπουργό και την λήψη αποφάσεων για την αντίδραση της Εκκλησίας σε κάθε ενδεχόμενο.

«Είμαστε υπό διωγμό. Η Εκκλησία στην Ελλάδα είναι υπό διωγμό. Χιλιάδες απλοί Ιερείς, οι οικογένειες τους είναι υπό διωγμό. Η περιουσία της Εκκλησίας παραμένει δεσμευμένη και πλέον είναι προφανές ότι κάποιοι θέλουν να την βάλουν στο χέρι» εκτιμά Ιεράρχης της βορείου Ελλάδος και προσθέτει ότι «πρέπει η Εκκλησία να σταθεί στο πλευρό του διωκόμενου λαού, πρέπει να σταθούμε απέναντι σε αυτούς που τρομοκρατούν το λαό και συκοφαντούν την πατρίδα μας».

Πάντως, ψυχραιμότεροι Μητροπολίτες σχολιάζουν ότι δεν είναι δυνατόν η Ιεραρχία να κινείται με βάση δημοσιεύματα και δημοσιογραφικές πληροφορίες «την ώρα που επισήμως δεν έχει τεθεί ούτε καν ακροθιγώς τέτοιο θέμα».

«Ίσως κάποιοι πολιτικοί να επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη μεταθέτοντας το πρόβλημα στους μισθούς των κληρικών. Μια αψυχολόγητη αντίδρασή μας θα εξυπηρετήσει το σχέδιο τους» προσθέτουν.

Ανήσυχοι χιλιάδες Ιερείς

Τις πληροφορίες για το ζήτημα παρακολουθούν με αγωνία και οι χιλιάδες κληρικοί που βλέπουν να τίθενται υπό αμφισβήτηση, εκτός από τα χαμηλά επιδόματα που λαμβάνουν κάποιοι από αυτούς, ακόμα – έστω και σε επίπεδο δημοσιογραφικών πληροφοριών- και ο ίδιος τους ο μισθός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: