Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Εγκύκλιος Βατικανού κατά παιδεραστίας

BATIKANO. Με εγκύκλιό του προς τους επισκόπους της Καθολικής Εκκλησίας, το Βατικανό συνιστά η πάταξη της παιδεραστίας στους κόλπους της Εκκλησίας να καταστεί απόλυτη προτεραιότητα. Πιο συγκεκριμένα, το Βατικανό συνιστά στους επισκόπους να συνεργάζονται με τις αστυνομικές αρχές και να καταγγέλλουν όσους ιερείς παρενοχλούν σεξουαλικώς παιδιά, ώστε να μην υπάρξουν πλέον νέα σκάνδαλα παιδεραστίας στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, τα οποία έχουν τόσο πλήξει την εικόνα της. Ωστόσο η νέα εγκύκλιος του Βατικανού δεν φαίνεται να ικανοποιεί τα θύματα των σκανδάλων παιδεραστίας τα οποία τη χαρακτηρίζουν ασαφή και τονίζουν ότι δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

«Η στάση μας αυτή θα αποδείξει ότι εννοούμε όσα λέμε», τόνισε αξιωματούχος του Βατικανού ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του. «Θέλουμε να δώσουμε το παράδειγμα ότι προλαμβάνουμε τέτοια περιστατικά και ενδιαφερόμαστε». Η ευθύνη της αντιμετώπισης των σκανδάλων παιδεραστίας βαρύνει κατ’ αρχήν τους επισκόπους, τονίζεται στην εγκύκλιο του Βατικανού. Μεταξύ των όσων αναφέρει η εγκύκλιος είναι και η αναθεώρηση των κανόνων της Εκκλησίας αναφορικά με τα σκάνδαλα παιδεραστίας, στην οποία προχώρησε πέρυσι η Καθολική Εκκλησία. Στους νέους κανόνες περιλαμβάνεται ο διπλασιασμός του χρόνου παραγραφής των αδικημάτων για τους εμπλεκόμενους ιερείς ενώ επισπεύδονται οι διαδικασίες για τον αποσχηματισμό όσων κρίνονται ένοχοι. Από χρόνια το Βατικανό προσπαθεί να ελέγξει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν τα σκάνδαλα παιδεραστίας με καθολικούς ιερείς στις ΗΠΑ και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, γενέτειρας του Πάπα Βενέδικτου.

«Η εγκύκλιος προχωρεί πέρα από ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα», τονίζει ο αξιωματούχος του Βατικανού. «Θέτει νέες αρχές καθώς και τη σωστή πολιτική που θα πρέπει να ακολουθεί η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία σε όλο τον κόσμο. Καθιστά την προστασία των παιδιών ύψιστη αρχή και αναπτύσσει μακροπρόθεσμη θεώρηση του ζητήματος, διότι αναφέρεται και στην εκπαίδευση των μελλοντικών ιερέων». Τα σκάνδαλα παιδεραστίας οδήγησαν σε παραίτηση πολλούς καθολικούς επισκόπους σε διαφορετικές χώρες. Τον περασμένο χρόνο ο Πάπας ζήτησε συγχώρεση από τον Θεό και από τα θύματα και δήλωσε ότι η Εκκλησία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να μην ξανασυμβούν ανάλογα περιστατικά.

Ωστόσο τα θύματα των σκανδάλων παιδεραστίας τονίζουν με δυσαρέσκεια ότι τα νέα μέτρα του Βατικανού για την πάταξη της παιδεραστίας δεν είναι ικανοποιητικά. Δεν γίνεται λόγος, λένε, για μηδενική ανοχή. Δεν αναφέρεται ότι οι επίσκοποι θα πρέπει να προειδοποιούν τους ιερείς για την ύπαρξη άλλων ιερέων που ενδεχομένως κακοποιούν σεξουαλικώς παιδιά.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (17/5/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια: