Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

ΑΝΤΩΝΙΟΥ Ν. ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ «Οι Όσιοι Πατέρες Νικήτας, Ιωάννης και Ιωσήφ της σκήτης των Αγ. Πατερών της Χίου»

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΩΤ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Για την ιστορική και θεοφιλή Ιερά Σκήτη των Αγίων Πατέρων του όρους Προβατά της Χίου έχουν γραφεί πολλά και από ειδήμονες. Όμως, τα τελευταία χρόνια δύο Καθηγητές (οι πλέον ειδήμονες) μόχθησαν παντοιοτρόπως πνευματικά, ώστε να προσφέρουν στο χριστεπώνυμο πλήρωμα όλα όσα μαρτυρούν το μεγαλείο και την αίγλη της Σκήτης αυτής και να παραμείνουν στο διηνεκές, ψυχικά στηθαία και φωτοφόρα πονήματα ρεκτών ανδρών, μεστών θείου λόγου: Πρόκειται για τους κ.κ. Αντώνιο Χαροκόπο και Χαράλαμπο Μπούσια, ανθρώπους του πνεύματος και της γραφίδας. 
Σε άλλα σημειώματά μας, αλλά και παρουσιάσεις χιώτικων εκδόσεων, έχουμε αναφερθεί διεξοδικά στο πρόσωπό τους. 
Σήμερα, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να κρατάμε στα χέρια μας ένα νέο πόνημα του ενός εξ αυτών, του σεβαστού, μειλίχιου, πράου και μελιστάλακτου εκπαιδευτικού και σύγχρονου Ιστορικού της γενέτειράς μας, Χίου, κ. Αντωνίου Χαροκόπου με τίτλο «ΟΙ ΟΣΙΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΝΙΚΗΤΑΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΙΩΣΗΦ ΤΗΣ ΣΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΑΓ. ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΧΙΟΥ». 
Το νέο πόνημα σκιαγραφεί την μορφή των τριών αυτών Πατέρων της Αγίας μας Εκκλησίας οι οποίοι διέπρεψαν στον χώρο της Σκήτης τους και είναι γνωστό ότι σ΄ εκείνους επεφύλαξε ο Θεός να αποκαλύψει την Σεπτή και Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας της Νεαμονήτισσας και να γίνουν οι ιδρυτές και αρχικοί κτήτορές της. Το όλο δε ιστορικό για την μετέπειτα ανέγερση της Ιεράς Νέας Μονής είναι, πιστεύω, γνωστό σε όλους.  
Επισκεπτόμενος ο προσκυνητής τα Άγια εκείνα βράχια που σμίλευσαν τα δάκρυα και ο ιδρώτας των Πατέρων που μόνασαν και νέκρωσαν τον ανθρώπινο εγωισμό - εξευγενίζοντάς τον έναντι της υπακοής στο θέλημα του Θεού - είναι αδύνατον να μην αισθανθεί ένα ιερό δέος στην ψυχή του και να μην ευωδιάσει η ύπαρξή του από το νοητό θυμίαμα της θείας, ουράνιας ευλογίας. Κάθε Ακολουθία στα Μοναστήρια μας είναι μια ξεχωριστή μυσταγωγία. 
Ο εξαίρετος Καθηγητής κ. Αντ. Χαροκόπος αποτίοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στη μνήμη των τριών Οσίων Πατέρων, αφιερώνει σ΄ αυτούς το πόνημά του, προσφερόμενο στην Ιερά Σκήτη τους και εκδιδόμενο κατόπιν παρακλήσεως του Ηγουμένου της, Αρχιμανδρίτου π. Αμβροσίου Ψωμιά. 
Το εγχειρίδιο αποτελείται από 48 σελίδες και απαρτίζεται από 9 επιμέρους κεφάλαια: 1) Σύντομες Εισαγωγικές Πληροφορίες περί της διαδόσεως του Χριστιανισμού και του Μοναχισμού στη Χίο, 2) Βιογραφικά στοιχεία των Οσίων Νικήτα, Ιωάννη και Ιωσήφ, 3) Οι παμμακάριστοι αθληταί του πνεύματος στο σπήλαιο του Προβατά, 4) Η εύρεσις της Αγίας Εικόνος της Παναγίας – Η ανέγερσις, προχείρως, της πρώτης – παλαιάς – Μονής, 5) Οι θεοφόροι Πατέρες ανεγείρουν τη Νέα Μονή, 6) Η επίθεσις του πονηρού κατά των Οσίων, 7) Η θεία κοίμησις των Οσίων, 8) Θαύματα των Οσίων και 9) Γενική θεώρησις.  
Ομολογουμένως, η έκδοση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός στους προσκυνητές και επισκέπτες τόσο της Ιεράς Νέας Μονής όσο και της Ιεράς Σκήτης των Αγ. Πατέρων και ως ενημερωτικό υλικό για την πληροφόρηση της ίδρυσής των. 
Η έκδοση ανήκει στην Ιερά Σκήτη των Αγ. Πατέρων, την επιμέλειά της είχαν ο συγγραφέας της κ. Αντώνιος Χαροκόπος και ο Ηγούμενος, Αρχιμ. π. Αμβρόσιος Ψωμιάς, ενώ στοιχειοθετήθηκε και σελιδοποιήθηκε από το Τυπογραφείο Α. & Μ. Συρρή.  
Τον Πανοσιολογιώτατο Γέροντα π. Αμβρόσιο θερμά ευχαριστώ για την επίδοση ενός αντιτύπου της νέας πνευματικής έκδοσης της Ιεράς Σκήτης, ευχόμενος κατ΄ άμφω υγεία και από Θεού δύναμη στο τεράστιο έργο που επιτελεί προς δόξαν Θεού και ενίσχυση των ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: