Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: "Από το 100% της περιουσίας της εκκλησιαστικής, το 96% έχει πλέον ληστευτεί, έχει δημευθεί και μένει ένα 4% περίπου"

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών: Η Εκκλησία πάντοτε έκανε το καθήκον της (video) (αρχικός τίτλος)

Για την ανάγκη σωστής εκμετάλλευσης της Εκκλησιαστικής περιουσίας έκανε λόγο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, μιλώντας την ΕΤ3.

Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αναφερόμενος στην συνάντηση που ζήτησε να έχει με τον Πρωθυπουργό είπε: «Εμείς απλώς πηγαίνουμε για να μιλήσουμε γι αυτή την αγωνία η οποία μας διακατέχει» και συνέχισε: «Ζητήσαμε να συναντήσουμε τον πρωθυπουργό της χώρας αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα για να κάνουμε μια συζήτηση πάνω σε πολλά θέματα.

Ως προς την πορεία του τόπου μας δε είναι ανάγκη να πω εγώ τίποτα.

Όλοι μας ξέρουμε ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση και οι άνθρωποι πνίγονται από την ανασφάλεια, από την αβεβαιότητα, από την αγωνία για το αύριο και κυρίως από την στέρηση, την φτώχια και την ανεργία. Αυτά είναι πράγματα που τα βλέπει ο καθένας από εμάς...»

Ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε πως «η ιεραρχία μπροστά από 2 χρόνια μόλις είχε αρχίσει η δύσκολη περίοδος έκανε πρόταση στην πολιτεία. Και σήμερα λοιπόν το επαναλαμβάνουμε και το λέμε πάλι. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες η εκκλησία έχει χρέος και όπως τότε έδωσε τα καντήλια της κι αν χρειαστούν και τα καντήλια να τα δώσει θα το κάνει η εκκλησία. Αλλά κάτω από άλλους όρους, διότι τα παθήματα πλέον μας έχουν γίνει μαθήματα»

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για την Εκκλησιαστική περιουσία ο Μακαριώτατος ανέφερε πως «θα πρέπει ο ελληνικός λαός, μπροστά σε αυτό το παραμύθι της περιουσίας της Εκκλησίας της μεγάλης, να μάθει ότι είναι ένα μεγάλο παραμύθι, το οποίο χρησιμοποιείται από πολλές πλευρές για διάφορους λόγους. Από το 100% της περιουσίας της εκκλησιαστικής, το 96% έχει πλέον ληστευτεί, έχει δημευθεί και μένει ένα 4% περίπου».

«Δεν είναι ασήμαντο» σημείωσε ο κ. Ιερώνυμος, «είναι σπουδαίο, αλλά και αυτό δεσμευμένο. Έρχεται λοιπόν σήμερα σε αυτήν την κατάσταση η εκκλησία να πει - δική μου πρόταση είναι αλλά πιστεύω το ίδιο σκέφτονται και οι ιεράρχες - επιτέλους ελευθερώστε αυτήν την ανεκτίμητη περιουσία, την λίγη που έχει μείνει που είναι δεσμευμένη με ανήθικο τρόπο, απελευθερώστε την και τώρα που γίνεται λόγος για αξιοποίηση να αξιοποιηθεί και η εκκλησιαστική περιουσία και τα έσοδα από την αξιοποίηση να μην πάνε ούτε στις μαύρες τρύπες του κράτους, αλλά ούτε και να γίνουν μετοχές της εκκλησίας.

Τέλος ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τόνισε πως πρέπει «να φτιάξουμε ένα ταμείο προνοίας και όλα αυτά τα εισοδήματα, οι πόροι να διατεθούν στο λαό μας με διακονία, με παρρησία, με οποιαδήποτε εξυπηρέτηση».

«Η ίδια η Εκκλησία θα τα αξιοποιήσει, όχι για τον εαυτό της αλλά για το λαό μας ο οποίος υποφέρει», κατέληξε ο κ. Ιερώνυμος.

Ακολουθεί σχετικό video

Δεν υπάρχουν σχόλια: