Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ο «Εσταυρωμένος» φύλακας – άγγελος και έξω από τα κελιά.

Δέκα κληρικοί και πενήντα εθελοντές του Συλλόγου της Μητρόπολης Δημητριάδος στηρίζουν καθημερινά 600 φυλακισμένους, ενώ είναι στο πλευρό τους και μετά την έξοδο τους, αφού γνωρίζουν ότι εκεί μέσα υπάρχει κοινωνική βόμβα που, αν εκραγεί, δεν ξέρουμε τι μπορεί να γίνει.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» (17.02.2011)

Τους επισκέπτονται στα κελιά τους κάθε εβδομάδα. Δεν κοιτούν ούτε σε ποια θρησκεία ανήκουν ούτε τι χρώμα έχουν. Φτάνει που έχουν την ανάγκη τους. Τους προσφέρουν τα βασικά που λείπουν από τις φυλακές και λίγα χρήματα. Εκείνοι περιμένουν ανυπόμονα την ημέρα που θα ξανάρθουν. Και όταν τελειώσει ο εγκλεισμός τους, είναι πάλι δίπλα τους. Να τους στηρίξουν ώσπου να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

Τετρακόσιοι κρατούμενοι στα τρία σωφρονιστικά καταστήματα της Μαγνησίας και άλλοι διακόσιοι που περνούν κάθε μήνα από τα κρατητήρια έχουν εξήντα συγγενείς παραπάνω. Βρίσκονται στο πλευρό τους κάθε στιγμή. Είναι οι δέκα κληρικοί και οι πενήντα εθελοντές του Συλλόγου της Μητρόπολης Δημητριάδος «Ο Εσταυρωμένος».

Δημιουργήθηκε πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια με σκοπό να στηρίξει τους κρατουμένους και τους αποφυλακισθέντες της περιοχής που δεν είχαν κάπου να ακουμπήσουν.

Συνθήκες

Τότε ήταν 21 άτομα στον σύλλογο που είχαν την ιδέα να βοηθήσουν όσους ζούσαν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες στις φυλακές. Την ιδέα ενθάρρυνε ο τότε μητροπολίτης Δημητριάδος και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και σήμερα στηρίζει έμπρακτα ο νυν μητροπολίτης Ιγνάτιος. Σήμερα ο σύλλογος αριθμεί 150 μέλη. Τα εξήντα από αυτά είναι η ομάδα κρούσης . Επισκέπτονται τις φυλακές της Μαγνησίας, στηρίζουν ψυχολογικά τους κρατουμένους, τους προσφέρουν τα απαραίτητα που λείπουν από τις φυλακές (είδη υγιεινής, τρόφιμα, τηλεκάρτες) αλλά και οικονομικά βοηθήματα.

Κέντρο υποδοχής

Κι όταν αποφυλακιστούν ή βγουν με ολιγοήμερη άδεια, είναι πάλι κοντά τους. Βρίσκονται στον χώρο του συλλόγου, στο κέντρο υποδοχής. Εκεί όπου τα μέλη του «Εσταυρωμένου» βλέπουν τους κρατουμένους και τους στηρίζουν, τους δίνουν και πάλι βοηθήματα, τρόφιμα, ρούχα και παπούτσια. Όμως εκεί πια δεν πηγαίνουν μόνο οι κρατούμενοι αλλά όλοι όσοι έχουν την ανάγκη τους. Μετανάστες, κακοποιημένες γυναίκες, άστεγοι και οι συγγενείς των φυλακισμένων που χρειάζονται ηθική ή και υλική βοήθεια.

Πρόσφατα ο σύλλογος άνοιξε και τρεις μικρούς ξενώνες για εκείνους που ψάχνουν ένα καταφύγιο για μερικές ημέρες. Άτομα που έχουν μόλις βγει από τη φυλακή ή μια κακοποιημένη γυναίκα που θέλει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. «Δεν έχουμε κανένα κριτήριο θρησκευτικό ή φυλετικό. Όποιος έρθει στην πόρτα μας έχει και τη βοήθειά μας. Σκεφτείτε ότι κάθε μήνα στηρίζουμε περίπου 600 άτομα, ένα μικρό χωριό» λέει ο π. Θεόδωρος Μπατάκας, πρόεδρος του συλλόγου. Στις φυλακές οι κρατούμενοι περιμένουν με ανυπομονησία την επίσκεψή τους. Και όταν για κάποιο λόγο καθυστερήσουν να τους επισκεφθούν για μια δυο μέρες, παίρνουν τηλέφωνο και ρωτούν πότε θα βρεθούν κοντά τους. «Ζεσταίνεται η καρδιά μας όταν βοηθάμε αυτούς τους ανθρώπους δίνοντας τους όση βοήθεια μπορούμε. Μας θεωρούν πια σαν δικούς τους συγγενείς, και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Χαλάλι αυτός ο κόπος που κάνουν οι κληρικοί και οι εθελοντές μας» συμπληρώνει.

Παρά την κρίση το έργο που κάνει η Μητρόπολη Δημητριάδος και ιδιαίτερα ο σύλλογος «Εσταυρωμένος» έχει εκτιμηθεί από τον κόσμο. «Ο κόσμος, δόξα τω θεώ, στηρίζει την προσπάθειά μας προσφέροντας χρήματα αλλά και εθελοντική εργασία» λέει ο π. Θεόδωρος. Τον ρωτάμε ποιο είναι το όραμά του. «Να κάνουμε τη ζωή αυτών των ανθρώπων που είναι στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες πολύ πιο ανθρώπινη. Να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας και άλλες μητροπόλεις» τονίζει. «Εμείς», καταλήγει, «δεν είμαστε τίποτε. Εθελοντές είμαστε που προσπαθούμε να βοηθήσουμε με τις μικρές μας δυνάμεις. Φτάνουν, να ξέρετε, μέχρι και στην αυτοκτονία στις φυλακές από την ανέχεια. Υπάρχει μια μικρή κοινωνική βόμβα εκεί μέσα, που αν εκραγεί δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει».

Και Σταθμός Πρώτων Βοηθειών με τις... ευλογίες του Ιγνάτιου

Ο σύλλογος, όπως λέει ο πρόεδρος του, συνεργάζεται άριστα με την τοπική Αστυνομία και το Λιμενικό (που διαθέτουν κρατητήρια) και φυσικά ης σωφρονιστικές αρχές. Στα κρατητήρια έχουν τοποθετήσει ντουλάπες με ρούχα για να μπορούν να αλλάζουν όσοι παραμένουν εκεί πολλές ημέρες. Μέχρι και στρώματα στα κρεβάτια των κρατουμένων αλλάζουν ή πληρώνουν τις μπογιές για να βαφτούν τα κελιά! Στους εθελοντές του συλλόγου ανήκουν γιατροί, ψυχολόγοι αλλά και απλοί ανειδίκευτοι άνθρωποι που θέλουν απλώς να βοηθήσουν. Η Μητρόπολη Δημητριάδος και ο μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος είναι κοντά τους σε κάθε τους βήμα.

«Ο σεβασμιότατος μας φιλοξενεί σε χώρο της μητρόπολης και βρίσκεται πάντα δίπλα μας» σημειώνει ο π. Θεόδωρος. Μάλιστα πρόσφατα παραχώρησε ένα ακόμη κτίριο για να χρησιμοποιηθεί ως Σταθμός Πρώτων Βοηθειών, όπου θα μπορούν οι κρατούμενοι και οι αποφυλακισμένοι και όλοι όσοι έχουν ανάγκη να βρίσκουν άμεσα βοήθεια σε ό,τι χρειαστούν.

Πρόσφατα διοργανώθηκε και το πρώτο πανελλήνιο συνέδριο ποιμαντικής για τη διακονία φυλακών, στο οποίο συμμετείχαν ιερείς και εθελοντές από την Ελλάδα και την Κύπρο. Η Ιερά Σύνοδος έχει ζητήσει από τους ανθρώπους του Εσταυρωμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για να εξετάσει αν μπορεί να υλοποιηθεί αντίστοιχη δράση και σε άλλες μητροπόλεις που υπάρχουν φυλακές και κρατητήρια.

Για περισσότερες πληροφορίες:

«Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων Ο Εσταυρωμένος», τηλ. 2421030054 και στο Διαδίκτυο: estavromenos.blogspot.com
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: