Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Εντυπωσιακή συγκέντρωση κατά της "Κάρτας του Πολίτη"

Του Αντώνη Τριανταφύλλου στο Amen.gr

Σε μια εντυπωσιακή σε αριθμό διαδηλωτών συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος περισσότεροι από 2500 κληρικοί, μοναχοί και απλοί πολίτες από την Αθήνα, την ευρύτερη περιοχή της Αττικής, αλλά και από αρκετές περιοχές της επαρχίας συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής στην πλατεία Συντάγματος διαδηλώνοντας κατά της Κάρτας του Πολίτη. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ήταν πρωτοφανής όγκο. Πολλές εκατοντάδες πιστών αποδέχθηκαν το κάλεσμα εκκλησιαστικών οργανώσεων του νέου αλλά και του παλαιού ημερολογίου και κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, απέναντι από το κτίριο της Βουλής.

Πολίτες κάθε ηλικίας, κληρικοί, μοναχοί και μοναχές ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται από τις 11 το πρωί στα σκαλοπάτια της πλατείας Συντάγματος, αλλά και μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στη λεωφόρο Αμαλίας και λίγη ώρα αργότερα και στην οδό Όθωνος. 

Κρατώντας Ελληνικές σημαίες αλλά και σημαίες με τον Δικέφαλο αετό, το αστέρι τις Βεργίνας καθώς και με τον σταυρό και το σύνθημα «Ορθοδοξία ή Θάνατος», με πανώ και πλακάτ οι διαδηλωτές κάλεσαν την Κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της για την καθιέρωση της νέας ηλεκτρονικής ταυτότητας.

Στους συγκεντρωμένους διακρίναμε τον ηγούμενο της Μονής του Μεγάλου Μετεώρου, τον Αρχιμ. π.Νεκτάριο Μουλατσιώτη, τον π.Σαράντη Σαράντο, και τον ηγούμενο της παλαιάς (σχισματικής) αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου.

Ανάμεσα στις οργανώσεις που κινητοποιήθηκαν για τη διοργάνωση της εντυπωσιακής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κατά της Κάρτας του Πολίτη περιλαμβάνεται και η Πρωτοβουλία Αντιρρησιών Ορθόδοξης Συνείδησης. Στην ανακοίνωσή τους, τα μέλη της Πρωτοβουλίας επισημαίνουν ότι: «Ή θα διαλέξουμε μια μίζερη και απολύτως ελεγχόμενη και θνησιγενή επιβίωση σε μια φυλακή – σταύλο ή θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα να ζούμε ως ελεύθεροι πολίτες σε μία ελεύθερη Ορθόδοξη και δημοκρατική χώρα»

Μεταξύ άλλων, οι διοργανωτές τονίζουν ότι: «ποτέ άλλοτε δεν βρέθηκε κυβέρνηση που να ζητά την συναίνεσή μας σε ένα τέτοιου γιγάντιου μεγέθους ηλεκτρονικό φακέλωμα». Και συνεχίζουν υποστηρίζοντας ότι «η λεγόμενη κάρτα του πολίτη, δηλαδή η ηλεκτρονική ταυτότητα είναι ένα ωφέλιμο και άκρως χρηστικό εργαλείο, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την παγκόσμια μορφή της οποίας ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι επιθυμεί να δεί fast and now».

Οι ομιλητές στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας άσκησαν δριμεία κριτική στην πολιτεία για την οικονομική της πολιτική, τη νέα ηλεκτρονική ταυτότητα, τον ΑΜΚΑ, τη λεγόμενη φορολογική ταυτότητα και την κάρτα ακινήτου. Δεν έλειψαν και πιο ριζοσπαστικές φωνές που αξίωσαν την αποχώρηση της Ελλάδας από τις Συνθήκες του Μάαστριχτ, της Λισαβόνας και του Σένγκεν. Δεν έλειψαν ούτε τα γιουχαϊσματα, όταν κάποιος από τους ομιλητές αναφερόταν στη Βουλή και τους 300.

Στην ασφυκτικά, από ένα χρονικό σημείο και μετά, γεμάτη πλατεία Συντάγματος οι διαμαρτυρόμενοι σχημάτιζαν «πηγαδάκια» ανταλλάσοντας απόψεις για την Κάρτα του Πολίτη. 

«Θα πρέπει να πούμε ένα βροντερό ΄΄όχι΄΄ σε αυτούς που θέλουν να μας αποπροσωποποιήσουν και να μας μετατρέψουν σε απλούς αριθμούς» είπε στο Amen.gr η κυρία Δήμητρα που ήρθε μαζί με την οικογένειά της στην πλατεία Συντάγματος από το Κορωπί.

Λίγο μετά τις δυο και μισή το μεσημέρι, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν τη λήξη της συγκέντρωσης. Οι διαδηλωτές υπό τους ήχους του ακάθιστου ύμνου, αλλά και του εθνικού ύμνου συγκεντρώθηκαν μπροστά από την πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη και μισή ώρα αργότερα ξεκίνησαν να διαλύονται.

Το ραντεβού των εκκλησιαστικών οργανώσεων κατά της Κάρτας του Πολίτη ανανεώθηκε στις 27 Μαρτίου, την Κυριακή της Σταυροπροσκηνύσεως, οπότε και έχει προγραμματιστεί η νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 3 το μεσημέρι στο πεδίο του Άρεως, ενώ στη συνέχεια οι διαδηλωτές προγραμματίζουν και πορεία διαμαρτυρίας που θα καταλήξει μπροστά από τη Βουλή.

Σχετικές αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια: