Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Μυστηριώδη ίχνη στην Αγία Σοφία

Αναζητώντας τα χαμένα στοιχεία της Αγίας Σοφίας ήταν ο τίτλος της εισήγησης του αρχιτέκτονα και ιστορικού τέχνης Χασάν Φιράτ Ντικέρ, ο οποίος, μιλώντας στο σεμινάριο για την αποκατάσταση μνημείων από την πολυπολιτισμική κληρονομιά της Κωνσταντινούπολης, έκανε εκτενή αναφορά στο οθωμανικό και βυζαντινό ύφος του μνημείου, που μέσω των αιώνων έχει χαθεί.

Ο κ. Ντικέρ αναφέρθηκε στη μυστικιστική μορφή ενός αγγέλου που απεικονίζει ένα από τα εξαπτέρυγα Σεραφείμ και ήταν κρυμμένο κάτω από στρώματα γύψου και χρώματος για περίπου 160 χρόνια, ενώ στο σημείο που βρισκόταν είχε τοποθετηθεί μια μεταλλική μάσκα. Το ψηφιδωτό ήρθε στο φως μετά τη συντήρηση του ελβετού αρχιτέκτονα Γκάσπαρε Φοσάτι.
Μυστήριο, σύμφωνα με τον κ. Ντικέρ, συνεχίζει μέχρι σήμερα να καλύπτει πολλά σημεία της Αγίας Σοφίας, οι αναστηλώσεις της οποίας άλλαξαν πολύ τον αρχικό χαρακτήρα του μνημείου, ο οποίος σύμφωνα με την άποψή του διατηρούσε το οθωμανικό και βυζαντινό αρχιτεκτονικό του στοιχείο. Ακόμη και τεκτονικά ίχνη υπάρχουν στην εσωτερική διακόσμηση του μνημείου, τα οποία αποκαλύφθηκαν με την αποκατάσταση του Φοσάτι, ενώ έχουν καταστραφεί σχεδόν κάποια άλλα που παραπέμπουν σε διακοσμητικά στοιχεία της οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 17ου αιώνα. Γι’ αυτό και όπως πρόσθεσε ο κ. Ντικέρ θα πρέπει να μελετηθούν ακόμη περισσότερο όλες αυτές οι προσθήκες που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια αποκαταστάσεων της Αγίας Σοφίας.
Οι εργασίες του σεμιναρίου, που πραγματοποιήθηκε στην Αρχιτεκτονική σχολή με τη συμμετοχή πολλών φοιτητών, αναφέρθηκαν σε σημαντικά μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων της πολυπολιτισμικής κληρονομιάς της Κωνσταντινούπολης, στα οποία έγιναν αποκαταστάσεις κατά τη διάρκεια του έτους της "Κωνσταντινούπολης -Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης" το 2010. Το σεμινάριο περιλάμβανε γενικές εισηγήσεις για τον τρόπο διαχείρισης της πολυπολιτισμικής κληρονομιάς, τις μεθόδους και τις τάσεις αποκατάστασης των μνημείων καθώς και μεγάλο αριθμό ειδικών παρουσιάσεων για την ανάδειξη και αποκατάσταση αντιπροσωπευτικών αρχαιολογικών τόπων και μνημείων από την κλασική, βυζαντινή, οθωμανική και κοσμοπολίτικη περίοδο της Πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: