Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Έτος χιώτικου βιβλίου το 2010

ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ, ΛΑΜΠΡΕΣ, ΧΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ Φ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Επιχειρώντας κάποιος να απαριθμήσει όσα χιώτικα βιβλία κυκλοφόρησαν μέσα στο απελθόν έτος (2010) θα διαπιστώσει ότι αυτά είναι πάνω από είκοσι (20), δηλαδή σχεδόν κάθε 15 ημέρες έβγαινε ένα νέο βιβλίο 
Το είπα και άλλοτε το λέω και πάλι:
Η ενασχόληση του κόσμου με τα βιβλία και η συγγραφή είναι ελπιδοφόρα σημάδια πνευματικής υγείας. Όπου βλέπετε μελέτη και συγγραφή εκεί υπάρχει ακόμη φρέσκος, ψυχικός, αέρας που καλλιεργεί και μεταμορφώνει τον «έσω» άνθρωπο σε αντίθεση με την αποξένωση, την αποχαύνωση και τον ωχαδελφισμό της εποχής μας. 
Στο παρόν σημείωμα θα αναφερθώ στα τελευταία βιβλία που έφθασαν στα χέρια μου με την εκπνοή του έτους 2010. Θα είμαι λακωνικός διότι είναι αρκετά και χάριν συντομίας και έλλειψης χώρου δε θα επεκταθώ. 
1) Δρος Χαραλάμπους Μ. Μπούσια: «ΚΑΝΩΝ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΛΑΜΠΕΙΣ ΟΣΙΟΥΣ ΠΑΧΩΜΙΟΝ ΚΑΙ ΝΕΚΤΑΡΙΟΝ, ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΗΝ ΕΝ ΤΗ ΣΚΗΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ - ΟΣΙΟΥ ΠΑΧΩΜΙΟΥ ΤΟΥ ΧΙΟΥ» (σελ. 100, Εκδόσεις ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ Α.Β.Ε.Ε.). 
Πρόκειται για ένα νέο, εξαίρετο βιβλίο του Μεγάλου Υμνογράφου της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας (Ελλη νορθοδόξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) Δρος Χαρ. Μπούσια, ο οποίος υπεραγαπά το νησί μας και έχει συγγράψει δεκάδες Ασματικές Ακολουθίες προς τιμήν των Αγίων, μεταξύ των οποίων και εκείνων της Χίου. Η έκδοση ανήκει στην θεοφιλή Ιερά Σκήτη των Αγίων Πατέρων της Χίου η οποία έχει εκδώσει πληθώρα βιβλίων τα τελευταία έτη προς πνευματικό καταρτισμό και ενίσχυση των πιστών, υπό την καθοδήγηση και επιμέλεια του Ηγουμένου της Ιεράς Σκήτης, Αρχιμανδρίτου π. Αμβροσίου Ψωμιά, τον οποίο και θερμά ευχαριστώ για την επίδοση ενός αντιτύπου του έργου, ως ευλογία της Ι. Σκήτης. Αξίζει να επισκεφθείτε την Ι. Σκήτη των Αγίων Πατέρων για να διαπιστώσετε αυτοπροσώπως το τεράστιο έργο που έχει αναπτυχθεί εκεί (υλικό και πνευματικό) τα τελευταία έτη με τη χάρη και τη βοήθεια του Θεού και των Αγ. Πατέρων και τη συμβολή του Γέροντος π. Αμβροσίου. 
2) Γιώργη Μ. Φράγκου: «ΜΕ ΜΠΟΥΝΑΤΣΕΣ & ΦΟΥΡΤΟΥΝΕΣ» (σελ. 385, Εκδόσεις Άλφα Πί των αδελφών Αντώνη και Γιάννη Παληού).  
Πρόκειται για ένα μυθιστορηματικό έργο που σκιαγραφεί την ιστορία μιας οικογένειας που, διαγράφοντας την πορεία της στο διάβα του χρόνου, γνώρισε ευχάριστες άλλα και δυσάρεστες πλευρές της ζωής. Ο συγγραφέας του βιβλίου, σταδιοδρόμησε και εργάστηκε στα ποντοπόρα πλοία μέχρι το βαθμό του Πλοιάρχου. Από νωρίς ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και κείμενά του δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς σε αρκετά φιλολογικά περιοδικά. Το βιβλίο του αυτό είναι το πέμπτο κατά σειρά μετά την έκδοση των: «Γλωσσάρι της Αιγνουσιώτικης Ντοπιολαλιάς», «Γνώσεις Ναυτιλίας των Πρώτων Αιγνουσιωτών Ναυτίλων», «Billy the Greek και άλλες ναυτικές ιστορίες» και «Αιγνουσιώτικα ανάλεκτα». Όπως συμπεραίνει ο αναγνώστης, ο συγγραφέας, ελκύοντας την καταγωγή από τις Οινούσσες, αφιερώνει το σύνολο σχεδόν των πονημάτων του στη γενέτειρα νήσο. 
3) Παντελή Π. Θωμάδη: «ΒΑΒΕΛ- ΠΟΙΗΣΗ» (σελ. 90, Εκδόσεις ΕΝΤΥΠΟ με εκδότη τον Εκπολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Λιβαδίων Χίου «Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΥΡΟΣ») 
Ο εκπαιδευτικός Παντελής Π. Θωμάδης αποχαιρέτισε νωρίς τον πρόσκαιρο και μάταιο τούτο κόσμο πριν από πέντε χρόνια, σε ηλικία μόλις 44 ετών, πληγωμένος σωματικά από την ασθένεια αλλά με αναπτερωμένο το πνευματικό του σθένος. Η αγάπη και η κλίση του προς την τέχνη του λόγου και ιδιαίτερα την ποίηση ήσαν γνωστές. 
Θυμάμαι τον αγαπητό κ. Λουκά Αμπελιώτη, πρόεδρο του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδίων «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΥΡΟΣ» (και σημερινό δ/ντη του 8ου Δημοτικού Σχολείου) όταν, κατά την Εξόδιο Ακολουθία του αειμνήστου Παντελή, προσφωνώντας τον προσφιλή νεκρό, ανέφερε ότι, στο εγγύς μέλλον, ο Σύλλογος θα εξέδιδε την τελευταία ποιητική του συλλογή, που δεν πρόλαβε να εκδώσει εκείνος. Σήμερα, ήλθε το πλήρωμα του χρόνου και η υπόσχεση εκείνη έλαβε «σάρκα και οστά». Στα χέρια μας κρατάμε την ποιητική συλλογή υπό τον τίτλο «ΒΑΒΕΛ» και χαιρόμαστε, αφενός μεν διότι ο Σύλλογος των Λιβαδίων απέδειξε ότι δεν ξέχασε τον Παντελή Θωμάδη και αφετέρου διότι ένα όμορφο ποιητικό έργο έρχεται  στο φως της δημοσιότητας και θα αποθησαυριστεί στη χιακή βιβλιογραφία. Συγχαρητήρια στον Σύλλογο Λιβαδίων και ιδιαίτερα στον ακάματο σκαπανέα Λουκά Αμπελιώτη, τον οποίον και ευχαριστώ θερμά για την επίδοση ενός αντιτύπου του εν λόγω έργου με ευγενική αφιέρωση. 
4) Κλείνοντας το παρόν σημείωμα, ας μου επιτραπεί να κάνω μια ιδιαίτερη μνεία σε τρία (3) ημερολόγια του έτους 2011 που, πραγματικά και δίχως υπερβολή, αποτελούν λευκώματα της νεότερης χιακής ιστορίας. Πρόκειται για το ημερολόγιο του Εκπολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Φρουρίου «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» (στο οποίο υπάρχει ολόκληρη η ιστορία του Κάστρου ως οικοδόμημα αλλά και ως συνοικία) και των δύο Πολιτιστικών Συλλόγων των Πυργούσων, της Χίου και της Αττικής. Ο μεν ένας αφιέρωσε το ημερολόγιο στο Γάμο (πως γινόταν και γίνεται στο Πυργί, ποια η προετοιμασία, το Μυστήριο, το γλέντι, 
κλπ) από την εποχή των πρόπαππούδων μας μέχρι σήμερα. Ο δε άλλος το αφιέρωσε σε γεγονότα, ήθη, έθιμα και την κοινωνική ζωή του χωριού του περασμένου αιώνα. Και τα δύο ημερολόγια φέρουν πλούσιο φωτογραφικό - αρχειακό - υλικό. Αξίζουν συγχαρητήρια στα Δ.Σ. των Συλλόγων και ιδιαίτερα στις δύο υπερδραστήριες προέδρους των Πυργούσων Μαρία Μπρή – Παπαμακάριου (Αττικής) και Άννα Καμπά – Μελέκου (Χίου). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: