Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

«Ιερή» Αντιπαράθεση για τις κενές θέσεις


Συντάχθηκε από τον/την Κλαίρη Κάβουρα | 22 Ιανουάριος 2011

12 κενές θέσεις σύμφωνα με τη Μητρόπολη, 26 σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Κληρικών

Ανησυχία και προβληματισμό προκάλεσε η νέα ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών στον χώρο των κληρικών, που προβλέπει μια πρόσληψη στο Δημόσιο για πέντε αποχωρίσεις, κάτι που αφορά και τους κληρικούς, δεδομένου ότι είναι μισθοδοτούμενοι του Κράτους.Οι ελλείψεις που θα δημιουργηθούν σε περίπτωση που ισχύσει το νέο νομοσχέδιο επηρεάζουν άμεσα και την Ιερά Μητρόπολη Χίου...

Κενές εφημεριακές θέσεις

Σύμφωνα με στοιχεία του Πρωτοπρεσβύτερου, π. Δημήτριου Γεόμελου, στη Χίο υπάρχουν 12 κενές εφημεριακές θέσεις, εκ των οποίων οι 10 καλύπτονται από συνταξιούχους ιερείς. «Είμαστε σε πολύ πλεονεκτική θέση σε σχέση με άλλες Μητροπόλεις. Αν σκεφτεί κανείς ότι από τις τυπικά 12 κενές εφημεριακές θέσεις, ουσιαστικά δεν καλύπτονται μόνο 2», δήλωσε στο «Σ», ο π. Δ. Γεόμελος, συμπληρώνοντας ότι μέχρι στιγμής 4 Χιώτες έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να χειροτονηθούν. «Αν αυτοί χειροτονηθούν, τότε δεν θα υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα», είπε ο ίδιος, ενώ προσέθεσε ότι το ενδιαφέρον υποψήφιων προς χειροτόνηση ιερέων είναι αυξημένο σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Όσον αφορά τις κενές θέσεις ιερέων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Μητρόπολης, αυτές εντοπίζονται στο Βροντάδο (στους Ιερούς Ναούς Αγ. Κύρηκα και Προφήτη Ηλία), στη Χίο (στους Ιερούς Ναούς Αγίου Ισιδώρου Πετροκοκκίνου, Μεταμόρφωση Λιβαδείων, Μητροπολιτικού Ναού), στη Νότια Χίο και συγκεκριμένα στο Βουνό, στους Ολύμπους και στη Μέσα Διδύμα, ενώ στη Βόρεια Χίο κενά υπάρχουν στα Λεπτόποδα, στην Κέραμο και στην Σιδηρούντα.

Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη έχει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, π. Γεώργιος Κωνσταντίνου, ο οποίος τονίζει ότι οι κενές εφημεριακές θέσεις είναι 26 και όχι 12 όπως υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης.

«Όταν λέμε κενή εφημεριακή θέση εννοούμε τη μη ύπαρξη τακτικού εφημέριου σε οποιαδήποτε ενορία. Συνεπώς οι συνταξιοδοτημένοι ιερείς δεν συγκαταλέγονται στους τακτικούς εφημέριους, αφού μεταξύ άλλων, δεν απορρέει από πουθενά η υποχρέωση της καθημερινής παρουσίας τους σε οποιαδήποτε ενορία», ανέφερε ο π. Γ. Κωνσταντίνου. Παράλληλα, τόνισε ότι με τη στάση που κρατάει επίσημα η Μητρόπολη, όσον αφορά το ζήτημα των κενών θέσεων, θα θεωρηθεί στο τέλος η Χίος, πλήρης από ιερείς.

Έτσι σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Κληρικών οι κενές εφημεριακές θέσεις που υπάρχουν στη Χίο είναι 26 και είναι οι εξής: Στο Βροντάδο (Παναγία Ερυθιανή), στα Καρδάμυλλα, (οι ιεροί ναοί Αγίας Παρασκευής και Αγίου Λουκά), στη Σπαρτούντα, στην Κατάβαση, στα Φυτά, στη Σιδηρούντα, στη Πισπιλούντα, στις Κηπουριές, στα Διευχά, στα Χάλανδρα, στα Αφροδίσια, στον Εγρηγόρο, στην Κέραμο, στα Λεπτόποδα, στο Μυρμίγκι, στη Μέσα Διδύμα, στα Φλάτσια, στα Πατρικά, στο Βουνό, στους Ολύμπους, ενώ μέσα στην πόλη δεν έχουν μόνιμο ιερέα ο Άγιος Ισίδωρος Πετροκοκκίνου, ο Άγιος Γεώργιος ο Σταφυλάς, ο Άγιος Εφραίμ και ο Μητροπολιτικός Ναός.

Πηγή: Συνήγορος Βορείου Αιγαίου

Σχόλιο στα ανωτέρω:

Κενές εφημεριακές θέσεις στην Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσών:

Αρχιερατική Εποπτεία πόλεως Χίου: 2
Άγιος Μηνάς, Βίκτωρ και Βικέντιος (Μητροπολιτικός Ναός)
Μεταμόρφωση Σωτήρος Λιβάδια
Αρχιερατική Εποπτεία Κάμπου: 3
Άγιος Γεώργιος Σταφυλά
Άγιος Ισίδωρος Πετροκοκκίνου
Γέν. Θεοτόκου Συριωτίσσης (& Άγιος Εφραίμ)
Αρχιερατική Εποπτεία Βροντάδου: 4
Βροντάδος: Άγιος Κήρυκος, Κοίμηση Θεοτόκου Ερειθιανή, Προφήτης Ηλίας.
Ανάβατος: Ταξιάρχαι
Αρχιερατική Εποπτεία Καρδαμύλων: 3 
Καρδάμυλα: Αγία Παρασκευή, Άγιος Λουκάς
Σπαρτούντα: Προφήτης Ηλίας 
Αρχιερατική Εποπτεία Βολισσού: 7
Κατάβασις: Αγία Ματρώνα
Φυτά: Αγία Παρασκευή
Βολισσός: Κοίμηση Θεοτόκου
Σιδηρούντα: Άγιος Γεώργιος
Πισπιλούντα: Άγιος Κωνσταντίνος 
Κηπουριές: Άγιος Παντελεήμων
Διευχά: Μεταμόρφωση Σωτήρος
Αρχιερατική Εποπτεία Κουρουνίων: 7
Άγιο Γάλα: Αγία Παρασκευή
Χάλανδρα: Αγία Παρασκευή
Αφροδίσια: Άγιος Μάμας
Κέραμος: Άγιος Παντελεήμων
Λεπτόποδα: Γέννηση Θεοτόκου
Εγρηγόρος: Μεταμόρφωση Σωτήρος
Μελανιός: Ταξιάρχαι 
Αρχιερατική Εποπτεία Νενήτων: 5
Μυρμήγκιον: Αγία Μαρίνα
Φλάτσια: Άγιοι Απόστολοι
Πατρικά: Άγιος Γεώργιος
Βουνό: Ανάληψη Σωτήρος
Μέσα Διδύμα: Κοίμησις Θεοτόκου
Αρχιερατική Εποπτεία Πυργίου: 1
Ολύμποι: Άγιος Γεώργιος
Σύνολο κενών εφημερικών θέσεων: 32

Να σημειωθεί ότι οι ανωτέρω θεωρούμενοι ενοριακοί ναοί (αφού έχουν εκκλησιαστικό συμβούλιο, στο οποίο προεδρεύει "τοποτηρητής" εν ενεργεία εφημέριος άλλης ενορίας) εξυπηρετούνται είτε από τον "τοποτηρητή" ιερέα, είτε από συνταξιούχους ιερείς, είτε από ιερείς μικρότερων ενοριών, εναλλάξ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: