Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

ΧΟΡΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΕΩΣ ΤΥΦΛΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ. ΠΟΙΟΣ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ;

Διαβάσαμε στο πρωτοσέλιδο και στη σελίδα 3 της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ (20/1/2011):

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ τα λεφτά για να κάθονται!
  • ΧΟΡΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΕΩΣ ΤΥΦΛΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ. 
  • ΠΟΙΟΣ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ;
Ακίνητο, καταθέσεις εκατομμυρίων σε ευρώ και δολάρια, μετοχές, είναι τα περιουσιακά στοιχεία του Ιδρύματος Περιθάλψεων Τυφλών – ναι, υπάρχει και τέτοιο στο νησί μας-, η διαχείριση του οποίου γίνεται εδώ και χρόνια από την Ιερά Μητρόπολη Χίου.
Μια μόνο ματιά στον ισολογισμό του Ιδρύματος εις μνήμη Γεωργίου και Μαρίας Πρινιά και Κων/νου και Πηνελόπης Μαδία, που πρόσφατα δημοσιεύτηκε σε τοπική εφημερίδα, σοκάρει από το ύψος των χρημάτων που διαχειρίζεται, χωρίς μέρος τους να αποδίδεται σε κοινωφελείς σκοπούς, όπως προφανώς ήταν η επιθυμία των δημιουργών του Ιδρύ ματος.
Ακίνητο στην πόλη της Χίου 5.002 τ.μ., 230.000 μετοχές σε τράπεζες, καταθέσεις 3.269.000 ευρώ σε ελληνικές τράπεζες και 4.300.000 δολαρίων σε ελβετική τράπεζα διαχειρίστηκε το περασμένο χρόνο το Ίδρυμα, χωρίς να έχει γίνει γνωστή, εκτός κι αν υπάρχει και δεν δημοσιοποιείται, κάποια δραστηριότητά του. Προφανώς τα ποσά αυτά αυγατίζουν κάθε χρόνο, αφού οι δαπάνες είναι από ανύπαρκτες ως ελάχιστες, με αποτέλεσμα και μόνο οι τόκοι τους να διευρύνουν κάθε χρόνο το αποθεματικό του.
Ο ισολογισμός του, όπως δημοσιεύτηκε, υπογράφεται από το μητροπολίτη Χίου κ.κ. Διονύσιο και τον π. Δημ. Γεόμελο, χωρίς την υπογραφή λογιστή. Δίχως το παραμικρό υπονοούμενο εκ μέρους μας για τη χρηστή διαχείριση τέτοιων περιουσιακών στοιχείων, σε εποχές εξαιρετικά δύσκολες για τα ασθενή οικονομικά στρώματα, προκύπτουν αυτονόητα ερωτήματα για την προσφορά ανάλογων Ιδρυμάτων.
  • Ποιος είναι ο σκοπός του συγκεκριμένου και μέσα στο δύσκολο για όλους τους Έλληνες οικονομικό έτος 2010 πώς συνεισέφερε στους τυφλούς;
  • Είναι αποδοτικός ο τρόπος διαχείρισής του, χωρίς την παρουσία προσώπων με ειδικότητα στα οικονομικά;
  • Εκπληρώνονται με την ουσιαστική του αδράνεια οι σκοποί των δημιουργών του; 
Πόσα Ιδρύματα;

Το θέμα προσλαμβάνει αυτή την εποχή μεγαλύτερη διάσταση, αν αναλογιστούμε ότι η Ιερά Μητρόπολη Χίου διαχειρίζεται κι άλλα παρόμοια Ιδρύματα. Καλοπροαίρετα, μήπως οφείλει να δημοσιοποιήσει το σύνολο των ποσών που διαχειρίζεται μέσα από αυτά και να πραγματοποιήσει κι έναν πρώτο απολογισμό δράσης για την προσφορά τους; Εκτός κι αν σκοπός τους είναι να διαφυλάσσονται ποσά εκ. ευρώ και δολαρίων σε ένα σεντούκι, από το φόβο μην κατηγορηθούν κάποιοι ότι απομείωσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Σίγουρα δεν μπορεί αυτός να είναι ο σκοπός τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: