Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ για την Κάρτα του Πολίτη

12/12/2010
«ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ, ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ;»
ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ για την Κάρτα του Πολίτη
  • Στη Σύνοδο έχουν πειστεί πως ξέρουν πια τη μισή αλήθεια 
  • Μεγάλες οι αντιδράσεις από ιερείς και τον απλό κόσμο που μιλούν για εξονυχιστικό ηλεκτρονικό φακέλωμα 
Παρά την υπόσχεση, όπως λένε φήμες, του Αρχιεπισκόπου στην κυβέρνηση πως η Κάρτα του Πολίτη θα περνούσε «αναίμακτα» στο εσωτερικό της Εκκλησίας, η αντίδραση από Μητροπολίτες, ιερείς και πιστούς έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Το σχέδιο κειμένου με τις τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Εσωτερικών, αντί να λύσει απορίες, γέννησε ακόμη περισσότερες. Στη σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη Τρίτη από τα μέλη της Εκκλησίας (αρχιερείς, θεολόγους, νομικούς, καθηγητές πληροφορικής) που ασχολούνται με το θέμα της Κάρτας, η αμφισβήτηση στις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης ήταν μεγάλη. Αφού ακούστηκαν οι εισηγήσεις των ειδικών, όσοι συμμετείχαν στον διάλογο επιβεβαίωσαν πως στην υπόθεση υπάρχουν πολλά κενά και ασάφειες που δεν έχουν τεθεί υπόψη τους από τα κυβερνητικά όργανα. Ειπώθηκε από πολλούς πως το θέμα δεν είναι καθόλου απλό και πως από πίσω είναι πολύ πιθανό να κρύβονται πράγματα που δεν γνωρίζουν. Γι' αυτό και δύο μέρες αργότερα η ΔΙΣ ανακοίνωσε πως είναι επιφυλακτική για το θέμα μέχρι να δει το τελικό νομοσχέδιο και να μάθουν τα μέλη της όλες τις νομικές και τεχνικές λεπτομέρειες της νέας κάρτας. Μέχρι τότε, αποφάσισαν τα μέλη της Συνόδου να παρεμβαίνουν όποτε το κρίνουν σκόπιμο. «Ο Αρχιεπίσκοπος προσπαθεί να ισορροπήσει, όπως φαίνεται, σε τεντωμένο σκοινί, αφού δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις του με την κυβέρνηση, αλλά και να μη δυσαρεστήσει τον κόσμο της Εκκλησίας» αναφέρει Μητροπολίτης που είναι σε θέση να γνωρίζει καλά την υπόθεση. 

Οι Μητροπολίτες, ο ένας μετά τον άλλο, αρχίζουν και ακολουθούν το «ρεύμα» των κληρικών τους. Μετά τους Καλαβρύτων, Κηφισίας, Αργολίδος και Λαρίσης που από την πρώτη στιγμή αντέδρασαν, πλέον και ο Μητροπολίτης Αιτωλίας τάχθηκε ανοικτά κατά της παραλαβής της νέας κάρτας. Ο Μητροπολίτης χρησιμοποίησε ως επιχείρημα και ένα άρθρο του Γ. Καμίνη (όταν ήταν συνήγορος του πολίτη) που έγραφε: «Η δημόσια διοίκηση είναι πλέον πανταχού παρούσα. Το κράτος εποπτεύει σχεδόν όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες και γι' αυτό πρέπει να αντλεί διαρκώς πληροφορίες από τους ιδιώτες. Ο κίνδυνος μιας ''πανοπτικής δημόσιας διοίκησης'' αρχίζει να γίνεται αισθητός».

Και στις ιερατικές συνάξεις όμως το κλίμα είναι πολύ βαρύ. Οι ιερείς αναρωτιούνται γιατί υπάρχει τέτοια μυστικοπάθεια για την Κάρτα του Πολίτη. Λένε πως όσο η κυβέρνηση δεν κάνει ξεκάθαρα τα πράγματα, τόσο ο κόσμος θα απομακρύνεται από την ιδέα να έχει πάνω του τη νέα κάρτα. Σε πολλές εκκλησιαστικές σελίδες στο ίντερνετ υπάρχει πληθώρα μηνυμάτων από κληρικούς και πιστούς που αντιδρούν σφόδρα. «Λένε πως η νέα κάρτα θα περιέχει τα βασικά στοιχεία της ταυτότητας. Τότε προς τι τέτοια σπουδή; Μήπως αποσκοπούν σε μελλοντικές αναβαθμίσεις της;», «Με τη νέα κάρτα θα επέλθει η καταστρατήγηση της ιδιωτικότητας και η κατάλυση του αυτεξουσίου και της ελευθερίας του ανθρώπου», είναι μερικές από τις απόψεις που ακούγονται. Ομοίως και στον χώρο του υπουργείου Εσωτερικών, όπου έχει τεθεί προς δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο, τα σχόλια είναι χιλιάδες. «Δεν είναι ευθύνη του κράτους να μας πει ποιοι είμαστε μέσω της ψηφιακής κάρτας, αλλά να μας ζητήσει να δώσουμε εμείς τον ΑΔΤ ή τον ΑΦΜ η τον ΑΜΚΑ μας. Εδώ δεν μπόρεσαν να προφυλάξουν το κινητό του πρωθυπουργού από τα ηλεκτρονικά τους συστήματα, θα καταφέρουν να προστατεύσουν τα δικά μας προσωπικά δεδομένα που θα είναι όλα καταγεγραμμένα σε μία κάρτα;», γράφουν καταξιωμένοι επιστήμονες και πανεπιστημιακοί.

Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, όσο η κυβέρνηση δεν καταργεί την υποχρεωτικότητα της νέας κάρτας και δεν δίνει επαρκείς εξηγήσεις για το τι ακριβώς θα περιλαμβάνεται σε αυτήν, τόσο δυσκολότερη θα είναι η καθιέρωσή της. Φοβούνται πως θα ξεκινήσει ένα «ντόμινο» έντονων αμφισβητήσεων από τους περισσότερους Μητροπολίτες και μετά –όποια κι αν είναι η απόφαση της ΔΙΣ– θα είναι πολύ αργά για να μπορέσει το κλίμα να αντιστραφεί και να γίνει δεκτή η Κάρτα του Πολίτη στον χώρο της Εκκλησίας, ειδικά από τους απλούς ιερείς και πιστούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: