Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Θα σταματήσουν να παίρνουν μισθό από το Δημόσιο οι ιερείς;

Τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν τα δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρονται σε μια πιθανή ριζική μεταβολή των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας, ως αποτέλεσμα ενός ευρύτερου κυβερνητικού σχεδιασμού, αποσκοπούντος στον περιλάλητο διαχωρισμό Κράτους Εκκλησίας.

Στα πλαίσια αυτά, γίνεται λόγος και για το ενδεχόμενο παύσης της μισθοδοσίας των ιερέων από το Κράτος, υπό την πίεση, μάλιστα, της Τρόικας των δανειστών της Ελληνικής Πολιτείας

Αυτό επισημαίνει ο Λαρισαίος βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Αστέριος Ροντούλης σε ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

«Ευλόγως σημειώνει ο κ. Αστ. Ροντούλης οι λειτουργοί της Ελλαδικής Εκκλησίας δεν βιώνουν μόνο ένα κλίμα έντονης αβεβαιότητας και ανασφάλειας, που ίσως θα μπορούσε ακόμη και να θεωρηθεί εκ μέρους τους ανεκτό και αναπόδραστο υπό το πρίσμα της γενικευμένης αγωνίας για το μέλλον που ταλανίζει τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού, αλλά και μια υποβόσκουσα προσπάθεια απαξίωσης του κύρους και του κοινωνικού ρόλου του ιερωμένου, που κατάφωρα τους αδικεί και τους στοχοποιεί σε μια ιδιαιτέρως δυσμενή κοινωνικό οικονομική πραγματικότητα, που επιτάσσει όχι τον ευτελισμό, αλλά την περαιτέρω θωράκιση θεσμών και λειτουργών που μπορούν να σφυρηλατήσουν κλίμα εθνικής ομοψυχίας και να στηρίξουν την παραπαίουσα κοινωνική συνοχή και ομαλότητα, αναφέρει και θέτει τα εξής ερωτήματα:

* Υφίσταται, έστω και ως υπόθεση εργασίας, ζήτημα διακοπής της μισθοδοσίας των κληρικών της Ελλαδικής Εκκλησίας από το Κράτος.

* Υπήρξαν συζητήσεις με την Τρόικα των δανειστών μας αναφορικά με το θέμα αυτό;

* Εάν, υποθετικά μιλώντας, γίνονται σκέψεις για τη διακοπή της μισθοδοσίας των κληρικών από το Κράτος, συνυπολογίζεται το γεγονός ότι η καταβολή μισθών στους ιερωμένους της Ελλαδικής Ορθοδόξου Εκκλησίας αποτελεί συμβατική ανταποδοτική υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας, έναντι της περιουσίας που προσέφερε κατά το παρελθόν η Εκκλησία στο Κράτος;»

Πηγή: ΡΟΜΦΑΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: