Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Τέλος των εργασιών της ημερίδας "Φτώχεια και Κοινωνικός Αποκλεισμός"

Πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010, στο Συνεδριακό Χώρο του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΠΑΛΑΜΑΣ» της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, Ημερίδα υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου, με φορέα την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων και με την συνεργασία της Συνοδικής Επιτροπής Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας, και των Γραφείων των Αντιπροσωπειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, για την ενημέρωση των Κληρικών και των Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων-Στελεχών των Ιερών Μητροπόλεων Θεσσαλίας, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θράκης της Εκκλησίας της Ελλάδος, επί θεσμικών θεμάτων της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως σήμερα και υπό τον γενικό τίτλο: «Φτώχεια» και «Κοινωνικός Αποκλεισμός», με την ευκαιρία της ανακηρύξεως από την Ευρωπαϊκή Ένωση του έτους 2010 ως έτους των ως άνω κοινωνικών φαινομένων. 

Στην διάρκεια των εργασιών της Ημερίδας μηνύματα προς τους Συνέδρους απηύθυναν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος και ο Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις σύμφωνα με το Πρόγραμμα της Ημερίδας:
1.Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Προέδρου της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων περί του σκοπού της Ημερίδας, ο οποίος αναφέρθηκε α) στην περιγραφή των προβλημάτων που συνθέτουν τα φαινόμενα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού β) στην αγιογραφική θεμελίωση της κοινωνικής αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της Εκκλησίας και γ) στην αρμοδιότητα των εκκλησιαστικών κοινοτήτων, Ιερών Μητροπόλεων, Ενοριών και Ιερών Μονών να ασκούν φιλανθρωπική διακονία.
2.Του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Τιμοθέου Άνθη, Γραμματέως της Συνοδικής Επιτροπής Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας, με θέμα την παρουσίαση της επιτελούμενης φιλανθρωπικής και κοινωνικής διακονίας από τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στην εισήγησή του ο Πανοσιολογιώτατος αναφέρθηκε α) στην φιλανθρωπική διακονία των χρόνων της πρώτης περιόδου του Χριστιανισμού και β) στο φιλανθρωπικό έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος σήμερα, με την παρουσίαση αναλυτικών στατιστικών στοιχείων.

3. Του κ. Χρήστου Κύρκογλου, Υπεύθυνου για θέματα «Φτώχειας» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφαλίσεως με θέμα την παρουσίαση των δομών και των δράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου για την αντιμετώπιση της «Φτώχειας» και του «Κοινωνικού Αποκλεισμού».

Τέλος ακολούθησε γόνιμος διάλογος μεταξύ των συμμετασχόντων, με τα θέματα, τα οποία ετέθησαν από τους εισηγητές και επιπλέον διατυπώθηκαν προτάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη της κοινωνικής διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς και ενημερώσεως των στελεχών των Ιερών Μητροπόλεων για αναπτυξιακά προγράμματα.

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: