Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Τους κληρικούς τούς θέλουμε μπροστάρηδες στην κοινωνία και όχι μεμψίμοιρους ουραγούς»

Περίπου πενήντα νέους κληρικούς υποδέχθηκε, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο ΄Ιδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών τη Δευτέρα το πρωί, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Το αρχικό καλωσόρισμα απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος, Πρωτοπρ. π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, ο οποίος έκανε μια σύντομη αναφορά στον ιστορικό ρόλο της ενορίας στη ζωή της Εκκλησίας, ενώ αναφέρθηκε και στη σύγχρονη ανάγκη Ποιμαντικής των νέων κληρικών, η οποία οδήγησε άλλωστε και στη σύσταση του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως.

Ακολούθησε η ομιλία του Μακαριωτάτου προς τους υποψήφιους κληρικούς, κατά τη διάρκεια της οποίας τόνισε τη σπουδαιότητα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως. «Το Ι.Π.Ε. έρχεται επικουρικά να συμπληρώσει, με το πολύπλευρο παιδευτικό του έργο, την κατάρτιση των υποψηφίων κληρικών, σε συνεργασία με τους πνευματικούς τους, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρίσματα και τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα εκάστου, προκειμένου να τους αξιοποιήσει κατά τον καταλληλότερο τρόπο για τις ποικίλες και μεγάλες ανάγκες της εκκλησιαστικής διακονίας» είπε χαρακτηριστικά.

«Τον πρώτο ρόλο όμως», πρόσθεσε, «έχει σε κάθε περίπτωση η ελευθερία της βουλήσεως του νέου υποψηφίου ιερωμένου και ο διάλογος του καθενός με τον εαυτό του, με τον πνευματικό του και με τον Θεό».

«Τους κληρικούς τούς θέλουμε μπροστάρηδες στην κοινωνία, και όχι μεμψίμοιρους ουραγούς. Αυτό να έχετε πάντα ως κατευθυντήρια αρχή στη ζωή σας ως ανεξάρτητες προσωπικότητες», τόνισε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Μακαριώτατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: