Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Εξώδικο στην Μητρόπολη – Ιερέας καταγγέλλει τον Μητροπολίτη για παράβαση καθήκοντος

Ιερέας με 77,5% αναπηρία και συμπληρωμένα χρόνια προϋπηρεσίας, ζητά νόμιμα να συνταξιοδοτηθεί, αλλά ο Μητροπολίτης ΔΕΝ τον “απολύει”, αμφισβητώντας μάλιστα τα ιατρικά έγγραφα.

Ο ίδιος αναγκάστηκε να προσφύγει στην δικαιοσύνη, διότι ο Μητροπολίτης ως διοικητής του Ν.Π.Δ.Δ. "ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ", δεν του χορήγησε την άδεια να συνταξιοδοτηθεί, παρά τις αποφάσεις των ιατρικών επιτροπών.

Απίστευτα γεγονότα διαδραματίζονται στους κόλπους της εκκλησίας μας στην Ευρυτανία.

Ιερέας με 77,5% αναπηρία και συμπληρωμένα χρόνια για συνταξιοδότηση, αιτήθηκε νόμιμα στην Μητρόπολη Καρπενησίου να του χορηγηθούν τα σχετικά έγγραφα, ώστε να συνταξιοδοτηθεί, μιας και η κατάσταση της υγείας του δεν του επιτρέπει να συνεχίσει την ιερατική του αποστολή. Ο Μητροπολίτης, όμως, αρνήθηκε.

Αντί αυτού, όπως καταγγέλλει, με τον δέοντα σεβασμό, όπως διαβάζουμε στο εξώδικο, ο Μητροπολίτης Καρπενησίου όχι μόνο δεν προέβη στα νόμιμα ως όφειλε βάσει των ελληνικών νόμων ως διοικητής του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) "ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ", αλλά αντίθετα, σε τηλεφωνική επικοινωνία ενώπιον του γιου και της Πρεσβυτέρας του, του είπε "... να πας να εργαστείς κανονικά. Δεν σε απολύω. Τα χαρτιά των επιτροπών δεν είναι τίποτα".


Στην εξώδικη δήλωσή του, που επιδόθηκε στον Μητροπολίτη Καρπενησίου, τον οποίον καταγγέλλει για παράβαση καθήκοντος, αναφέρεται στην συμπεριφορά του Μητροπολίτη απέναντί του, η οποία του κλόνισε περεταίρω την υγεία, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί για 5 ημέρες σε νοσοκομείο του Αγρινίου με ανεβασμένο ζάχαρο, αφού είναι χρόνιος χρήστης ινσουλίνης και είναι ο λόγος που μαζί με την προχωρημένη βαρηκοΐα του, οι γιατροί με τις γνωματεύσεις τους, του αναγνώρισαν αναπηρία 77,5% και έκριναν πως είναι ανίκανος πλέον να εργαστεί.

Το Ιστορικό

Σύμφωνα με το εξώδικο, ο ιερέας κατέθεσε στην Αρχιεπισκοπή Καρπενησίου τα έγγραφα της ιατρικής γνωμάτευσης με αριθμό 64/19-8-2010, της Δευτεροβάθμιας Ιατρικής Επιτροπής του ΙΚΑ που εδρεύει στη Λαμία, η οποία βάσει των παθήσεων του: ζαχαρώδους διαβήτη 1.10.2 και βαρηκοΐας 5.2 προκύπτει ποσοστό αναπηρίας 77,5% και τον καθιστά ανίκανο για εργασία. 

Η αίτησή του και τα σχετικά έγγραφα για να συνταξιοδοτηθεί κατατέθηκαν στην Μητρόπολη στις 8 Σεπτεμβρίου 2010. Βάσει και του υπαλληλικού κώδικα, τον οποίο επικαλείται, τα έγγραφά του είναι νόμιμα και πράγματι βάσει των ιατρικών γνωματεύσεων δεν μπορεί να εργαστεί.

Μετά την κατάθεση των εγγράφων, ο ιερέας αναφέρει ότι έμεινε ήσυχος ότι ο Μητροπολίτης δεν είχε κανέναν λόγο να αρνηθεί την απόλυσή του. Εδώ όμως αρχίζουν και τα ανεξήγητα περιστατικά, όπως καταγγέλλεται.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2010, ο ιερέας επισκέφτηκε με τον γιο του την Μητρόπολη και συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη, με σκοπό να ρωτήσει για την τύχη της αίτησής του.

Δυστυχώς όμως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο Μητροπολίτης προφορικά αρνήθηκε να υπογράψει τα έγγραφα συνταξιοδότησής του, όπως νόμιμα ο ιερέας αιτήθηκε και μάλιστα καταγγέλλει ότι μπροστά στον γιο του αλλά και τηλεφωνικά παρουσία της Πρεσβυτέρας του, του είπε επί λέξει: "... να πας να εργαστείς κανονικά. Δεν σε απολύω. Τα χαρτιά των επιτροπών δεν είναι τίποτα".


Από την συμπεριφορά του Μητροπολίτη, ο Ιερέας υποστηρίζει ότι υπέστη σοβαρό κλονισμό η υγεία του, με αποτέλεσμα να του ανέβει κι άλλο το ζάχαρο και να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο Αγρινίου για πέντε ημέρες. 

Μετά την βελτίωση της υγείας του, ο Ιερέας απευθύνθηκε σε δικηγόρο και επέδωσε το σχετικό εξώδικο έγγραφο με ημερομηνία 1 Οκτωβρίου 2010 με το οποίο ζητά από την Μητρόπολη ".. εντός 3 ημερών" να υπογραφούν τα χαρτιά της συνταξιοδότησής του, αλλιώς θα εφαρμοστούν τα νόμιμα! 

Το εξώδικο εκδόθηκε από τον αρμόδιο δικαστικό επιμελητή του πρωτοδικείου Ευρυτανίας στις 7 Οκτωβρίου 2010 και παραδόθηκε σε υπάλληλο της Αρχιεπισκοπής.

Ερωτηματικά
και Συμπτώσεις

Το γεγονός ότι ιερείς αναγκάζονται να αποστέλλουν στον ποιμενάρχη τους εξώδικα για να τύχουν των απολύτως νομίμων δικαιωμάτων τους, αφού με την υγεία του άλλου κανείς δεν μπορεί να παίζει, μας προκάλεσε μεγάλη εντύπωση. Μετά το γεγονός ότι ο Μητροπολίτης Καρπενησίου αρνήθηκε να υπογράψει τα έγγραφα συνταξιοδότησης του ιερέως γεννάται και το πολύ εύλογο ερώτημα: Γιατί ο Μητροπολίτης αρνείται τα νόμιμα στον ιερέα του; 

Υπάρχει όμως και μια περίεργη σύμπτωση. Σήμερα, 13 Οκτωβρίου 2010, στα δικαστήρια Καρπενησίου δικάζεται ένας άλλος Ιερέας (πολύ κοντά στον Μητροπολίτη Καρπενησίου, ο οποίος μάλιστα πολλές φορές τον εκπροσωπεί σε διάφορες εκδηλώσεις) ως κατηγορούμενος για προπηλακισμό γυναίκας και απειλές κατά της ζωής της. 

Μάλιστα, το περιστατικό της μήνυσης που έγινε προ αρκετών μηνών έχει καταγραφεί από το Αστυνομικό Τμήμα Κερασοχωρίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Αυτόπτης μάρτυρας κατηγορίας του παραπάνω περιστατικού στην σημερινή δίκη - η οποία πιθανόν να αναβληθεί για πολλούς υπαρκτούς λόγους - είναι... ο ιερέας του οποίου αρνείται την συνταξιοδότηση ο Μητροπολίτης.

Πηγή: Ρομφαία με πληροφορίες από Ευρυτανικά Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: