Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Σε σκληρή γραμμή η Ιεραρχία

Της Παρασκευής Βονάτσου από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ (9/10/2010)

Η Εκκλησία θα παραπέμψει όλα τα ζητήματα σε επιτροπές οι οποίες θα καταλήξουν σύντομα σε πορίσματα. Οι προτάσεις κάθε επιτροπής θα κατατεθούν στο αρμόδιο για κάθε θέμα υπουργείο
***
Η αντίληψη των «σκληρών» φαίνεται ότι επικράτησε στην Ιεραρχία. Θεωρούν ότι η Εκκλησία οφείλει να έχει λόγο στη διαχείριση ζητημάτων όπως η Κάρτα του Πολίτη, τα σχολικά εγχειρίδια αλλά και το μεταναστευτικό
***
Προς σύγκρουση με την Πολιτεία για θέματα που έχουν ήδη ρυθμιστεί ή προωθούνται προς ρύθμιση οδεύει η ιεραρχία.

Οπως προέκυψε μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης, η Εκκλησία εμμένει να έχει λόγο σε ζητήματα, όπως η κάρτα του πολίτη, τα σχολικά βιβλία, η διδασκαλία των θρησκευτικών και τα μεταναστευτικά θέματα.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου έχει αντιδράσει στην πρόθεση της ιεραρχίας να παραπέμψει το θέμα των σχολικών εγχειριδίων σε ειδική επιτροπή, τονίζοντας ότι αυτό είναι ζήτημα που αφορά το υπουργείο Παιδείας και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Στο ανακοινωθέν μετά τη χθεσινή συνεδρίαση αναφέρεται ότι η Εκκλησία «με ανύστακτο και στοργικό ενδιαφέρον μελετά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ζητήματα που ενδέχεται να κρύβουν κινδύνους αλλοιώσεων και αλλοτριώσεων της πίστεως ή της εθνικής και κοινωνικής μας ζωής, όπως η κάρτα του πολίτη, θέματα που αφορούν τη διδασκαλία των θρησκευτικών, της ιστορίας και της γλώσσης στα σχολεία, το μεταναστευτικό και άλλα, προκειμένου συντόμως να καταθέσει τις απόψεις της στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και να ενημερώσει τον λαό του Θεού».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εκκλησία θα παραπέμψει όλα τα θέματα σε επιτροπές που θα καταλήξουν σύντομα σε πορίσματα, αφού κατά τα φαινόμενα επικράτησε η αντίληψη των «σκληρών» της ιεραρχίας (Ανθιμος Θεσσαλονίκης, Αμβρόσιος Καλαβρύτων, Σεραφείμ Πειραιώς κ.ά.), οι οποίοι θεωρούν ότι η Εκκλησία οφείλει να έχει λόγο στη διαχείριση ζητημάτων τέτοιου χαρακτήρα.

Οι προτάσεις κάθε επιτροπής θα κατατεθούν στο αρμόδιο για κάθε θέμα υπουργείο.

Η Αρχή
Με βάση τις ίδιες πηγές, ειδικά για την κάρτα του πολίτη η Εκκλησία αναμένει τη θέση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ώστε να εξετάσει αναλυτικά το ζήτημα.

Ηδη έχουν κατατεθεί στην Ιερά Σύνοδο διάφορες παρεμβάσεις θεολόγων, κληρικών αλλά και εκπαιδευτικών, οι οποίοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους, ενώ διάφοροι εκκλησιαστικοί κύκλοι καλούν σε συλλαλητήριο κατά της κάρτας.

Στόχος είναι να έχουν ετοιμαστεί πορίσματα μέχρι να τεθεί σε διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο.

Το θέμα της κάρτας του πολίτη έφερε στην ιεραρχία ο μητροπολίτης Αιτωλίας Κοσμάς, ενώ για το θέμα των σχολικών εγχειριδίων έχουν τοποθετηθεί ο Ηλείας Γερμανός και ο Ζακύνθου Χρυσόστομος, ενώ χθες ο Πειραιώς Σεραφείμ εμφανίστηκε «λάβρος» κατά του συμφώνου συμβίωσης, του προαιρετικού χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών και της προοπτικής κατάργησης του θρησκευτικού όρκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: