Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Συνεργασία Εκκλησίας-Πολιτείας για δημιουργία αναχώματος ανθρωπιάς και αλληλεγγύης

Γράφει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία:

Τι προβλέπει το «μνημόνιο» μεταξύ Εκκλησίας-Πολιτείας για τις ευπαθείς ομάδες

Οταν η Πολιτεία σηκώνει τα χέρια ψηλά, τότε μοιραία καταλήγουμε στα χέρια του Θεού.

Η συνεργασία στοχεύει στη δημιουργία ενός αναχώματος ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, όμως, υπογράφεται μνημόνιο! Μην πάει ο νους στο γνωστό μνημόνιο του ΔΝΤ με το οποίο εξασφάλισε χρήματα η χώρα αλλά σε ένα άλλου τύπου «μνημόνιο συνεργασίας» που υπέγραψαν πρόσφατα τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας με την Εκκλησία.

Μεταξύ των στόχων της συνεργασίας είναι η υποστήριξη ομάδων του πληθυσμού που απειλούνται ή αντιμετωπίζουν το φάσμα της ακραίας εισοδηματικής φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης και οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στα υπάρχοντα δίκτυα κοινωνικών υπηρεσιών, όπως είναι οι άστεγοι, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο, τα θύματα trafficking, οι χρήστες ουσιών, οι ηλικιωμένοι κ.ά.

Οι δύο πλευρές, Πολιτεία και Εκκλησία, συμφώνησαν ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου «να ενώσουν τις δυνάμεις τους, τους ανθρώπινους και υλικούς τους πόρους για να δημιουργήσουν ένα ανάχωμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης».

Μέχρι σήμερα δεν έχουν καταλήξει στο οικονομικό επίπεδο της συνεργασίας. Η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί και λειτουργεί υπό την προεδρία του γεν. γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Δ. Δασκαλάκη, θα έχει ετοιμάσει τη σχετική προγραμματική συμφωνία μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Τότε αναμένεται να μπουν και οι οριστικές υπογραφές και να οριστικοποιηθεί με ποιους ανθρώπινους πόρους και με πόσα χρήματα η κάθε πλευρά θα συνεισφέρει σε δράσεις κατά της φτώχειας.

Οι βασικοί άξονες

Διαβάζοντας ήδη τις γενικές γραμμές του μνημονίου βάσει του οποίου καταρτίζεται η τελική σύμβαση συνεργασίας μπορεί κανείς να βρει τους βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθούν τα υπουργεία και η Εκκλησία:

*Σε ό,τι αφορά τα υπουργεία, προβλέπεται ότι θα αναλάβουν την ενίσχυση των επιχειρήσεων για την καταπολέμηση των διακρίσεων στην απασχόληση, με δράσεις όπως ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση. Η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας για την απασχόληση ευάλωτων ομάδων, η ενίσχυση της απασχόλησης ιδιαίτερα για τις γυναίκες, τους νέους, τους μακροχρόνια ανέργους και η ενίσχυση της οικογένειας με έμφαση στη φτώχεια των παιδιών και τη στήριξη των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Στην τελική συμφωνία θα προβλέπονται μεταξύ άλλων δράσεις όπως προγράμματα δωρεάν μετακίνησης και εκπτώσεις στις υπεραστικές συγκοινωνίες κ.ά.

*Το σχέδιο δράσης της Αρχιεπισκοπής το υλοποιεί η ΜΚΟ «Αποστολή» και συνίσταται πρωτίστως στην ενίσχυση των προγραμμάτων σίτισης των απόρων, στην κοινωνική υποστήριξη των εξαρτημένων ατόμων, στην υποστήριξη κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων και ατόμων για να επανέλθουν στην αγορά εργασίας, στη φροντίδα ηλικιωμένων και κατάκοιτων.

*Προβλέπεται επίσης η δημιουργία δικτύου ψυχικής και κοινωνικής στήριξης ατόμων που έχουν αντιμετωπίσει ψυχικές ασθένειες και αγωνίζονται να επανενταχθούν στον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό και την κοινωνική υποστήριξη ατόμων με ειδικές ανάγκες και ικανότητες.

«Σχεδιάζουμε να διευρύνουμε τις δράσεις που ήδη αναπτύσσουμε στο κέντρο της Αθήνας» δήλωσε στην «Κ.Ε» ο Κ. Δήμτσας, γενικός διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Αποστολή». «Κύριος άξονάς μας παραμένουν οι οικονομικοί μετανάστες για να τους παρέχουμε τροφή και ρούχα. Επιπλέον σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία κινητών μονάδων παροχής ιατρικών υπηρεσιών προς τους αστέγους, μετανάστες και οικονομικά ασθενείς συνανθρώπους μας ενεργοποιώντας εθελοντές μας γιατρούς, ώστε να κάνουμε εμβολιασμούς, αλλά και γενικά να παρέχουμε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας. Ηδη έχουμε αυξήσει σημαντικά και τις μερίδες φαγητού που μοιράζουμε στα συσσίτια που οργανώνουμε καθημερινά».

Τα στελέχη της ΜΚΟ της Εκκλησίας φαίνονται διατεθειμένα να κινητοποιήσουν ένα δίκτυο περίπου 5.000 εθελοντών πρώτης γραμμής, ειδικούς επιστήμονες, γιατρούς, ψυχολόγους κ.ά. αλλά και απλούς ενορίτες για να μπορέσουν να υλοποιήσουν το έργο που θα αναλάβουν.

Είναι ακριβώς και το μεγάλο στοίχημα της συνεργασίας. «Αλλοτε βάζοντας εμείς ανθρώπινους πόρους, χρήματα και υλικοτεχνική υποδομή, κι άλλοτε η Πολιτεία μέσω των υπουργείων της, με στόχο να καταφέρουμε από τις αρχές του χειμώνα να στήσουμε τουλάχιστον στην πρωτεύουσα ένα δίχτυ προστασίας στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που κινδυνεύουν άμεσα από την οικονομική κρίση».

Σ. ΦΡΕΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: