Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Διαδικτυακό... ΚΕΠ για κληρικούς

Της Παρασκευής Βονάτσου στο ΕΘΝΟΣ (22-10-2010)

Ενα ηλεκτρονικό... ΚΕΠ για εφημέριους και εκκλησιαστικούς υπαλλήλους έχει κάνει την εμφάνισή του στο Διαδίκτυο και ήδη έχει δεχτεί περισσότερες από 2.000 επισκέψεις.

Ο ηλεκτρονικός «οδηγός» για κληρικούς βρίσκεται στη διεύθυνση http://efimeriosgr.blogspot.com και, όπως σημειώνει ο δημιουργός της, «λειτουργεί αφιλοκερδώς σε ερασιτεχνική βάση».

Σε αυτό το διαδικτυακό... εγχειρίδιο μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να βρει από εξειδικευμένα εκκλησιαστικά θέματα, όπως τις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, πάρα πολλά «πρακτικά» ζητήματα σχετικά με την τέλεση μυστηρίων και τη διαχείριση των οικονομικών κάθε ενορίας αλλά και ενότητες εστιασμένες στην επικαιρότητα, όπως τα επιδόματα των κληρικών.

Το ιστολόγιο είναι «δομημένο» με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων, ώστε να είναι χρηστικό και να είναι άμεσα προσβάσιμη κάθε πληροφορία.

Το όλο εγχείρημα φέρει την υπογραφή του κ. Βασίλειου Ντάγκαλου, ο οποίος είναι υπάλληλος στη Μητρόπολη Θήρας, και το υλικό βασίζεται στην εμπειρία του, ενώ παρατίθενται και οι πηγές απ’ όπου αντλούνται εκκλησιαστικά θέματα. Ο εμπνευστής τής προσπάθειας σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «αποσκοπεί στην πληροφόρηση για θέματα που αφορούν τους εφημέριους και τους εκκλησιαστικούς υπαλλήλους».

«Ποιο είναι το λογιστικό σύστημα των ενοριών», «πού αποδίδει η μητρόπολη την τριμηνία», «τι είναι το βιβλίο βαπτίσεων», «ποια βιβλία και στοιχεία θεωρεί η μητρόπολη, σύμφωνα με τη νομοθεσία», είναι μερικές από τις 189 ερωτήσεις που απαντώνται αναλυτικά στο συγκεκριμένο blog. Το συγκεκριμένο μάλιστα ιστολόγιο έγινε γνωστό μέσα από έναν άλλο εκκλησιαστικό διαδικτυακό τόπο, το http://syndesmosklchi.blogspot.com, το οποίο δημιούργησαν κληρικοί της Χίου.

«Δίνει λύσεις»
Μιλώντας στο «Εθνος» ο π. Γεώργιος Κωνσταντίνου, πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών της Μητρόπολης Χίου, σημείωσε: «Είδαμε ότι αυτά που αναφέρονται στο συγκεκριμένο ιστολόγιο επιλύουν πολλά από τα ζητήματα που απασχολούν κληρικούς και διοικητικούς υπαλλήλους και έτσι δημοσιοποιήσαμε τη συγκεκριμένη προσπάθεια μέσα από τη δική μας ιστοσελίδα. Μάλιστα, ήδη γνωστοποιήσαμε την προσπάθεια στον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος σαν επιτελικό όργανο.

Οπως φαίνεται, δημιουργήθηκε από προσφορά ενός ανθρώπου που θέλει να μεταφέρει την επαγγελματική του εμπειρία, γι’ αυτό το κρίναμε ως οργανωμένο και καλοδεχούμενο και το αναπαραγάγαμε και στο δικό μας blog».

Ο π. Γεώργιος, ο οποίος είναι εφημέριος στην Κοίμηση Θεοτόκου στην Καλλιμασιά Χίου, έχει ήδη περιηγηθεί στο συγκεκριμένο blog και προσθέτει: «Παρατηρώ ότι ανανεώνεται και ότι έχει μεγάλο εύρος θεμάτων.

Το έργο του κληρικού είναι πολυποίκιλο, από την τέλεση των μυστηρίων μέχρι και την ενασχόληση με διοικητικά θέματα της ενορίας. Επίσης, υπάρχουν και σύνδεσμοι με Πατριαρχεία και Ορθόδοξες Εκκλησίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: