Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χίος. Κλειστά τα Σχολεία την Τρίτη.

Φωτο: Γνώμη της Χίου
Σύμφωνα με το ChiosNews.com (18/10/2010): 

Πλημμυρίσαμε!!!

Σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης κήρυξε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου το νομό, ενώ όπως μας δήλωσε ο Νομάρχης Πολύδωρος Λαμπρινούδης την Τρίτη τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.
Ποτάμια έγιναν οι δρόμοι όχι μόνο στο κέντρο της πόλης, αλλά και στην περιφέρεια.
Ιδιοκτήτες καταστημάτων και κάτοικοι σε Βενιζέλου, Ροδοκανάκη, Απλωταριά και στις παρόδους αλλά και Φάρκαινα, Κοντάρι, Λέτσαινα, Αρμένη ποταμό προσπαθούν να διώξουν τα νερά από τα σπίτια και καταστήματά τους.
Δεκάδες κλήσεις δέχτηκε η πυροσβεστική υπηρεσία, ενώ στην προσπάθεια άντλησης νερών βρισκόταν και η Εθελοντική ομάδα ¨Ο¨>

Και ενώ στο κέντρο είχε σημειωθεί μποτιλιάρισμα από τις 7.00 και μετά, με τους γονείς να προσπαθούν να φτάσουν στα φροντιστήρια να πάρουν τα παιδιά τους αλλά και με καταστηματάρχες να προσπαθούν να φτάσουν στα μαγαζιά τους, στο περιφερειακό οδικό δίκτυο έντονα ήταν τα προβλήματα με κατολισθήσεις και σπασμένα ντουβάρια που οι πέτρες κατέληξαν στο δρόμο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ακόμα και στον Κοφινά, στην μεραρχία Αρχιπελάγους λίγο μετά το νηπιαγωγείο της Μαυρώνη μέχρι και τον Αγιο Ματθαίο υπήρχαν πολλά προβλήματα με τα νερά που από τα χωράφια κατέληγαν στο χείμαρο.

Ενας νεκρός στους Ολύμπους από την κακοκαιρία
Δε 18/10/2010 Η κακοκαιρία και η καταρρακτώδη βροχή τις βραδινές ώρες της Πέμπτης, προκάλεσαν το χαμό ενός αξιαγάπητου και ξεχωριστού κατοίκου των Ολύμπων.
Ο χείμαρρος μεταξύ Ολύμπων και Μεστών παρέσυρε τον 62χρονο καθηγητή Νίκο Λατουσάκη, με αποτέλεσμα τον τραγικό θανατό του. Ο άτυχος Νίκος ήταν ο τελευταίος κοινοτάρχης των Ολύμπων, πριν τη συνένωση των χωριών σε Δήμο Μαστιχοχωρίων.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία (Enet.gr):

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χίος - Ένας νεκρός
Τουλάχιστον 15 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από τα οχήματά τους

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε παρασύρθηκε από τα νερά και ανετράπη, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Πρόκειται για 62χρονο που είχε διατελέσει κοινοτάρχης του χωριού Ολύμποι. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο νομός Χίου
Το περιστατικό σημειώθηκε στο χωριό Ολύμποι, νότια του νησιού.
Εν τω μεταξύ, η πυροσβεστική υπηρεσία απεγκλώβισε τουλάχιστον 15 ανθρώπους από αυτοκίνητα που είχαν παρασυρθεί, ενώ επενέβη σε περίπου 140 περιπτώσεις για αντλήσεις υδάτων από οικίες, υπόγεια και καταστήματα.
Στο νησί επιχειρούσαν 15 συνεργεία με 35 πυροσβέστες. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι δυνάμεις ενισχύθηκαν μετά τις 10 το βράδυ με 15 πυροσβέστες και 10 συνεργεία από την Μυτιλήνη.
Οι ραγδαίες βροχοπτώσεις που σημειώνονται από το πρωί έχουν προκαλέσει προβλήματα στους Δήμους Χίου και Αγίου Μηνά.
Οι περισσότερες πλημμύρες σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου της Χίου (Κοντάρι, Λευκωνιά, Κάμπο) όσο και στους παραλιακούς οικισμούς του Δήμου Αγίου Μηνά Αγία Ερμιόνη, Μέγα Λιμιώνα.
Εξάλλου κατέρρευσε – πιθανόν κατά τη διάρκεια της νύχτας - μέρος της στέγης του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Χίου και αναμένεται οι τάξεις του να μεταστεγαστούν στο κτήριο του Κέντρου των παιδιών με ειδικές ανάγκες ή στο κτήριο του πρώην Εκκλησιαστικού Γυμνασίου που φέτος δεν λειτουργεί.

Σύμφωνα με την ΠΑΤΡΙΔΑ:
Φωτο: ΠΑΤΡΙΔΑ

ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΕΝΗ Η ΠΟΛΗ - ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ -ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κυρηχθεί ο νομός Χίου αφου τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει ανυπολογιστες ζημιές σε σπίτια και καταστήματα ενω υπάρχει και ένας νεκρός ο 62χρόνος Ν. Λατουσάκης, στην περιοχή των Ολύμπων, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητο του και παρασύρθηκε απο τα ορμητικά νέρα. 
Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε βάλτους και είναι αδιάβατοι, δεκάδες αυτοκίνητα έχουν εγκλωβιστεί και αλλα έχουν παρασυρθεί ενω σχεδόν όλα τα μαγαζιά σε Απλωταριά, Καλοπλύτου, Πασπάτη, Βενιζέλου αλλά και στο Βαρβάσι έχουν πλημμυρίσει προκαλώντας καταστροφές χιλιάδων ευρώ και την αγανάκτηση των καταστηματαρχών. 
Μάλιστα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου συγκάλει για αύριο στη 13.00 έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο.  
Μεγάλες καταστροφές παρατηρούνται και στα σχολικά κτήρια με πλυμμηρισμένα υπόγεια στα περισσότερα απο αυτά, αύριο Τρίτη όλα τα σχολεία του Νομού θα παραμείνουν κλειστά.
Ο Δήμος Χίου και όλοι οι φορείς απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Σύμφωνα με τη Γνώμη της Χίου:

Ποτάμι Απλωταριά & Βενιζέλου!!! – Ματαιώθηκε η επίσκεψη Σαμαρά

Πενήντα χρόνια που κατοικώ, εργάζομαι και κινούμαι στην Απλωταριά δεν θυμάμαι τέτοια νεροποντή και ορμή των υδάτων! Είναι απίστευτες οι ποσότητες του νερού εδώ μπροστά στα γραφεία της Γνώμης της Χίου, που κατεβαίνουν από Καλαμπόκα και Ατσικής (Στεφ. Τσουρή). Πιστεύω, ότι το ύψος της βροχής αυτή τη στιγμή πλησιάζει το μισό μέτρο, θυμίζοντας ορμητικό χείμαρρο!
Πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση, όπως πληροφορούμαστε στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου έχουν πλημμυρίσει καταστήματα.
Από το πρωί σήμερα Δευτέρα, οι ακατάπαυστες έντονες βροχοπτώσεις στη Χίο έγιναν αιτία να πλημμυρίσουν πολλά σπίτια και υπόγεια καταστήματα στις περιοχές Λευκωνιάς - Κοντάρι, Βάγια - Θυμιανά, Χριστός Βαρβάσι, Λεωφόρου Ενώσεως, Αγία Ερμιόνη, Μέγας Λιμιώνας, Κάμπος αλλά και στην πόλη της Χίου. Η Π.Υ. Χίου δέχτηκε δεκάδες κλήσεις και ανταποκρίθηκε σε πολλές από αυτές.
Λόγω της κακοκαιρίας δεν έγινε δυνατόν να πραγματοποιηθεί επίσης η προγραμματισμένη για σήμερα και αύριο επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.
Ειδικότερα, όσον αφορά τις επεμβάσεις της Π.Υ. Χίου εκδόθηκαν μέχρι στιγμής δύο δελτία τύπου:
Το πρώτο αναφέρει: «Σήμερα 18-10-2010 λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων η Υπηρεσία μας επενέβη σε 6 αντλήσεις υδάτων από οικίες στις περιοχές Λευκωνιάς - Κοντάρι, Βάγια - Θυμιανά, Χριστός Βαρβάση και Λεωφόρου Ενώσεως.”
Στο δεύτερο δ.τ. της Π.Υ. αναφέρονται τα εξής:
«Σε συνέχεια του προηγούμενου δελτίου τύπου η Υπηρεσία μας σήμερα 18-10-2010 από Ω/08.30 μέχρι Ω/17.00 λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, επενέβη συνολικά σε 26 αντλήσεις υδάτων από οικίες, υπόγεια και καταστήματα με 8 συνεργεία άντλησης υδάτων και 16 άντρες στις περιοχές Αγία Ερμιόνη, Μέγας Λιμιώνας, Βάγια, Θυμιανά, Κοντάρι, Λευκωνιά, Κάμπος και στην πόλη της Χίου (δύο αντλήσεις).”

Δεν υπάρχουν σχόλια: