Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

"Ἡ κατ᾽ οἶκον Ἐκκλησία ἐν κινδύνῳ; Προβληματικὴ καὶ προοπτικὲς τοῦ μεικτοῦ γάμου"

41o ΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Τίτλος άρθρου: Αρχιερατικό συνέδριο Ελληνο-ορθόδοξης Εκκλησίας στη Γερμανία
Του δημοσιογράφου Γιώργου Παππά, δημοσιεύτηκε στο ΜΠΕ / ΑΠΕ

Οι μεικτοί γάμοι Ελλήνων Ορθοδόξων που ζουν στη Γερμανία είναι μια πραγματικότητα με όλο και πιεστικότερο χαρακτήρα και για την Εκκλησία. Στο θέμα του μεικτού γάμου ως ιδιαίτερου ποιμαντικού ζητήματος της Εκκλησίας στη Διασπορά αφιερώθηκε το φετινό 41ο Ιερατικό της Μητρόπολης Γερμανίας και Εξαρχία Κεντρώας Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε το τετραήμερο 10-14.10.2010, για πρώτη φορά στο Βερολίνο. «Ήταν καιρός να ασχοληθούμε με το θέμα αυτό», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος επικαλούμενος έρευνα της Μητρόπολης Γερμανίας που καλύπτει το χρονικό διάστημα από το 1940 και μετέπειτα η οποία δείχνει ότι ο αριθμός των μεικτών γάμων αυξάνεται συνεχώς. Βάσει των στοιχείων αυτών πάνω από 40% των γάμων είναι με Χριστιανούς άλλων Εκκλησιών, Ευαγγελικούς και Καθολικούς. Στόχος του συνεδρίου ήταν να βοηθήσει τους κληρικούς σε όλη τη Γερμανία, να τους «οπλίσει πνευματικά», στην αντιμετώπιση των πάσης φύσεως προβλημάτων που προκύπτουν στους μεικτούς γάμους.

Οι μεικτοί γάμοι θα μπορούσαν να είναι και «το μέτρο επιτυχημένης ενσωμάτωσης», τόνισε ο κ. Αυγουστίνος στην εναρκτήρια ομιλία του. Υπό την έννοια αυτή το θέμα του συνεδρίου - χωρίς να είναι προσχεδιασμένο - συνέπεσε με την άκρως επίκαιρη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται αυτό το διάστημα στη Γερμανία για το βαθμό ενσωμάτωσης των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα. Ο κ. Αυγουστίνος υπογραμμίζει την επιτυχημένη και «απροβλημάτιστη» ενσωμάτωση - «όχι αφομοίωση» - των Ελλήνων που ζουν στη Γερμανία, σε σημείο να θεωρούνται από το Δήμαρχο του Μονάχου Κρίστιαν Ούντε ως «πρότυπο» ενσωμάτωσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Εκκλησία έχει η κατηγορία των μεικτών γάμων στους οποίους και οι δύο είναι ενεργά μέλη διαφορετικών εκκλησιών. Τα ζητήματα που προκύπτουν ποικίλουν, από την επιλογή του τρόπου του μυστηρίου, μέχρι την επιλογή του θρησκεύματος των παιδιών, από την καθημερινή ζωή σε περίπτωση που τα μέλη της οικογένειας ακολουθούν δύο διαφορετικά ημερολόγια και κατά συνέπεια και διαφορετικά εορτολόγια, μέχρι και το «ύστατο» θέμα του θανάτου και το τελετουργικό της ταφής. Στο συνέδριο έγινε μία προσπάθεια να βελτιωθεί και να συστηματοποιηθεί αυτό που γίνεται εδώ και 47 χρόνια από την ίδρυση της Μητροπόλεως Γερμανίας καθώς «δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις».

Ο ρόλος της Εκκλησίας είναι «να σκύψει στο πρόβλημα των ανθρώπων με αγάπη», σημείωσε ο κ. Αυγουστίνος παραπέμποντας στη διαπίστωση του κεντρικού εισηγητή ότι «το θέμα του μεικτού γάμου μεταξύ χριστιανών είναι ουσιαστικά συνέπεια του χωρισμού των εκκλησιών». Με τις άλλες δύο Εκκλησίες την Καθολική και την Ευαγγελική έχουν συνταχθεί «κοινά κείμενα», στα οποία προσδιορίζονται τα όρια του επιτρεπτού για την κάθε πλευρά. Αυτό αποτελεί έναν «καλό τυφλοσούρτη» για τη διαχείριση του ζητήματος του μεικτού γάμου χωρίς να αποστεί, η μία ή η άλλη πλευρά από τα προβλεπόμενα δογματικά όρια.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα του συνεδρίου που έγινε στο Βερολίνο από 11 ως14 Οκτωβρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: