Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Δίκτυο για την προστασία του παιδιού, «Έλα μαζί μας. Όλοι μαζί μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερα»

Με το σύνθημα «Έλα μαζί μας. Όλοι μαζί μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερα» το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ξεκινά την 1η Οκτωβρίου την προσπάθειά του να οργανώσει Δίκτυο για την προστασία του παιδιού.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια έχει το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας των Ανηλίκων (ΚΕΣΑΘΕΑ), αποστολή του οποίου είναι η δημιουργία του Δικτύου για την προστασία των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, κυρίως μέσω της συγκρότησης ή της ανασυγκρότησης των Εταιριών Προστασίας Ανηλίκων και της παρακολούθησης του έργου τους.

Με τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ, τα οποία θα αρχίσουν να μεταδίδονται την Παρασκευή, θα καλούνται Υπηρεσίες του Δημοσίου, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιωτικοί φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με τους ανήλικους παραβάτες και τους ανήλικους σε κίνδυνο, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων ή ομάδες νέων να συμμετέχουν στις ιδρυτικές συνεδριάσεις του Δικτύου σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους του ΚΕΣΑΘΕΑ στα τηλέφωνα 2310-379171, 364,378 ή να στείλουν μήνυμα με μια απλή δήλωση συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση kesathea@justice.gr.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης, κατά τη διάρκεια της πρώτης σύσκεψης του ΚΕΣΑΘΕΑ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη υπογράμμισε ότι «οι επιστήμονες οι οποίοι συμμετέχουν στην προσπάθεια για τη διαμόρφωση του Δικτύου προστασίας των παιδιών είναι άξιοι άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών και της επικοινωνίας και έχουν επιφορτιστεί με το έργο, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να σχεδιάσουν και να συντονίσουν την κοινή εθνική προσπάθεια». Ο Υπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το ΚΕΣΑΘΕΑ θα εισηγείται μέτρα για την αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της εγκληματικότητας των ανηλίκων, θα διαμορφώνει και θα συντονίζει μηχανισμούς ανίχνευσης της κακοποίησης των παιδιών, θα οργανώνει τον εθελοντισμό στην στήριξη των ανηλίκων και θα τηρεί στατιστικά στοιχεία.

Μέχρι σήμερα επίσημη καταγραφή και στατιστικά στοιχεία για την παιδική κακοποίηση στην Ελλάδα δεν υπάρχουν. Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (Ι.Υ.Π.) εκτιμά ότι για κάθε 10.000 γεννήσεις το χρόνο κακοποιείται το 1% με 2% των παιδιών. Δηλαδή, αναμένονται 1.000 με 2.000 νέα περιστατικά κακοποίησης σε παιδιά ηλικίας 0 έως 3 ετών.

Επίσης, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 5.000 με 10.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας πέφτουν θύματα κάποιας μορφής κακοποίησης από την οικογένεια τους ή τους συγγενείς τους.

Στοιχεία του 2008 κάνουν λόγο για 28.000 περιστατικά παιδικής κακοποίησης, εκ των οποίων τα 2.800 παιδιά ήταν μικρότερα των 5 ετών, ενώ 2.240 απέκτησαν κάποια μορφή αναπηρίας. Υπολογίζεται ότι τα 7.000 με 8.000 είναι αγόρια και τα 17.000 κορίτσια.

Η UNICEF το 2006 υπολόγισε ότι κάθε χρόνο 45.000 παιδιά στην Ελλάδα πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: