Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Οικουμενικός Πατριάρχης: "Κίνηση πίσω από την ράχη μας η προσπάθεια τέλεσης θείας λειτουργίας στην Αγία Σοφία"

Ως κίνηση «πίσω από τη ράχη μας» χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την επιδίωξη ομάδας να τελέσει θεία λειτουργία στο Ναό της Αγίας Σοφίας ο οποίος τώρα λειτουργεί ως μουσείο. Ο Πατριάρχης μιλώντας σήμερα σε προσκυνητές από την Καρδίτσα τους προέτρεψε να επισκέπτονται τα σεβάσματα τους Γένους και της Ορθοδοξίας όπως είναι η Αγία Σοφία. Αναφερόμενος στην κίνηση που έγινε πρόσφατα για να τελεσθεί εκεί Θεία Λειτουργία είπε μεταξύ άλλων ότι, εκτός του ότι δεν δόθηκε η απαιτούμενη άδεια από τις Αρχές, παρόμοια εγχειρήματα δεν επιτρέπονται χωρίς την ευλογία του ποιμενάρχου της περιοχής, δηλαδή αγνοώντας την τοπική Εκκλησιαστική Αρχή, που στην προκειμένη περίπτωση είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

Ο Πατριάρχης επεσήμανε το γεγονός ότι στην Ορθοδοξία υπάρχουν Κανόνες και φέρνοντας σαν παράδειγμα την Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος, από όπου προέρχονταν οι προσκυνητές, σημείωσε ότι κανείς δεν θα μπορούσε να τελέσει εκεί Θεία Λειτουργία χωρίς την άδεια των τοπικών Εκκλησιαστικών Αρχών. Πρόσθεσε ακόμη, ότι «το ίδιο συμβαίνει και στην Πόλη μας η οποία αποτελεί δικαιοδοσία της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως». 

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στην ιστορική Θεια Λειτουργία που τέλεσε στην Μονή της Παναγίας Σουμελά και εκφράζοντας την συγκίνησή του είπε ότι «πρόκειται για μία Θεία Λειτουργία ,τη συγκίνηση της οποίας δεν θα ξεχάσω ποτέ».

Ακολούθως ένας προς ένας οι προσκυνητές, με επί κεφαλής τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ζαχαροπλαστών Νομού Καρδίτσας, έλαβαν την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: