Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

"Παγώνουν" και οι χειροτονίες...

Σύμφωνα με άρθρο του Σωτήρη Σταθόπουλου από τη RealNews που μεταφέρει η Romfea:

"Παγώνουν" και οι χειροτονίες...

Το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο, που έχει ανακοινωθεί ήδη δια στόματος Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σκέφτεται να επεκτείνει η Κυβέρνηση και στην Εκκλησία από τον Σεπτέμβριο.
Ήδη, πάντως, ένας άλλος υπουργός, ο Γιάννης Ραγκούσης, τους συμπεριέλαβε στην απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων.
Η Ελλαδική Εκκλησία τηρεί στάση αναμονής, ενώ ορισμένοι ιεράρχες σπεύδουν από τώρα να χειροτονήσουν κληρικούς για τον φόβο των Ιουδαίων…
Οι συγκεκριμένες πληροφορίες το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν, με αποτέλεσμα να επικρατεί ένταση μεταξύ των ιερέων, καθώς μια τέτοια κίνηση από πλευράς κυβέρνησης θα ήταν casus belli για την Ελλαδική Εκκλησία.
Η ανησυχία είναι έκδηλη στη Μονή Πετράκη και το θέμα τέθηκε στον Αρχιεπίσκοπο στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, από μητροπολίτες κυρίως της περιφέρειας.
Ο κ. Ιερώνυμος, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ιδιαιτέρως καθησυχαστικός, τους τόνισε ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα, αλλά παράλληλα τους ζήτησε να μην το ανακινούν στα ΜΜΕ.

Σκληρή αντιπαράθεση

Η αντιπαράθεση αναμένεται να είναι σκληρή, καθώς, όπως εκτιμούν κληρικοί, η κυβέρνηση θα αγγίξει ένα εσωτερικό και πολύ ευαίσθητο θέμα.
Επίσης, τονίζουν πως πολλές οργανικές θέσεις – κυρίως στην περιφέρεια- παραμένουν ακάλυπτες και αυτό φαίνεται στις μεγάλες εορτές, όταν ένας ιερέας αναγκάζεται την ίδια ημέρα να λειτουργεί σε πολλές ενορίες.
Δεν λείπουν και οι ακραίες φωνές, που μιλούν ακόμα και για συρρίκνωση του εκκλησιαστικού κλήρου. Αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Υπάρχει, όμως, και η άλλη… Οι χειροτονίες πολλές φορές αποτελούν τις δημόσιες σχέσεις Ιεραρχών.
Το παρελθόν έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις πως μητροπολίτες προχωρούσαν στην ανάδειξη νέων προσώπων στον κλήρο, προκειμένου να δημιουργήσουν μια ομάδα «αυλικών» που θα ελέγχει ουσιαστικά όλο το νομό.
Όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο… Η εικόνα δεν αλλάζει ακόμα και στα ανώτατα κλιμάκια της ιεροσύνης, όπου δίνεται σκληρή μάχη για το ποιος μητροπολίτης θα εκλεγεί, προκειμένου να διαμορφωθούν στρατόπεδα και συμμαχίες μέσα στην Ιεραρχία.
Πράγματι, μέχρι στιγμής, δεν έχει φτάσει εγκύκλιος για το επίμαχο θέμα στο υπουργείο Παιδείας, καθώς εκεί ανήκουν οι κληρικοί, ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών παραμένουν ανοιχτά.

Μισθοδοσία

Στην Εκκλησία της Ελλάδος υπηρετούν περίπου 9.000 κληρικοί απ’ όλες τις βαθμίδες (σε αυτούς προσμετρούνται κι εκείνοι που βρίσκονται εκτός Ελλάδος).
Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2010, οι μισθοί τους φτάνουν τα 232.200.000 ευρώ, ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό.
Η ετήσια αποζημίωση για τον εφημεριακό κλήρο ανέρχεται στα 226 εκατ. ευρώ, ενώ για τους αρχιερείς και τους ιεροκήρυκες φτάνει τα 6,2 εκατ. ευρώ.
Οι κληρικοί – δημόσιοι υπάλληλοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στους έγγαμους και στους άγαμους. Στην πρώτη κατηγορία, ο βασικός μισθός ανέρχεται στα 900 ευρώ με πτυχίο πανεπιστημίου, 750 ευρώ για απόφοιτους εκκλησιαστικών σχολών και περίπου 650 με απολυτήριο γυμνασίου, ενώ σε αυτούς δεν συνυπολογίζονται επιδόματα, αλλά και τυχερά..
Η εικόνα και η μισθολογική κλίμακα αλλάζει όταν αναφερόμαστε σε μητροπολίτες, που από το 1980 πληρώνονται από το κράτος.
Ο μισθός τους, μαζί με τα επιδόματα αλλά και τη συμμετοχή τους στα μυστήρια, αγγίζει τα 2.000 ευρώ (1.436 είναι επισήμως ο βασικός), ενώ στα 2.300 ανέρχεται ο μισθός του Αρχιεπισκόπου.

Κρατικά ταμεία

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς ότι από τα κρατικά ταμεία, εκτός από τη μισθοδοσία των κληρικών, εκταμιεύονται ακόμη κάποια εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των Εκκλησιαστικών σχολών και οργανισμών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Προϋπολογισμού του 2010, για την επιχορήγηση των ανωτάτων εκκλησιαστικών ακαδημιών δίνονται 2,2 εκατ. ευρώ, ενώ για τους εκκλησιαστικούς οργανισμούς 920.000 ευρώ, από περίπου 1 εκατ. ευρώ που ήταν το 2009.
Συνολικά, το υπουργείο Παιδείας δαπανά για την Γενική Γραμματεία Θρησκευτικών 246.917.000 ευρώ, 4 εκατ. λιγότερα σε σχέση με πέρσι.

ΓΡΙΝΙΕΣ ΑΠΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ….

Από την πλευρά της, η Εκκλησία απαντά πως για το φιλανθρωπικό της έργο την προηγούμενη χρονιά ξόδεψε περίπου 100 εκατ. ευρώ για τα 766 ιδρύματα που συντηρεί σε όλη τη χώρα, μια κοινωνική προσφορά η οποία –όπως λένε- δεν αναγνωρίζεται από την Κυβέρνηση.
Η κατάσταση στο εσωτερικό της Ιεραρχίας είναι έκρυθμή. Το ενδεχόμενο πάγωμα των χειροτονιών από το υπουργείο Οικονομικών θα είναι, όπως υποστηρίζουν μητροπολίτες, η σταγόνα που θα ξεχειλίσει από το ποτήρι, ενώ θα περιμένουν και τη στάση που θα κρατήσει ο Αρχιεπίσκοπος, καθώς πληθαίνουν οι φωνές μητροπολιτών που ασκούν κριτική στους χειρισμούς του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: