Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Τρίτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Ιούνιο

Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010, στην τρίτη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από τη Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος, η οποία υπέβαλε απολογισμό των εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Νέοι – Εκκλησία – Πολιτισμός», που πραγματοποιήθηκαν σε έξι περιφερειακά Φεστιβάλ Νεότητος, στις Ιερές Μητροπόλεις Ξάνθης και Περιθεωρίου, Λαρίσης και Τυρνάβου, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Αιτωλίας και Ακαρνανίας και Νέας Σμύρνης. Σε αυτές τις εκδηλώσεις συμμετείχαν 2.600 Έφηβοι και Νέοι από 39 Ιερές Μητροπόλεις, δραστηριοποιούμενοι σε καλλιτεχνικές και θεατρικές ομάδες, Χορωδίες και Παραδοσιακά Συγκροτήματα.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ενημερώθηκε από την Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας, ότι για το έτος 2009 δαπανήθηκαν περισσότερα από ενενήντα έξι εκατομμύρια ευρώ, (96.023.217,51 ₠), για την συντήρηση και την λειτουργία των Ιδρυμάτων και για φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Η Εκκλησία της Ελλάδος ασκεί ένα τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο προς ανακούφιση των πασχόντων και αναξιοπαθούντων αδελφών μας, το οποίο επιτελείται με επτακόσια (700) περίπου Ιδρύματα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις.

Μετά από πρόταση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ειδικών Ποιμαντικών Υποθέσεων και Καταστάσεων, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να αποσταλεί Εγκύκλιος σε όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, για να διερευνηθεί ποιές Μητροπόλεις μπορούν να φιλοξενήσουν Κέντρα Αποκαταστάσεως Νέων, που έχουν απεξαρτηθεί από ουσίες, και με ποιόν τρόπο μπορούν να συμβάλουν στην δημιουργία των Κέντρων αυτών.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε :
– την ανανέωση των χορηγουμένων, υπό της Εκκλησίας της Ελλάδος, υποτροφιών σε 100 Έλληνες και Αλλοδαπούς Φοιτητές, και την χορήγηση νέων για το προσεχές ακαδημαϊκό έτος 2010 – 2011. Το ποσό της κάθε υποτροφίας είναι 500 ₠ μηνιαίως.
– την πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος, για την έναρξη της νέας Κατηχητικής Περιόδου 2010 – 2011, για την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010, καθώς και τα νέα Κατηχητικά Βοηθήματα που θα χρησιμοποιηθούν.
– την πρόταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου για την φιλοξενία παιδιών από τις Ενορίες της Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Πράγας της Εκκλησίας της Τσεχίας, για 10 ημέρες, στις εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεώς του.
– την πρόταση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γάμου, Οικογενείας, Προστασίας του Παιδιού και Δημογραφικού Προβλήματος για την πραγματοποίηση Διεπιστημονικής Συσκέψεως την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010, στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην Ιερά Μονή Πεντέλης, με θέμα : «Τα νέα κοινωνικά δεδομένα και νομοθετικά μέτρα για τον Γάμο και την Οικογένεια - Ορθόδοξη αντιμετώπιση και προτάσεις».
– την πρόταση του Ειδικού Νομικού Συμβούλου παρά τη Ιερά Συνόδω για την διοργάνωση Συνεδρίου Νομικών Συμβούλων της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον προσεχή Οκτώβριο.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος όρισε, κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο και Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, ως εκπροσώπους της Εκκλησίας για την συγκρότηση άτυπης επιτροπής που θα ασχοληθεί με την ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού.

Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε αποσπάσεις Κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Ιερές Μητροπόλεις του εξωτερικού και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: