Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Διάλογος για να επέλθει ηρεμία στα της τοπικής Εκκλησιάς (του Γ. Παπαδόπουλου)

Του ΓΙΩΡΓΟΥ Φ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
– Δημοτικού Συμβούλου Χίου*

Θα ήμουν ο τελευταίος που θα ήθελε να στενοχωρήσει τον Επίσκοπό μας. Σχεδόν είκοσι χρόνια εκ του σύνεγγυς, πλησίον του, διδάχθηκα πολλά και διαμόρφωσα μια συνείδηση που μου επιτρέπει να διακρίνω εν πολλοίς πότε υπάρχει δίκιο και πότε άδικο. Διδάχθηκα ήθος, εκκλησιαστική ευπρέπεια και
σοβαρότητα. Ο Μητροπολίτης μας είναι από τους πλέον δημοκρατικούς Μητροπολίτες. Δημοκρατικός στην αντίληψη και στην πρακτική. Αρκεί να του δίδεται η δυνατότητα να αποφασίζει εκείνος και όχι άλλοι…
Δεν είχα σκοπό να μιλήσω δημόσια για το ζήτημα αυτό, αλλά βλέπω ότι το όλο θέμα παίρνει τεράστιες διαστάσεις και το τοπικό ποίμνιο αρχίζει να κλονίζεται. Δεν είναι λίγα τα σχόλια που ακούγονται καθημερινά σε κάθε σημείο της πόλης μας και όχι μόνον. Από εδώ και πέρα όσοι καλλιεργούν μια τέτοια πρακτική είναι συνυπεύθυνοι για τη διαιώνισή της από όπου και αν προέρχεται. Και αν απαντούμε ή αντικρούουμε τις απόψεις των αρνητών της πίστεως, πολλώ μάλλον δεν θα επιτρέψουμε να κλονίζεται ο κόσμος από λάθη ή εγωισμούς Κληρικών.
Πραγματικά με ξένισε το γεγονός να βλέπω στις εφημερίδες ένα έγγραφο του Επισκόπου να καλεί τους Ιερείς του Συνδέσμου να «επανεντροχιασθούν» στα της τοπικής Εκκλησίας. Απ΄ ό,τι γνωρίζω οι Πατέρες αυτοί μνημονεύουν και αναγνωρίζουν τον Νόμιμο και Κανονικό Μητροπολίτη Χίου, ζητούν την άδεια, ευχή και ευλογία του για καθετί (και έτσι πρέπει) οι περισσότεροι δε εξ αυτών είναι δικές του χειροτονίες, γεγονός που μαρτυρεί ότι ενέκρινε το «ποιον» και την όλη πρότερη βιωτή τους, ώστε να επιθέσει «επι τας κεφαλάς αυτών» τα χέρια του (απεναντίας, δεν πληροφορηθήκαμε εάν παραπέμφθηκε ή όχι στο Επισκοπικό Δικαστήριο Κληρικός της Μητροπόλεώς μας ο οποίος κατασκανδάλισε κόσμο για ηθικής φύσεως παραπτώματα, στον οποίο και θα έπρεπε να έχει επιβληθεί ποινή – αν όχι καθαίρεση – οπωσδήποτε τουλάχιστον αργία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα).
Ο Σύνδεσμος, από ό,τι έχω διαπιστώσει, δεν ζήτησε τίποτε περισσότερο από αυτά που ζήτησε ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος και που αναφέρονται αναλυτικά στο τελευταίο τεύχος του επίσημου περιοδικού της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησιάς της Ελλάδος, τον «Εφημέριο» (Τεύχος 6, Μάιου 2010), όπου κείμενο της Συντάκτριας του, κας Λίτσας Χατζηφώτη, αναφέρεται στην αναγκαιότητα ενημέρωσης των Μητροπόλεων της Ελλάδος για την επίσημη ύπαρξη Συνδέσμων Κληρικών σ΄ αυτές, κάτι που ζητήθηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμο κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε μαζί του ο πρόεδρος και το Δ.Σ. του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος. Στην ίδια συνάντηση τέθηκαν πολλά ζητήματα, όλα δε αυτά έχουν συμπεριληφθεί και στον κατάλογο αιτημάτων του Συνδέσμου Κληρικών Χίου.
Η ενδεδειγμένη λύση είναι μια: Να συναντηθούν όλοι (Μητροπολίτης - Δ.Σ. Συνδέσμου και Ιερείς των γραφείων της Μητροπόλεως) μέσα σε ένα γραφείο και να μην βγει κανένας έξω εάν δεν δοθούν λύσεις και δεν δώσουν τα χέρια. Να δώσουν τον λόγο της Ιερατικής τους τιμής ότι θα ενεργούν και λειτουργούν ως αδελφοί και συμπρεσβύτεροι. Και εν πάση περιπτώσει, όταν λέμε ότι κάποιος παρεκκλίνει της σωστής πορείας πρέπει να το τεκμηριώνουμε με επιχειρήματα και όχι επειδή έτσι αρέσει σ΄ εμάς ή έτσι μας βολεύει… Το σωστότερο είναι όσοι κατέχουν μετακλητές θέσεις να εναλλάσσονται κατά διαστήματα και να μην παραμένουν σ΄ αυτές επί μακρόν. Με τον τρόπο αυτό και αποφεύγεται η δημιουργία «κάστας» αλλά και δίδεται η δυνατότητα σε περισσοτέρους να δοκιμαστούν και διακριθούν στην πίστη και την προκοπή. 
Θεωρώ ότι κάποιοι κινούνται με εγωιστική διάθεση. Η Εκκλησία διδάσκει την ταπείνωση, την άρνηση του προσωπικού θελήματος χάριν του γενικότερου και την υποχώρηση προκειμένου να μην κλονιστεί η ενότητα των χριστιανών. 
Με αυτές τις σκέψεις, θερμοπαρακαλώ να ξεκινήσει ο διάλογος και να σταματήσει η δημόσια αλληλογραφία η οποία μόνον όφελος δεν προξενεί στις ψυχές των πιστών της ακριτικής μας περιοχής οι οποίοι ήδη – και ιδιαίτερα οι χλιαροί – έχουν αρχίσει να δυσπιστούν, πέραν δε αυτού λαμβάνουν «έτοιμη τροφή» τα κάθε είδους αντιεκκλησιαστικά παράσιτα και ερπετά που αναζητούν αφορμή για να χύσουν το δηλητήριό τους κατά της Εκκλησίας μας.
----------------------
* Ο Γιώργος Φ. Παπαδόπουλος είναι Αρωγό μέλος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου, τάχθηκε δε υπέρ του Συνδέσμου από την περίοδο ίδρυσής του. 

Πηγή: Εφημερίδα Πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: