Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Σύνδεσμος Κληρικών Χίου: Η επίκληση των ιερών κανόνων για εμάς δεν αποτελεί απειλή

Γράφει το ChiosNews.com (Πα 11/6/2010): 

Σύνδεσμος Κληρικών Χίου: Η επίκληση των ιερών κανόνων για εμάς δεν αποτελεί απειλή

Στο κάλεσμα του Μητροπολίτη Χίου προς τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Κληρικών να επανατροχιασθούν, ειδάλλως υπάρχουν και οι ιεροί κανόνες, ο Σύνδεσμος δια του προέδρου του, Πρωτοπρεσβύτερου Γεώργιου Κωνσταντίνου μας απάντησε ως εξής όταν του ζητήσαμε σχετικό σχόλιο:

Η δισέλιδη επιστολή, που φέρει την υπογραφή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας, έφθασε με το ταχυδρομείο στα μέλη του Συνδέσμου Κληρικών Χίου. 
Αναζητήσαμε τον ιθύνοντα νου, όταν πήραμε την επιστολή αυτή. Μπορεί κανείς διαβάζοντάς τη να καταλάβει ότι άλλος υπογράφει, αλλά άλλοι υπήρξαν οι εισηγητές της. 

Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς η νόμιμη σύσταση του Συνδέσμου μας, με την έγκρισή του από την Ελληνική Δικαιοσύνη, μπορεί να θεωρείται ότι αποτελεί Κανονικό παράπτωμα, και μάλιστα αυτό της συνωμοσίας και της φατρίας κατά του Μητροπολίτη, όταν τα μέλη του Συνδέσμου μας ανήκουν στην Ιερά Μητρόπολη Χίου και μνημονεύουν το όνομα του οικείου Μητροπολίτη.

Ο Σύνδεσμος είναι εκείνος που στο παρελθόν έχει δείξει με πράξεις τη διάθεση συνεργασίας και καταλλαγής, καθώς συμμετείχε πάντα στα ονομαστήρια του Μητροπολίτη, με αποκορύφωμα την αφιέρωση στον ίδιο της πρώτης ημέρας του συνεδρίου μας του 2009. Συνέδριο από το οποίο εκείνος απουσίαζε.

Το καταστατικό μας αποτελεί αντίγραφο εκείνου του Συνδέσμου Κληρικών της Ι. Μ. Αρκαλοχωρίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και εγκρίθηκε αυτούσιο από το Πρωτοδικείο Χίου.

Άρα, αν εκ των υστέρων ο οποιοσδήποτε έχει αντίρρηση για το καταστατικό μας ή το θεωρεί εκτροπή από την Κανονική τάξη της εκκλησίας, αναρωτιέμαι γιατί δεν διατύπωσε την αντίθεση του τρία χρόνια τώρα, με το νόμιμο τρόπο. Κάτι που σημαίνει ότι η στάση του Μητροπολίτη άλλαξε στην πορεία. Τι προηγήθηκε; 

Η ευλόγηση του πρώτου Συμβουλίου μας από το Μητροπολίτη, με επισφράγιση τη συλλειτουργία μελών του στα Ονομαστήρια του 2007.

Η αλλαγή στάσης εντοπίζεται το Δεκέμβριο του 2008, όταν, αφού κατατέθηκαν οι θέσεις και τα αιτήματα του Συνδέσμου, η Μητρόπολη έπαψε ουσιαστικά να τον αναγνωρίζει, χωρίς όμως να το κατονομάσει ευθέως. Αρνήθηκε δηλαδή το διάλογο, που αποτελεί το έμβλημα κάθε δημοκρατικής κοινωνίας.

Όσον αφορά το θέμα της χειροτονίας διακόνου εμείς ούτε απειλήσαμε ούτε απαγορεύσαμε στο Μητροπολίτη την χειροτονία. Απλώς επισημάναμε ότι δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία και ότι καθήκον και δικαίωμά μας είναι να απευθυνθούμε στα αρμόδια όργανα. Αν ο Μητροπολίτης δε δέχεται ούτε αυτό, τότε σημαίνει ότι θέλει να λειτουργεί χωρίς κανένα έλεγχο παρά τον όρκο του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας να τηρεί το Σύνταγμα και τους νόμους.

Ο Σύνδεσμος δεν έκανε ποτέ τίποτα άλλο από το να ζητά την εφαρμογή των νόμων και διατάξεων που βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία της ζωής της Εκκλησίας και στην ανύψωση του κύρους των κληρικών μας.

Η επίκληση της Δικαιοσύνης και η προσφυγή σε κάθε νόμιμο μέσο δεν αποτελούν απειλή εναντίον κανενός, αλλά είναι έννομο δικαίωμα και υποχρέωση κάθε πολίτη.

Όσον αφορά το θέμα των αποφοίτων της σχολής Βυζαντινής Μουσικής ζητήσαμε τον κατάλογο των αποφοίτων για να ελέγξουμε την παραγωγικότητα της σχολής που οι ενορίες συντηρούν οικονομικά και για να δούμε τους αποφοίτους που αύριο πιθανόν να προσλάβουμε -πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της Μητρόπολης- ως ψάλτες.
Η απάντηση από πλευράς της Μητρόπολης ήταν ότι δεν δίνει τα στοιχεία γιατί αυτό προσκρούει στο νόμο περί προσωπικών δεδομένων. Η ίδια η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων απάντησε ότι δεν υπάρχει κώλυμα νόμου και τότε η Μητρόπολη μας απάντησε δια στόματος Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου ότι δεν μας αναγνωρίζει γι’ αυτό και δεν απαντάει στο αίτημά μας! 

Η Μητρόπολη δρα σαν να μη βρίσκεται σε δημοκρατία, αρνούμενη π.χ. να παραλάβει και να πρωτοκολλήσει έγγραφα, να απαντήσει σε έγγραφα ερωτήματα και αιτήματα ή αρνούμενη να δεχθεί το Σύνδεσμο. Πού βρίσκεται, λοιπόν, το πατρικό και στοργικό ενδιαφέρον του Μητροπολίτη; Ο επίσκοπός μας παραμένει για εμάς πατέρας, αλλά καλός πατέρας είναι μόνο για ορισμένους. Αφού το λίγο χρόνο που είναι στη Χίο ακούει και δέχεται μόνο τα λόγια ορισμένων, ενώ εμείς δεν τον βλέπουμε ποτέ. Χαριτολογώντας ένας ιερέας μου είπε ότι, "αν γίνει δικαστήριο, τουλάχιστον εκεί θα τον δούμε".

Η επίκληση των ιερών κανόνων για εμάς δεν αποτελεί απειλή. Ωστόσο οι Ιεροί Κανόνες δεν ισχύουν μόνο για τους ιερείς του Συνδέσμου, αλλά για όλους τους κληρικούς και λαϊκούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας και τους Επισκόπους.

Τον σεβασμό μας σε αυτούς τον αποδεικνύουμε έμπρακτα και με τη στάση της ζωής μας.

Κάθε Μητροπολίτης, στη Διαβεβαίωση που δίνει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπόσχεται να φυλάσσει και τους νόμους και το Σύνταγμα της Ελληνικής Πολιτείας και κανένας, αν θέλει να είναι μέλος αυτής της πολιτείας, δεν μπορεί να είναι υπεράνω του Συντάγματος και των νόμων.

Πρωτοπρεσβύτερος
Γεώργιος Κωνσταντίνου
Πρόεδρος Συνδέσμου Κληρικών Χίου

Δείτε το άρθρο και στο Amen.gr: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=2613

Δεν υπάρχουν σχόλια: