Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

ΕΚΛΕΨΑΝ τα τάματα της Αγίας Μαρκέλλας!



ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΡ. ΦΥΛ. 2096 TPITH 11/05/10

• ΕΙΧΕ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΣΕ ΘΥΡΙΔΑ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ
• ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΥΛΑΚΑ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ

Το Ιερό Προσκύνημα της Αγ. Μαρκέλλας έβαλαν στόχο το ξημέρωμα της περασμένης Πέμπτης αδίστακτοι ιερόσυλοι, που, εκμεταλλευόμενοι την ερημιά της περιοχής, μπήκαν στον Ιερό Ναό και αφαίρεσαν με περίσσιο θράσος τα τάματα που βρίσκονταν σε ειδική βιτρίνα κάτω από την μεγάλη εικόνα της Αγ. Μαρκέλλας. 
Από το παράθυρο 
Οι δράστες ή ο δράστης, αφού ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί, προσπάθησαν να μπουν στο Ναό από την πόρτα, γεγονός που δεν ήταν εφικτό, δοκιμάζοντας στη συνέχεια από το παράθυρο. Αφού έσπασαν ένα μεταλλικό πλαίσιο, κατάφεραν να εισέλθουν, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σιδεριές. Πρώτα κατευθύνθηκαν προς τον αρχικό τους στόχο, που είχαν το παγκάρι του προσκυνήματος, όμως προφανώς χωρίς να έχουν εφοδιαστεί με ειδικά μέσα, δεν κατάφεραν να το παραβιάσουν και αναζήτησαν άλλης μορφής λεία. Κατευθύνθηκαν προς το Ιερό και τότε διαπίστωσαν τη μικρή βιτρίνα με τα τάματα, όπου, αφού την έσπασαν, αφαίρεσαν ό,τι υπήρχε μέσα και αναχώρησαν και πάλι από το παράθυρο που είχαν παραβιάσει.
Μικρής αξίας
Σύμφωνα με τον τοποτηρητή του προσκυνήματος, πατέρα Στ. Μανώλη, για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με δεδομένη την απομακρυσμένη τοποθεσία του προσκυνήματος, έγκαιρα είχαν απομακρύνει τα τάματα και τα κοσμήματα μεγαλύτερης αξίας σε τραπεζική θυρίδα. «Ο κόσμος διαμαρτύρεται καμιά φορά γιατί δεν βλέπει στο Ναό τα τάματα που έχει προσφέρει στη χάρη της Αγ. Μαρκέλλας. Τους ξηγούμε ότι λόγοι ασφαλείας είναι εκείνοι που δεν επιτρέπουν να βρίσκονται τάματα μεγάλης αξίας στο Ναό. Και να που συνέβη, για να επιβεβαιωθούν οι φοβίες μας. Τα τάματα που εκλάπησαν δεν ήταν μεγάλης αξίας, όμως θα λάβουμε περισσότερα και σημαντικότερα μέτρα για την περαιτέρω προστασία τους», τονίζει ο ίδιος στον «π».
Φύλακας
Ήδη από τη Μητρόπολη έχουν απευθυνθεί σε φύλακα, προκειμένου καθημερινά να βρίσκεται στο προσκύνημα για την προστασία του. «Φοβούμαι όμως ότι και αυτό ίσως να μην είναι αρκετό από μόνο του και εξετάζουμε και άλλες λύσεις, τις οποίες και θα εφαρμόσουμε. Οι καιροί είναι δύσκολοι και οι Ναοί χρειάζονται προστασία. Ωστόσο, πρέπει και το πλήρωμα της εκκλησίας να κατανοήσει ότι δεν μπορούμε πλέον να αφήνουμε αντικείμενα μεγάλης αξίας στους Ναούς. Έχουμε υποχρέωση να τα διαφυλάξουμε. Μάλιστα μας κοινοποίησαν και την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, που αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να προσέχουμε τα αντικείμενα μεγάλης αξίας και τη θέτω προς γνώση όλων», αναφέρει ο πατέρας Στυλιανός, εμφανώς προβληματισμένος από την υπόθεση της κλοπής.
Οι έρευνες συντονίζονται από την Αστυνομική Διεύθυνση Χίου, με τον διοικητή Κυρ. Αφεντούλη να μην κάνει προς το παρόν δηλώσεις για το θέμα. 
Ν.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: