Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Γράφει η εφημερίδα "Πολίτης": Συγγνώμη, τέκνα μου, ποιοι είστε;

Γράφει ο Πολίτης:

ΤΡΙΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 σελ. 3
Συγγνώμη, τέκνα μου, ποιοι είστε;

ΣΚΛΗΡΟ “ΡΟΚ” ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ
ΠΟΥ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ
ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ
ΩΣ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗ
ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΛΗΡΙΚΩΝ

Την έναρξη μιας προαναγγελθείσας ευθείας σύγκρουσης μεταξύ Ιεράς Μητροπόλεως Χίου και Συνδέσμου Κληρικών σηματοδότησε χθες η επιστολή του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Χίου προς τον Πρωτοπρεσβύτερο Γ. Κωνσταντίνου, στην οποία δηλώνεται, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν αναγνωρίζει το Σύνδεσμο.
Η Ιερά Μητρόπολη τελικά επέλεξε να κλείσει ερμητικά τις πόρτες της στο νεοσύστατο Σύνδεσμο Κληρικών και να «τεντώσει» το σκοινί της αντιπαράθεσης σε μια επίδειξη ισχύος και πυγμής, που όμως δεν κλείνει τις πληγές στο σώμα της Χιακής Εκκλησίας.
Η επιστολή
Με την άφιξη χθες του Μητροπολίτη Χίου κ.κ. Διονυσίου από την Αθήνα, όπου βρισκόταν το τελευταίο διάστημα, στάλθηκε η επιστολή με αποδέκτη όχι το Σύνδεσμο αλλά τον εφημέριο της Καλλιμασιάς, χωρίς να αναγνωρίζεται σ’ αυτόν η ιδιότητα του προέδρου.
Από μόνη της αυτή η τακτική αποδεικνύει ότι η Μητρόπολη σε καμιά περίπτωση δεν αναγνωρίζει το Σύνδεσμο Κληρικών και όσα εκείνος πρεσβεύει.
Στην επιστολή του ο Μητροπολίτης, αφού χαρακτηρίζει το ύφος της προηγούμενης επιστολής του Συνδέσμου «σκαιό», αναφέροντας μάλιστα ότι θυμίζει επιστολή εργαζόμενου προς εργοδότη, αναφέρει ότι οι κληρικοί δεν έχουν εργοδότες ούτε προϊσταμένους.
Η μη αναγνώριση, όπως επισημαίνεται, γίνεται με βάσει το κανονικό δίκαιο κι όχι το νομικό. Για το σκοπό αυτό γνωστοποιείται απόφαση της Ιεράς Συνόδου, προ δεκαετίας, σύμφωνα με την οποία αναφέρεται ότι ο συνδικαλισμός στην εκκλησία αποτελεί διάσπαση και είναι ενέργεια «αντιγραφική, αντικανονική και άνευ αδείας». Συνέπεια των παραπάνω, όπως καταλήγει η επιστολή, είναι ότι ο Σύνδεσμος δεν αναγνωρίζεται, αφού δεν διαθέτει την έγκριση του Μη τροπολίτη.
Τα ερωτηματικά
Πολλά βέβαια είναι τα ερωτηματικά που προκύπτουν μετά από όλα αυτά, με κυρίαρχο το πότε ακριβώς η Μητρόπολη αποφάσισε την αλλαγή πλεύσης, γιατί μέχρι πρότινος «όλοι οι κληρικοί ήταν παιδιά της και ο Μητροπολίτης ο πατέρας όλων», όπως ανακοινωνόταν.
Κυρίως τι μεσολάβησε από την ημέρα που ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος παρέδιδε τη φωτογραφία του σε μέλη του Συνδέσμου για να τοποθετηθεί στα γραφεία του, συμβολική ενέργεια που υποδήλωνε πρόθεση αναγνώρισης.
«Δεν είναι δυνατόν αυτές οι κινήσεις να εκπορεύονται από τον πατέρα μας», έλεγαν χθες τα μέλη του Συνδέσμου, πιθανολογώντας ότι η επιστολή φέρει μεν την υπογραφή του Σεβασμιώτατου, σε καμία περίπτωση, όμως, δεν συνάδει με την τριακονταετή στάση του.
Συλλογική απάντηση
Καμιά δήλωση επί του περιεχομένου της επιστολής του Μητροπολίτη δεν ήθελε να κάνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών π. Γ. Κωνσταντίνου, που επιφυλάχτηκε άμεσης απάντησης μετά από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου. Ο ίδιος όμως σχολίασε το γεγονός ότι η επιστολή του Μητροπολίτη απευθυνόταν στο πρόσωπό του λέγοντας τα εξής: «Δεν ενεργώ για προσωπικά μου θέματα. Η επιστολή έχει λάθος παραλήπτη. Ο εφημέριος της Καλλιμασιάς δεν έχει αλληλογραφία με την Μητρόπολη.
Ο Σύνδεσμος έχει αλληλογραφία με τη Μητρόπολη και ο Σύνδεσμος θα έπρεπε να είναι παραλήπτης της επιστολής».
Όλα συντείνουν ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα πυροδοτηθούν νέες εξελίξεις, που δεν αποκλείεται να κλονίσουν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις των «Συνδεσμιτών» και τη Μητρόπολη, με απρόβλεπτη για τη Χιακή Εκκλησία κατάληξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: