Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Δελτίο τύπου του Συνδέσμου της 30ης Ιουνίου 2009

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ
Χίος 30 Ιουνίου 2009
Αρ. Πρωτ.: 48
ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ
822 00 ΒΡΟΝΤΑΔΟΣ

Προς: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Χίου
Email: synklch@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Κληρικών Χίου συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα Τρίτη 30 Ιουνίου 2009 και αποφάσισε ομόφωνα ότι:
1) Το υπ’ αριθ. 328/27-6-2009 έγγραφο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. κ. Διουνυσίου έχει λάθος παραλήπτη, γιατί απευθύνεται προσωπικά στον Εφημέριο του Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς. Την επιστολή της 9ης Ιουνίου 2009 απέστειλε προς τον Μητροπολίτη μας το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, δια του προέδρου του π. Γεωργίου Κωνσταντίνου.
2) Παρόλα αυτά, επειδή το ανωτέρω έγγραφο στάλθηκε στα Μ. Μ. Ε. και επειδή περιέχει την παρατήρηση ότι η επιστολή μας της 9ης Ιουνίου 2009 είχε κάπως σκαιό ύφος, ανάρμοστο με την πνευματική σχέση που μας συνδέει και ότι παραπέμπει σε υποβολή απαιτήσεων από εργαζόμενο σε εργοδότη, δίνουμε απλά στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της επιστολής μας, ώστε να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.
3) Αύριο Τετάρτη 1/7/2009 θα σταλεί στα μέσα ενημέρωσης εκτενές δελτίο τύπου, που θα περιέχει την απάντηση του Συνδέσμου στο περιεχόμενο του ανωτέρω εγγράφου του Μητροπολίτου.

Μετά τιμής
Το Διοικητικό Συμβούλιο
Στη συνέχεια παρατίθεται η επιστολή που στάλθηκε στον Σεβ. Μητροπολίτη μας με ημερομηνία 9-6-2009
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ
Χίος 9 Ιουνίου 2009
Αρ. Πρωτ.: 32
ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ
822 00 ΒΡΟΝΤΑΔΟΣ

Τηλ. Προέδρου: 6972713106
Φαξ: 2271052000

Προς: Προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη
Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Διονύσιο
Εις Χίον
Κοινοποίηση: Μέλη Συνδέσμου Κληρικών Χίου

Σεβασμιώτατε,
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Κληρικών Χίου υπέβαλε στις 8/12/2008 και με αρ. 37/7-12-08 υπόμνημα με τις θέσεις – αιτήματά του, το οποίο στη συνέχεια παρουσίασε στην χιώτικη κοινωνία.
Σαν απάντηση λάβαμε το υπ’ αριθμό 688/11-12-08 έγγραφό Σας με το οποίο μας γνωρίζατε ότι λάβατε το υπόμνημά μας και θα το μελετήσετε.
Έκτοτε πέρασαν ικανοί μήνες (Δεκέμβριος 2008 – Ιούνιος 2009) και ουδεμία άλλη απάντηση λάβαμε στα όσα αναφέρονται στο υπόμνημά μας.
Θεωρούμε βέβαια προς τη σωστή κατεύθυνση την έκδοση του αρ. 178/16-3-09 Εγκυκλίου Σημειώματος δια του οποίου ζητείται η τήρηση του Κανονισμού 142/1999 (και ειδικότερα του άρθρου 10 παρ. 2) περί της τάξεως προβαδίσματος κατά τα Ιερατικά Συλλείτουργα, Πανηγύρεις, Λιτανείες κ.λ.π., που αποτελεί θέση του Συνδέσμου, με αριθμό 6 στο σχετικό υπόμνημα του Συνδέσμου.
Επ’ αυτού ο Σύνδεσμος προτείνει την αποστολή σε όλους του Ιερείς της Μητροπόλεώς μας σχετικού καταλόγου όλων των Ιερέων της μητροπολιτικής μας περιφέρειας με τις ημερομηνίες 1) της εις πρεσβύτερον χειροτονίας τους και 2) της απονομής του οφφικίου, για τη σωστή τήρηση της τάξεως προβαδίσματος κατά τα Ιερατικά Συλλείτουργα κ.λ.π.
Αντίθετα στο θέμα των λειτουργικών σεμιναρίων, η σπουδή, η επιλεκτική κλήση σε αυτά αδελφών και η έλλειψη κατάλληλου εισηγητού, αλλά και προγραμματισμού οδήγησε στη ματαίωσή τους, ενώ αυτά είναι απολύτως απαραίτητα, όταν γίνονται με προγραμματισμό, με κατάλληλους εισηγητές, με θεματολογία και πρακτική εξάσκηση.
Ο Σύνδεσμος επανέρχεται και ζητά απάντηση στα όσα κατέθεσε και ειδικότερα στο πρώτο από αυτά, που το θεωρεί μείζονος σημασίας, τον τρόπο πληρώσεως των κενών εφημεριακών θέσεων με την τήρηση των όσων προβλέπει η νομοθεσία.
Επί του θέματος αυτού έχουμε δεχθεί και τώρα και στο παρελθόν παράπονα αδελφών, ότι δεν ενημερώνονται για τις κενές εφημεριακές θέσεις, για να υποβάλλουν πιθανόν και εκείνοι αίτηση για την κάλυψή τους. Ο Σύνδεσμος ρωτά αν εφαρμόζεται η νομοθεσία περί προκήρυξης, ανακήρυξης, χειροτονίας και αν αυτό έγινε στις περιπτώσεις πληρώσεως των εφημεριακών θέσεων των ενοριών Ελάτας και Θολοποταμίου.
Σεβασμιώτατε, ο Σύνδεσμος από τη σύστασή του και μέχρι σήμερα τηρεί το Καταστατικό λειτουργίας του, και ενεργεί συντεταγμένα και με υπευθυνότητα για το καλό της Χιακής Εκκλησίας και ιδιαίτερα του εφημεριακού κλήρου.
Την επίλυση των προβλημάτων την βοηθά η συνάντηση, ο διάλογος και η συνεργασία, η άρνηση των ανωτέρω οξύνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα. Το Διοικητικό Συμβούλιο με την εξουσιοδότηση της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης των Μελών του Συνδέσμου συνεχίζει αταλάντευτα το έργο του και είναι ανοιχτό σε κάθε πρόσκληση για συνάντηση, διάλογο και συνεργασία.

Μετά βαθυτάτου σεβασμού
Ο Πρόεδρος του Σ.Κ.Χ.


Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Θεολόγος – Εκκλησιαστικός Συνήγορος

Δεν υπάρχουν σχόλια: