Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Βαρθολομαίος: "Η Μεγάλη αυτή Εκκλησία ως «γέρικη» ελιά"

Γράφει ο/η ΑΠΕ - Άλκης Κούρκουλας 16:20
11.06.09

Κωνσταντινούπολη - Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και δεκάδες ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος συμπροσευχήθηκαν σήμερα
στον Ιερό Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, στην πανηγυρική θεία λειτουργία, που τελέστηκε για την ονομαστική εορτή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κ. Μαρκόπουλος, ο πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα Φ. Ξύδας, ο γενικός πρόξενος Β. Μπορνόβας εκπροσώπησαν την ελληνική κυβέρνηση στην πανηγυρική θεία λειτουργία στην οποία συμμετείχαν πλήθη προσκυνητών από την Πόλη, αλλά και τη βόρειο Ελλάδα, τα νησιά και τις επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Η ονομαστική εορτή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου είναι εκδήλωση αγάπης και σεβασμού σε ένα πολύ μεγάλο έργο που κάνει για την ορθοδοξία και την Κωνσταντινούπολη, που έχει πολύ μεγάλη αξία για την Τουρκία και για την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος.

Να αναφερθεί, πως στην λειτουργία παρέστη και ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπενθύμισε ότι σήμερα είναι η επέτειος της αλώσεως της Κωνσταντινούπολης με το Ιουλιανό ημερολόγιο και εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να υπογραμμίσει τις βαθύτατες ρίζες που συνδέουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την Πόλη.
«Η Μεγάλη αυτή Εκκλησία, ως «γέρικη ελιά», ως ελιά κατάκαρπη, ριζωμένη βαθιά εις τα ιερά και αιματοβαμένα χώματα της Βασιλίδος γνωρίζουν το μυστικό της μακροβιότητας, της ανθεκτικότητας και της αντοχής στις καταιγίδες και τις κακουχίες, σχεδόν έξη αιώνες μετά την άλωση, ως αποθνήσκουσα και ιδού ζώσα, εδραία, όρθια και αμετακίνητη, εξακολουθεί να καρποφορεί, να τρέφει με τον καρπό της και να φωτίζει με το έλαιον του καρπού της και επί πλέον να προβάλει τον κλάδο της ελιάς ως το σύμβολο των προσπαθειών της και για τη ειρήνη και την καταλλαγή, την συμφιλίωση και την συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων και των λαών, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων και πολιτισμικών καταβολών, διότι πιστεύει ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε τέκνα του ενός και μοναδικού ουράνιου Πατρός, του γαρ και γένος εσμέν», κατέληξε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: