Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Η Συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου Κληρικών Χίου την Πέμπτη 15/1/2009

Χθες, Πέμπτη 15/1/2009, λίγο μετά τις 11 π.μ., στην ενοριακή αίθουσα του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Βροντάδου, έδρας του Συνδέσμου Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, δόθηκε η πρώτη συνέντευξη τύπου του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Χίου.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου π. Γεώργιος Κωνσταντίνου, πλαισιωμένος από τους πατέρες Ιωάννη Κοντό, Αντιπρόεδρο, Δημήτριο Πύρρο, Γενικό Γραμματέα, Δημήτριο Μαρμαρά, Ταμία, Μαρκέλλο Μαλαφή, Μέλος, Αλέξανδρο Κατσαρό, Μέλος και Γεώργιο Γεώργαλο, Μέλος, μίλησε προς τους δημοσιογράφους και στο τέλος απάντησε στις ερωτήσεις που τέθηκαν.
Ο π. Γεώργιος, εκ μέρους όλων των μελών του Δ. Σ., ευχήθηκε για τη νέα χρονιά σε όλους όσους εργάζονται για το πολύτιμο αγαθό της ενημέρωσης και τις οικογένειές τους.
Αναφέρθηκε κατ' αρχήν σε θέματα επικαιρότητας και τη θέση του Δ. Σ. γι' αυτά.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης του Συνδέσμου και την μέχρι σήμερα πορεία του, δίνοντας αντίγραφα του Καταστατικού του Συνδέσμου και της εγκριτικής απόφασης 288/2007 του Πρωτοδικείου Χίου, αλλά και της από 19/5/2008 επιστολής του Δ. Σ. του Συνδέσμου προς το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Διονύσιο, που μέχρι σήμερα δεν είχε δει το φως της δημοσιότητας.
Οι θέσεις - αιτήματα του Συνδέσμου αναπτύχθηκαν και εξηγήθηκαν, στη συνέχεια, ενώ έγινε ενημέρωση και για την πορεία προετοιμασίας του επιστημονικού συνεδρίου, που πρόκειται να γίνει στη Χίο, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, από την Πέμπτη 10/9 ως και την Κυριακή 13/9/2009 με θέμα: «Οι Κολλυβάδες και η σχέση τους με τη Χίο, επ’ ευκαιρία της συμπληρώσεως 200 ετών από την οσιακή κοίμηση του ιερομονάχου Νήφωνα του Χίου».
Βλέπουμε στη συνέχεια τη συνέντευξη τύπου, όπως την είδαν τα Μ. Μ. Ε. της Χίου:
Από την ιστοσελίδα της Αλήθειας:
www.alithia.gr/newspaper/2009/16012009/16012009,29751.html

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ «ΕΞΩ ΑΠ’ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ» ΑΠ’ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ
Για ποιους χτυπά η καμπάνα;

«ΚΑΛΑΜΟΚΑΒΑΛΑΡΗΔΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΙΠΠΕΥΣΟΥΝ» ΟΙ «ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΑΔΕΛΦΟΙ» ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ
Σειρά σοβαρών καταγγελιών που αφορούν τη λειτουργία της Μητρόπολης και αποκαλύπτουν μια μορφή εμφύλιας «ιερής» διαμάχης μεταξύ ιερέων εντός και εκτός γραφείων, σημειώθηκαν στη πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα μέλη του Συνδέσμου Κληρικών Χίου.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου π. Γεώργιος Κωνσταντίνου, πλαισιωμένος από έξι ιερείς που συναποτελούν το Δ.Σ. εκτόξευσε ευθείες βολές κατά του περιβάλλοντος του Μητροπολίτη κατηγορώντας τους για συμπεριφορές και πρακτικές που ελάχιστα συνάδουν με το χριστιανικό πνεύμα.
Συγκεκριμένα οι «εν Χριστώ αδελφοί των γραφείων» κατηγορούνται για «ανακριτικές συμπεριφορές» εις βάρος όσων ιερέων είχαν εκδηλώσει πρώιμα την πρόθεση να συνυπογράψουν για την ίδρυση του Συνδέσμου, ότι γίνονται «βασιλικότεροι του βασιλέως» κατά την απουσία του κ. Διονυσίου, για ειρωνικές συμπεριφορές και σχόλια εις βάρος συναδέλφων τους που επισκέπτονται τα γραφεία για επίλυση προσωπικών τους υποθέσεων, για «καλαμοκαβαλάρηδες που πρέπει να αφιππεύσουν», για κατασκοπική δράση εις βάρος του συνδέσμου και των μελών του και για πολλά άλλα.
Μεταξύ των οποίων, για χρησιμοποίηση των θέσεων διοικητικής διακονίας ως θέσεων εξουσίας και άσκησης πίεσης σε συμπρεσβύτερους, κάτι που «με την επίκληση μάλιστα της προϊσταμένης αρχής το λιγότερο δείχνει πνευματική στειρότητα και αδυναμία».
Παράλληλα, κάλεσαν τον δεσπότη να μην παρασύρεται από αρνητικές εισηγήσεις των υφισταμένων του και να απομακρύνει εκείνους που χαλκεύουν ειδήσεις για τους «αδελφούς» ενώ στον ίδιο καταλόγισαν την ευθύνη ότι κάνει δεκτές όλες τις εισηγήσεις του περιβάλλοντός του αποφεύγοντας προφανώς τη συνάντηση με το Σύνδεσμο, την οποία οι ίδιοι επιθυμούν «όχι για συνδιαχείριση της εξουσίας» αλλά για να επιλυθούν οι όποιες διαφορές και προβλήματα έχουν δημιουργηθεί.
Ιδιαίτερες αναφορές έκαναν σε σειρά θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων του ιερού κλήρου, με έμφαση σε ζητήματα διαφάνειας διοικητικών υποθέσεων.
Συγκεκριμένα, τόνισαν ότι η Ι.Μ. Χίου αποφεύγει συστηματικά να αναρτά όπου προβλέπεται διαγωνισμούς για τοποθετήσεις ιερέων σε ενορίες τοποθετώντας όποιους επιθυμεί εκεί όπου επιθυμεί, ενώ ειδικότερα λόγο έκαναν για την Αγία Μαρκέλλα και τον τρόπο επιλογής των ιερέων που λειτουργούν εκεί.
«Ζητάμε εκεί να λειτουργούν ιερείς της Αμανής ή με καταγωγή από εκεί», τόνισαν βάζοντας και κριτήρια κοινωνικού χαρακτήρα για την επιλογή τους όπως να προσμετράται αν ο ιερέας είναι πολύτεκνος ή όχι κ.α.
Επεσήμαναν το γεγονός ότι ποτέ δε γίνονται ιερατικές συνάξεις ώστε να εξηγούνται επαρκώς οι διάφορες εγκύκλιοι και να συζητούνται, με αποτέλεσμα να έχουν προκύψει προβλήματα όπως αυτό με την απαγόρευση τέλεσης μυστηρίων σε παρεκκλήσια , τη στιγμή που η σχετική εγκύκλιος προβλέπει κάτι τέτοιο μόνο για τους «ιδιωτικούς χώρους λατρείας», με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά παράπονα κυρίως νεαρών ζευγαριών, για δυο μέτρα και σταθμά στην επιλογή όσων εξασφαλίζουν τελικά άδεια για κάτι τέτοιο. «Αν όμως και στην εκκλησία λειτουργεί το «μέσον» και δεν υπάρχει ισότητα τότε είναι κόλαφος για εμάς...» υπογράμμισαν , προβλέποντας ότι και φέτος θα υπάρχουν ανάλογα παράπονα.
«Αν όμως γίνονταν οι ιερατικές συνάξεις τότε όλα αυτά δεν θα συνέβαιναν...», επεσήμαναν.
Αδιαφάνεια καταλόγισαν και στη διαχείριση προσωπικών δεδομένων κληρικών αφού η Μητρόπολη παλαιότερα ζήτησε και πήρε αυτά τα στοιχεία από τους ιερείς κατ’ εφαρμογή σχετικής εγκυκλίου της Ιεράς Συνόδου, ώστε να εκδοθούν εκκλησιαστικές ταυτότητες, κάτι που ποτέ δεν έγινε αλλά τα στοιχεία ποτέ δεν επιστράφηκαν και κανείς δεν ξέρει ποιος και πώς τα χειρίζεται.
Ο Σύνδεσμος προχώρησε και σε μια σειρά προτάσεων για συμμετοχή της Μητρόπολης σε ιερά συνέδρια, συμπόσια, ημερίδες κ.α. για οικονομική βοήθεια στη μονάδα εκπαίδευσης ΑμΕΑ που λειτουργεί στον Κοφινά και οι οποίοι από το 2003 πληρώνουν ενοίκιο στη Μητρόπολη (!), ζήτησε ακόμη να πραγματοποιηθούν σεμινάρια σωστής τέλεσης μυστηρίων και τελετών ώστε να μάθουν και οι νεότεροι ιερείς που πιθανόν έχουν αδυναμίες σε αυτόν τον τομέα, πρότειναν τη λειτουργία περιφερειακών αρχιερατικών επιτροπών αντί του αρχιερατικού επιτρόπου που λειτουργεί εδώ, κ.α. Επίσης προειδοποίησαν ότι αν συνεχίσουν τα φαινόμενα που καυτηρίασαν τότε θα φτάσουν μέχρι και την Ιερά Σύνοδο.
Όπως είπαν η συνέντευξη Τύπου επιλέχθηκε γιατί παρά τις διαμαρτυρίες τους και την εδώ και μήνες σχετική επιστολή που απηύθυναν στο Μητροπολίτη απάντηση ως Σύνδεσμος δεν πήραν παρά μόνο μια επιστολή προσωπικού χαρακτήρα προς τον π. Κωνσταντίνου ότι αυτά θα εξεταστούν.
Γ.Π.
ΕΚΤΟΣ από παράπονα και αιτήματα πάντως ο Σύνδεσμος παρουσίασε και τις πρωτοβουλίες του.
‘Όπως έγινε γνωστό το Σεπτέμβριο στη Χίο και συγκεκριμένα το τριήμερο 10-13 /9 με πρωτοβουλία του διοργανώνεται θεολογικό συνέδριο με συμμετοχή επιφανών ομιλητών και θέμα τους καλυβίτες μοναχούς οσίους και αγίους.
Αφορμή για το συνέδριο δίνει η ανακήρυξη του 2009 ως έτος του πατέρα Νύμφωνα του Χίου, αφού συμπληρώνονται 200 χρόνια της οσιακής του κίνησης. Στους «κολυβάδες πατέρες» όπως αναφέρεται η εκκλησία σε μοναχούς, συμπεριλαμβάνονται ο Άγιος Μακάριος, ο Αθανάσιος ο Πάριος, ο Νικηφόρος ο Χίος και άλλοι. Να σημειώσουμε ακόμη τις αναφορές στην Παλαιστίνη και τη διάθεση για βοήθεια στα θύματα, στα τελευταία βίαια γεγονότα που καταδικάστηκαν και στη βράβευση του π. Αντωνίου Παπανικολάου και αδελφού του ιερομονάχου Διονυσίου της Νέας Μονής Χίου από την Ακαδημία Αθηνών.
Στην ιστοσελίδα της Δημοκρατικής
(www.dimokratiki.org/?p=7180) διαβάζουμε:
Χάσμα κληρικών
Καταγγελία Συνδέσμου για «πατέρες γραφείων»
Ζητούν εγγυητή το μητροπολίτη
Θοδωρής Πυλιώτης


Με ήρεμο, μεστό αλλά και ξεκάθαρο λόγο οι ιερείς, μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Κληρικών Χίου περιέγραψαν τα αιτήματα του κλάδου και παράλληλα έθεσαν σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της Μητρόπολης Χίου.
Καλώντας το Μητροπολίτη κ. Διονύσιο, για δεύτερη φορά μετά την επιστολή που του απέστειλαν στις 19 Μαΐου 2008, να έχει ρόλο εγγυητή της ενότητας του κλήρου και να μην ακούει «χαλκευμένες πληροφορίες», ο Σύνδεσμος κατήγγειλε τους «πατέρες των γραφείων» που φθάνουν να «ανακρίνουν» τους ιερείς για το αν είναι μέλη του Συνδέσμου αλλά και να χρησιμοποιούν την «ειρωνεία και επικριτικά σχόλια» όταν επισκέπτονται τα γραφεία για δουλειές τους.
Ο Σύνδεσμος της Μητρόπολης Χίου, που δεν είναι ο πρώτος που γίνεται σε κάποια Μητρόπολη της Χώρας, απαριθμεί σήμερα 38 μέλη από τους 75 περίπου ιερείς που ανήκουν στη δύναμη της Μητρόπολης.
Μεταξύ των αιτημάτων επισήμανε την ανάγκη να τηρείται η νομοθεσία τόσο σε ότι αφορά θέματα του κλήρου (για παράδειγμα του τρόπου πλήρωσης των κενών θέσεων ενοριών), αλλά και σε θέματα που άπτονται οι λαϊκοί (όπως η εφαρμογή της εγκυκλίου να μην γίνονται μυστήρια σε εξωκκλήσια ή ιδιωτικά εκκλησάκια, που τόνισαν ότι καταστρατηγείται).
Με πρόεδρο το πατήρ Γεώργιο Κωνσταντίνου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι μιλεί εξ ονόματος όλων των μελών του, ο Σύνδεσμος θέτει επίσης θέματα ιερατικών συνάξεων, επιμόρφωσης των κληρικών και διεκδίκησης των δικαιωμάτων των μελών του, ως Έλληνες πολίτες. Δείχνοντας ότι παρακολουθούν την επικαιρότητα εκφράστηκε η αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης ενώ καταδίκασαν τη βία.
Την ώρα πάντως που ο Σύνδεσμος έχει τη δική του σελίδα στο διαδίκτυο, χαρακτηριστική ήταν η μη κάλυψη της πρώτης συνέντευξης τύπου του Συνδέσμου από το ΣΗΜΑΝΤΡΟ, το ραδιόφωνο της Μητρόπολης Χίου.
Η εφημερίδα Πολίτης γράφει:




















Δεν υπάρχουν σχόλια: